Το έθιμο της Τσικνοπέμπτης

Η Τσικνοπέμπτη, είναι ένα έθιμο κατά την περίοδο των Απόκρεων το οποίο έχει της ρίζες του βαθιά μέσα στους αιώνες.

Για την  ορθόδοξη παράδοση, οι νηστείες της Τετάρτης και της Παρασκευής είναι σημαντικές, οπότε η Πέμπτη θεωρούνταν η καταλληλότερη μέρα για κρεατοφαγία.

Ονομάζεται Τσικνοπέμπτη διότι την ημέρα αυτή το δείπνο αποτελείτε από κρέας ψημένο στα κάρβουνα ή τηγανιτό, δυο τρόποι μαγειρέματος που βγάζουν έντονη τσίκνα. Στις  μέρες  μας,  η Τσικνοπέμπτη  θεωρείται η αρχή της απόκριας.

Κατά την πρώτη εβδομάδα του Τριωδίου, επιτρέπεται η κατανάλωση κρέατος όλοι την εβδομάδα, ακόμα και την Τετάρτη και την Παρασκευή.

Οι διάφοροι τρόποι ετοιμασίας των πιάτων με κρέας είναι τόσο ποικίλοι όσο και οι τοπικές παραδόσεις. Μαζί με αυτά υπάρχει και η παράδοση του μασκαρέματος. Αυτή προέρχεται από την ειδωλολατρική παράδοση του μασκαρέματος για να διώξουν τα κακά πνεύματα του χειμώνα και να εξασφαλίσουν μια επιτυχημένη ανοιξιάτικη σοδειά και την σπορά του φθινοπώρου.

 

Πέρα από το ψήσιμο του κρέατος, κάθε τόπος έχει τον δικό του τρόπο για τον εορτασμό της Τσικνοπέμπτης:tsiknopempti10

Στην Αρκαδία η Τσικνοπέμπτη είναι μέρα κρεατοφαγίας μέχρι σκασμού, οικογενειακής συγκέντρωσης και διασκέδασης.

Στις Σέρρες ανάβονται μεγάλες φωτιές στις αλάνες, στις οποίες αφού ψήσουν το κρέας, πηδούν από πάνω τους. Στο τέλος κάποιος από την παρέα με χιούμορ, αναλαμβάνει τα προξενιά ανακατεύοντας τα κάρβουνα με ένα ξύλο.

Στην Κομοτηνή καψαλίζουν την κότα που θα φαγωθεί την επόμενη Κυριακή της Αποκριάς. Αυτήν την ημέρα τα αρραβωνιασμένα ζευγάρια ανταλλάσσουν δώρα φαγώσιμα. Ο αρραβωνιαστικός στέλνει στην αρραβωνιαστικιά του μια κότα, τον κούρκο, και εκείνη στέλνει μπακλαβά και μια κότα γεμιστή. Όλα αυτά πραγματοποιούν την παροιμία πως ο έρωτας περνάει από το στομάχι.

Στην Ιο το βράδυ της Τσικνοπέμπτης μασκαράδες ζωσμένοι με κουδούνια προβάτων διασχίζουν με κέφι την χώρα, επισκεπτόμενοι σπίτια και καταστήματα.

Στον Πόρο την Τσικνοπέμπτη τσίκνιζαν το ψητό κρέας για να  μυρίζει στην  γειτονία γιορτάζοντας  την  κρεατινή  Αποκριά,  και μετά την τυρινή  οι νέοι έκλεβαν ένα μακαρόνι και το έβαζαν κάτω από το μαξιλάρι τους για να ονειρευτούν ποια θα πάρουν.   Εκείνες τις μέρες οι νέοι έφτιαχναν  τα αερόστατα τους.

Βαλέρια Τσέρκεζ

Σχολιάστε

Top