Top10 Διάσημες Ταινίες

Θα κατατάσσουμε 10 από τις πιο αγαπημένες μας ταινίες για φέτος, από όσες είχαν κινηματογραφική διανομή στην Ελλάδα τους 12 μήνες του 2017.

 

Top10: Το Αυτό

Η κινηματογραφική εκδοχή του τσιμεντόλιθου (σε πολιτιστικό και κυριολεκτικό βάρος) του Στίβεν Κινγκ μετά την κλασική μίνι σειρά με τον Τιμ Κάρι εξελίχθηκε σε μίνι φαινόμενο της ποπ κουλτούρας στην αρχή αυτής της σεζόν σε μια χρονιά που μέτρησε τουλάχιστον 7 μεταφορές έργων του διάσημου συγγραφέα σε διάφορα μέσα. Το θρίλερ του ανερχόμενου σκηνοθέτη Άντι Μουσκιέτι έκανε έξυπνη μετάγγιση των πιο αποτελεσματικών στοιχείων της λογοτεχνίας του Κινγκ σε μια εποχή που η νοσταλγία γίνεται meme με ευκολία και η έννοια του κακού είναι επικίνδυνα συνυφασμένη με την καθημερινότητα των περισσότερων ανθρώπων.

 

Top9: Alien, Covenant

Ο 80χρονος Ρίντλεϊ Σκοτ μπορεί να έχει καιρό να γυρίσει ένα αδιαφιλονίκητο αριστούργημα αλλά παραμένει από τους πιο ενδιαφέροντες mainstream σκηνοθέτες που καταφέρνει να περνάει λαθραία την ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία του σε μπλοκμπάστερ με μεγάλα ονόματα κι ακόμα μεγαλύτερες προσδοκίες. Φέτος, επέστρεψε στο προνόμιο με το οποίο συνέδεσε τη φήμη και την καριέρα του πριν 38 χρόνια, πρόθυμος να διορθώσει το ομολογουμένως προβληματικό Prometheus κι αποφασισμένος να ασχοληθεί με την αιώνια κόντρα δημιουργού και δημιουργήματος με φόντο ένα ατμοσφαιρικό σκηνικό γοτθικού τρόμου, καθώς το πλήρωμα μιας αποικιοκρατικής διαστημικής αποστολής παγιδεύεται σε ένα μυστηριώδη πλανήτη με μοναδικό οικοδεσπότη και σύμμαχο ένα ανδροειδές.

 

posterTop8: Λόγκαν

Ή αλλιώς Children of X-Men. Σε αυτό το μετά-αποκαλυπτικό ρέκβιεμ για έναν υπερήρωα, ο Γούλβεριν του Χιου Τζάκμαν έχει στενάχωρη καρδιά, στην οποία δεν χωράνε, ειδικά, όταν έρχονται με τη μορφή ενός αγνώστου πατρότητας κοριτσιού που μπορεί να αποτελεί το μέλλον των εξαφανισμένων μεταλλαγμένων και ζητά προστασία από τον κουρασμένο, αλκοολικό πρώην Χ-Man. Ο σκηνοθέτης Τζέιμς Μάνγκολντ ξεφορτώνεται το βαρύ CGI και ό,τι μπορεί να θυμίζει big-budget μεταφορά κόμικ κι αφήνει τον Τζάκμαν να λάμψει σε ένα ελεγειακό γουέστερν, ένα δράμα ακόμα και με Σαιξπηρικές αναφορές, στο οποίο ο ήρωας καλείται να συμφιλιωθεί με το βίαιο, αμφιλεγόμενο παρελθόν του πριν έρθει αντιμέτωπος με το αναπόδραστο μέλλον του.

 

Top7: Τρέξε!

Η ταινία-ορόσημο του 2017, καθρέφτης και προϊόν των κοινωνικοπολιτικών διχασμών στην αμερικάνικη κοινωνία όπως κλιμακώθηκαν την πρώτη χρονιά της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, ήρθε σχεδόν από το πουθενά και κατέληξε όχι μόνο να είναι το καλύτερο θρίλερ της χρονιάς, αλλά και το πιο ολοκληρωμένο σχόλιο για το ρατσισμό και τη φυλετική ταυτότητα στη σύγχρονη Αμερική. Ανέλπιστα, ο κωμικός Τζόρνταν Πιλ της σατιρικής σειράς Key&Peele συναρμολογεί με την προσοχή, την αυτοπεποίθηση και την οξυδέρκεια ενός βετεράνου μια πολυεπίπεδη σάτιρα τρόμου που διασταυρώνει το «Μάντεψε Ποιος Θα ’ρθει Για Δείπνο» με το “The Step ford Wives”όταν μια λευκή μιλένιαλ γνωρίζει στους προοδευτικούς γονείς της .

 

Top6: Coco

Παρά τη μυστηριώδη οικογενειακή απαγόρευση της μουσικής, η οποία κρατάει ολόκληρες γενιές, ο Μιγκέλ ονειρεύεται να γίνει διάσημος μουσικός όπως το είδωλό του, Ερνέστο δε λα Κρουζ. Μετά από μερικά αλλόκοτα γεγονότα και λαχταρώντας να αποδείξει το ταλέντο του, ο Μιγκέλ θα βρεθεί στην εκθαμβωτική, συναρπαστική και πολύχρωμη Χώρα των Προγόνων. Με συνοδοιπόρο έναν γοητευτικό απατεώνα που ακούει στο όνομα Έκτωρ, ο Μιγκέλ θα ζήσει ένα απίστευτο ταξίδι που θα φανερώσει την κρυφή ιστορία της οικογένειάς του.

 tainies-11

Top5: Δουνκέρκη

Κατά τη διάρκεια της Μάχης της Γαλλίας, οι συμμαχικές δυνάμεις έχουν ξεμείνει στη Δουνκέρκη. Οι Άγγλοι στρατιώτες προσπαθούν να διασωθούν ενώ παράλληλα τους επιτίθενται γερμανικά αεροπλάνα. Το Βασιλικό Ναυτικό ζητά από τους πολίτες να κατευθυνθούν προς τη Δουνκέρκη για να σώσουν τους στρατιώτες. Ανάμεσα σε αυτούς, είναι ο Ντόσον με το γιο του, Πίτερ και ένας φίλος του γιου του, ο Τζορτζ που βρίσκονται στο καράβι Moonstone. Οι τρεις τους διασώζουν έναν στρατιώτη, ο οποίος βρίσκεται σε κατάσταση σοκ. Όταν καταλαβαίνει ότι ο Ντόσον κατευθύνεται προς τη Δουνκέρκη, τους επιτίθεται και κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης ο Τζορτζ χτυπά και χάνει την όρασή του. Στη συνέχεια, μαχητικά αεροπλάνα κατευθύνονται προς τη Γαλλία. Το ένα πετά με πιλότο τον Φάριερ και το άλλο πέφτει στη θάλασσα. Ο πιλότος του, Κόλινς διασώζεται από το Moonstone. Στην πορεία, Άγγλοι στρατιώτες μπαίνουν σε πλοίο για να γλυτώσουν ενώ τους επιτίθενται γερμανικά αεροσκάφη.

 

Top4: BabyDriver

Το μωρό είναι ένας νέος οδηγός απόδραση που ζει στην Ατλάντα της Γεωργίας. Όταν ήταν παιδί, ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα σκότωσε τους γονείς του και τον άφησε με εμβοές που αποκλείει ακούγοντας μουσική στο iPod του. Φέρνει τα πληρώματα των ληστών που οδηγούνται από έναν εγκληματικό εγκέφαλο που ονομάζεται Doc για να αποπληρώσει ένα χρέος που υπέστη μετά από την κλοπή ενός αυτοκινήτου του Doc.

 

Top3: TheMask

Ένας κομπλεξικός υπάλληλος τραπέζης και λάτρης των καρτούν βρίσκει μια μαγική μάσκα. Η μάσκα αρχίζει να μιλάει στον Stanley (τραπεζικός υπάλληλος) ώσπου κάποια στιγμή την βάζει στο πρόσωπό του και γίνεται ο ομώνυμος χαρακτήρας.

Top2: The Matrix

Ο προγραμματιστής υπολογιστών Τόμας Άντερσον ζει μια μυστική ζωή ως χάκερ υπό το ψευδώνυμο «Νίο». Επιθυμεί να μάθει την απάντηση στην ερώτηση «τι είναι το Matrix». Αινιγματικά μηνύματα που εμφανίζονται στον υπολογιστή του και μια περιπέτεια με κυβερνητικούς πράκτορες τον οδηγεί σε μια ομάδα που καθοδηγείται από τον μυστηριώδη Μορφέα, ένα άτομο που του προσφέρει την δυνατότητα να μάθει την αλήθεια για το Matrix. Ο Νίο δέχεται και ξυπνά απότομα μέσα σε μια δεξαμενή γεμάτη με υγρό.

 

Top1: Titanic

Το 1912, η Ρόουζ επιβιβάζεται στο πλοίο, στο Σαουθάμπτον της Αγγλίας, μαζί με τον αρραβωνιαστικό της Καλ Χόκλι και τη μητέρα της Ρουθ.TITAN Στην πίεση αυτή της μητέρας της, η Ρόουζ σκέφτεται να αυτοκτονήσει πηδώντας από την πρύμνη του πλοίου. Λίγο πριν πηδήξει, ένας περιπλανώμενος ζωγράφος με το όνομα Τζακ θα παρέμβει και θα την πείσει να μην πηδήξει. Έτσι, οι δυο τους θα αρχίσουν μια φιλική σχέση. Ο Καλ και η Ρουθ απαγορεύουν στη Ρόουζ να βλέπει τον Τζακ. Η Ρόουζ τους αγνοεί και συναντά τον Τζακ στην πλώρη του πλοίου και αποφασίζει ότι τον προτιμά από τον Καλ. Πηγαίνουν στην καμπίνα της Ρόουζ και εκεί του ζητάει να τη ζωγραφίσει φορώντας μόνο την Καρδιά του Ωκεανού. Εν τω μεταξύ ο Καλ έχει βάλει το σωματοφύλακά του να βρει τη Ρόουζ. Μετά θα ανέβουν στο κατάστρωμα, όπου θα δουν με τα μάτια τους τη σύγκρουση του Τιτανικού με το παγόβουνο. Η Ρόουζ προτείνει στον Τζακ να προειδοποιήσουν τον Καλ και τη μητέρα της. Ο Καλ ανακαλύπτει το σκίτσο του Τζακ και ένα σημείωμα στο χρηματοκιβώτιο μαζί με το διαμάντι. Έτσι αποφασίζει να βάλει το κολιέ στο παλτό του Τζακ και να τον κατηγορεί για ληστεία.

Διώνη Αναγνώστου

Σχολιάστε

Top