Η επίσκεψη του Α’1 στο ειδικό σχολείο

Η επίσκεψη του Α’1 στο ειδικό σχολείο

Την Τρίτη 21/5/2019 η τάξη Α’1 επισκέφτηκε το σχολείο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Ν. Ηρακλείου Αττικής. Είναι ένα σχολείο για χαρισματικά παιδιά. Με το που φτάσαμε, μας καλωσόρισαν  ένθερμα και μας ξενάγησαν στο χώρο τους. Αποτελούνταν από 4 διαφορετικά εργαστήρια, όπου το καθένα είχε τη δική του χρήση. Συγκεκριμένα  ήταν το εργαστήριο της κηπουρικής, όπου τα παιδιά μάθαιναν να φυτεύουν, να καλλιεργούν και να προστατεύουν τη φύση. Στο εργαστήριο της μαγειρικής, μάθαιναν να μαγειρεύουν και να φτιάχνουν νόστιμα γλυκά. Στο εργαστήριο της αυτόνομης διαβίωσης, φιλοξενούνται τα πολύ σοβαρά περιστατικά.  Εκεί οι εκπαιδευτικοί δίδασκαν  στα παιδιά τις βασικές ανάγκες απαραίτητες για την καθημερινότητά τους. Τέλος στην αίθουσα του γραφείου τα παιδιά μάθαιναν την χρήση του υπολογιστή και την αρχειοθέτηση. Η επαφή μας με αυτά τα παιδιά μας άφησε πολύ τρυφερά αισθήματα, καθώς παίξαμε διάφορα αθλήματα, μιλήσαμε και φάγαμε μαζί τους. Ήταν μια αξέχαστη και πολύ σημαντική εμπειρία για όλους μας.

 

Ακολουθεί η συνέντευξη με την υπεύθυνη του σχολείου:

Ποια πιστεύεται πως είναι η σημαντικότερη δυσκολία που αντιμετωπίζεται;

Η σημαντικότερη δυσκολία που αντιμετωπίζουμε εδώ είναι, ότι δεν μπορούμε πάντα να καταλάβουμε, τι είναι αυτό που αναστατώνει τα παιδιά. Υπάρχουν στιγμές που μπορούμε να τα καταλάβουμε και προλαβαίνουμε τις εντάσεις τους και είμαστε όλοι καλά, αλλά υπάρχουν και στιγμές που δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι είναι αυτό που τα ενοχλεί και τότε αναστατώνονται πολύ και έχει πολλές επιπτώσεις και στα υπόλοιπα παιδιά. Αυτό πιστεύω και εγώ πως είναι το πιο δύσκολο.

Όλοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις δυσκολίες ή πρέπει  να έχουμε εκπαιδευτεί ή να έχουμε σπουδάσει κάτι;

Στο συγκεκριμένο σχολειό για να δηλώσεις πρέπει να έχεις μια στοιχειώδη σχετική εκπαίδευση. Πρέπει να έχουμε τις βασικές γνώσεις  εδώ στο σχολειό. Εδώ όλοι έχουμε γνώσεις ειδικής αγωγής, αλλά η δική μου άποψη είναι ότι δεν φτάνει αυτό. Σίγουρα πρέπει να έχεις τα πτυχία σου για να μπορέσεις να μπεις σε αυτόν τον χώρο και να μπορέσεις να αντιμετωπίσεις παιδιά με τέτοιες δυσκολίες. Όμως από κει και περά το πολύ σημαντικό είναι να σου ταιριάζει αυτή η δουλεία,  αυτός ο χώρος σαν χώρος εργασίας δηλαδή μπορείς να έχεις τα πτυχία, αλλά να μην μπορείς να ανταπεξέλθεις σ’ αυτό τον χώρο γιατί δεν σου ταιριάζει η γραμμή. Αν πάλι ο χαρακτήρας που σε βοηθά και νιώθεις καλά νιώθεις όμορφα στον χώρο με αυτά τα παιδιά μπορεί να μην έχεις πολλές γνώσεις, όμως με την εμπειρία μαθαίνεις περισσότερα, εξοικειώνεσαι και τα πας καλά όποτε έχει και αυτό πολύ μεγάλη σημασία. Σκοπός είναι να αγαπάς αυτό που κάνεις και να νιώθεις άνετα με αυτά τα παιδιά.

 

Πως νιώθετε όταν γυρνάτε στο σπίτι σας;

Νιώθω ψόφια αλλά νιώθω και πολύ χαρούμενη γιατί εδώ τα παιδιά μας μπορούν να γίνονται κουραστικά και καμιά φορά μπορεί να φάμε και λίγο ξύλο. Όμως όλα τους λειτουργούν με παρά πολύ αγνότητα. Δεν υπάρχει τίποτα το ψεύτικο στην συμπεριφορά τους και τις αντιδράσεις τους. Τότε παίρνουμε από τα παιδιά πολύ αγάπη και πολύ γκρίνια. Αυτό μας γεμίζει και μας κάνει να νιώθουμε όμορφα και ας είμαστε κουρασμένοι.

Αρκαδινός Ευάγγελος

 

Σχολιάστε

Top