Χιόνι

Το χιόνι δημιουργείται μεταξύ, κάτω ή πάνω από τα στρώματα των νεφών, ανάλογα του πλάτους και της θερμοκρασίας των νεφών, από τη συμπύκνωση των υδρατμών σε θερμοκρασία κατώτερη του σημείου πήξεως αλλά με πολύ βραδύ ρυθμό. Έτσι το χιόνι αποτελείται από κρυστάλλους πάγου, που ενωμένοι μεταξύ τους χαλαρά σχηματίζουν τις λευκές και ελαφρές χιονονιφάδες.

Το χιόνι χαρακτηρίζεται ως:

- Ελαφρύ χιόνι (Light snow -SN) όταν οι χιονονιφάδες είναι αραιές και πολύ μικρές. Η κάλυψη του εδάφους δεν ξεπερνά τα 0,5 cm/hour.

​- Μέτριο χιόνι (moderate snow SN) όταν οι χιονονιφάδες είναι μεγαλύτερες και η κάλυψη του εδάφους αυξάνεται με ρυθμό μέχρι τα 4 cm/hour.

- Έντονο χιόνι (heavy snow +SN) όταν η ορατότητα μειώνεται αισθητά και η κάλυψη του εδάφους αυξάνεται με ρυθμούς πάνω από 4 cm/hour.

- Όμβροι χιονιού (snow showers SHSN). Οι όμβροι χιονιού πέφτουν πάντα από σύννεφα κατακόρυφης ανάπτυξης με την έντασή τους ταξινομούνται σε ελαφρούς (slight snow showers –SHSN), μέτριους (moderate snow showers SHSN) και σε έντονους (heavy snow showers +SHSN).

 

 

Συντάκτης:  Βάιος Ζιώγας

πηγές

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A7%CE%B9%CF%8C%CE%BD%CE%B9

https://www.ecoweather.gr/ti-einai-to-xioni

 

1 Σχόλιο

Υποβολή απάντησης