Αθλήματα

ΑΠΟ: pigi v - Ιουν• 09•13

Αρχαία αθλήματα:

Η πάλη
Η πάλη θεωρείται από τα σπουδαιότερα αγωνίσματα της αρχαιότητας. Πάλευαν σε ένα σκαμμένο μέρος και όχι σε ρινγκ σαν σήμερα.
Η πυγμαχία
Η πυγμαχία ήταν ένα από τα σκληρότερα αγωνίσματα αλλά και από τα πιο αγαπητά. Όπως και στην πάλη, δεν πάλευαν σε ρινγκ. Οι παίχτες χωρίζονταν ανάλογα με την ηλικία και όχι το σωματικό βάρος, όπως σήμερα. Φαίνεται πως επιτρέπονταν τα χτυπήματα σε όλο το σώμα.
Το ακόντιο
Το ακόντιο είναι αγώνισμα που αναφέρεται στον Όμηρο και προέρχεται από τον πόλεμο και το κυνήγι. Χωρίζεται σε 2 κατηγορίες: ο εκήβολος και ο στοχαστικός. Το ακόντιο ήταν ένα ξύλινο μακρύ καντάρι μήκους 1,5 – 2 μ.
Ο δίσκος
Ο δίσκος είχε το ίδιο σχήμα με τον σημερινό. Στην αρχή ήταν από πέτρα και μετά μεταλλικός. Το βάρος και το μέγεθός του δεν ήταν συγκεκριμένο.
Το παγκράτιο
Το παγκράτιο ήταν το δυσκολότερο άθλημα. Συνδυασμός πάλης και πυγμαχίας. Ο αγώνας τελείωνε μετά την υποβολή του αντιπάλου. Πολλές φορές η υποβολή ήταν θάνατος.
Το τέθριππο
Το τέθριππο ήταν αγώνισμα των αρματοδρομιών. Ο Όμηρος αναφέρει ότι προστάτης θεός είναι ο Ποσειδώνας. Το μήκος της διαδρομής ήταν 12 γύροι του ιπποδρόμου.
Το στάδιο
Αγώνας δρόμου 192 μ.
Ο δίαυλος
Αγώνας δρόμου 384 μ.Ο δΔόλιχος
Ήταν καμπτός δρόμος 7, 10, 12, 20, ή 24 σταδίων.
Ο οπλίτης
Ήταν αγώνας δρόμου που εμφανίστηκε το 520 π.Χ. Οι δρομείς έτρεχαν με πανοπλία, στη συνέχεια όμως, φορούσαν μόνο το κράνος και την ασπίδα ή μόνο την ασπίδα.
Η λαμπαδηδρομία
Ήταν δρόμος 2.500 μ. και ήταν σαν τη σημερινή σκυταλοδρομία.
Το άλμα
Αποτελούσε ένα από τα αγωνίσματα του πεντάθλου. Γινόταν σ’ ένα σκαμμένο μέρος μήκους 16 μ. γεμάτο με μαλακό χώμα. Την απόσταση του άλματος τη μετρούσαν με τον κανόνα, ένα ξύλινο κοντάρι.
Το πένταθλο
Αποτελείτο από πέντε αγωνίσματα: το άλμα, το στάδιο, το ακόντιο, τον δίσκο και την πάλη.
Ο νικητής του πεντάθλου θεωρείτο και ο πιο σπουδαίος. Μάλιστα ο Αριστοτέλης τον θεωρεί ως «τον κάλλιστον των Ελλήνων».

 

Ιππασία

Η ιππασία ανήκει στα ατομικά αθλήματα. Χρονολογείται απ’ τα αρχαία χρόνια γύρω στο 300 π.Χ. Υπάρχουν δύο κατηγορίες στην ιππασία. Η ελεύθερη, που ασχολείσαι ερασιτεχνικά, και η αθλητική, που ασχολείσαι επαγγελματικά. Τα ιππικά αθλήματα είναι 8. Το ιππικό τρίαθλο, η ιππική δεξιοτεχνία, η υπερπήδηση εμποδίων, η ιππική αντοχή, η αμαξοδήγηση, η ιππασία δυτικού τύπου (reining) και η γυμνιππευτική (vaulting). Αξίζει να σημειωθεί ότι οι άνθρωποι ανέκαθεν γοητεύονταν από τα άλογα. Κανείς δεν μπορεί να μείνει ασυγκίνητος απ’ την ομορφιά, τη χάρη, τη δύναμη και το μεγαλοπρεπές παράστημα των ευγενικών αυτών ζώων που μας συντροφεύουν εδώ και χιλιάδες χρόνια. Στις μέρες μας, έχει αποδειχθεί επιστημονικά πως απλώς και μόνο το να στεκόμαστε κοντά σε άλογα αλλάζει τη ροή των εγκεφαλικών μας κυμάτων, μειώνει την αρτηριακή πίεση και ελαττώνει το στρες. Στη θέα ενός αλόγου ηρεμούμε και συγκεντρωνόμαστε. Είναι εντυπωσιακό πως η ενασχόληση με τα άλογα βελτιώνει την ποιότητα της ζωής όλων μας.

Χριστίνα Μ.
Πηγή: ειδική έκδοση του περιοδικού «σκύλος & γάτα»

 

Γκόλμπολ

Γκολμπολ παίζουν οι άνθρωποι με μειωμένη όραση και οι τυφλοί.
Στο παιχνίδι οι άνθρωποι με μειωμένη όραση φορούν μάσκα, για να είναι ισότιμοι με τους τυφλούς. Η κάθε ομάδα έχει από 3 παίχτες, σύνολο 6 και προσπαθούν να βάλουν γκολ στην αντίπαλη ομάδα. Χρησιμοποιούν μια μπάλα με κουδουνάκια (για να καταλαβαίνουν πού πηγαίνει) και 2 ημίχρονα των 10 λεπτών. Είναι παρόμοιο με το ποδόσφαιρο και το μόνο που αλλάζει είναι το μέγεθος του γηπέδου και η μπάλα, που τη ρίχνουν με τα χέρια.

Γιώργος Τ.

 

Σχολιάστε

Top