Αρχαίοι Έλληνες Ολυμπιονίκες

ΑΠΟ: kostas - Ιουν• 09•13

Σήμερα διαβάζουμε για τους σύγχρονους ολυμπιονίκες. Σκέφτηκα να ψάξω στο διαδίκτυο και να βρω πληροφορίες για κάποιους από τους αρχαίους Έλληνες ολυμπιονίκες και να μοιραστώ αυτές τις πληροφορίες μαζί σας
Ο Ηρόδωρος Μεγαρεύς: Ήταν ένας από τους Ολυμπιονίκες των Μεγάρων κατά την αρχαιότητα. Υπήρξε σπουδαίος σαλπιγκτής και πέτυχε στο αντίστοιχο Ολυμπιακό άθλημα αλλεπάλληλες νίκες. Η πρώτη του νίκη στους Ολυμπιακούς αγώνες χρονολογείται το 328 π.Χ και η τελευταία το 292 π.Χ. Αυτό σημαίνει ότι ο Ηρόδωρος είχε λάβει μέρος σε εννέα Ολυμπιάδες και είχε νικήσει και στις εννέα.
Μίλων Κροτωνιάτης: Ήταν γιος του Διοτίμου, έζησε τον 6ο αι. π.Χ. και γιόρτασε την πρώτη νίκη του σε Ολυμπιάδα στο αγώνισμα της πάλης παίδων. Μέχρι το τέλος της ζωής του είχε ακόμη πέντε ολυμπιακές νίκες στην πάλη ανδρών. Νίκησε επτά φορές στα Πύθια, εννέα στα Νέμεα και δέκα στα Ίσθμια. Υπήρξε ο σπουδαιότερος από τους Κροτωνιάτες αθλητές και ένας από τους πιο ξακουστούς του αρχαίου κόσμου.
Οι αρχαίοι συγγραφείς έχουν διασώσει στα γραπτά τους πολλές ιστορίες για τους άθλους του και την υπεράνθρωπη δύναμή του. Ο Φύλαρχος αναφέρει ότι κάποτε, στη γιορτή του Δία, ο Μίλων μετέφερε ένα δαμάλι τεσσάρων χρόνων στους ώμους του, το οποίο και κατανάλωσε αργότερα μόνος του. Κατά τη διάρκεια συμποσίου των Πυθαγορείων -στους οποίους ανήκε- συγκράτησε την κεντρική κολόνα της αίθουσας, ενώ αυτή έπεφτε, ωσότου να προλάβουν να απομακρυνθούν όλοι.
Ο Μίλων έζησε ένδοξα, αλλά το τέλος του ήταν τραγικό. Σε μία βόλτα του στο δάσος είδε έναν κορμό δέντρου, που μόλις είχε κοπεί, με σφήνες μπηγμένες μέσα για να τον ανοίξουν. Αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τα χέρια του για να τον ανοίξει, αλλά, καθώς προσπαθούσε, οι σφήνες πετάχτηκαν και τα χέρια του παγιδεύτηκαν μέσα στον κορμό. Δεν κατάφερε να απελευθερωθεί και, όταν ήρθε η νύχτα, τον σκότωσαν τα αγρίμια.
Ο Θεαγένης ο Θάσιος: Έζησε κατά το πρώτο μισό του 5ου π.Χ. αιώνα και καταγόταν από τη Θάσο.
Έλαβε μέρος για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς αγώνες το 480 π.Χ. στην πυγμαχία και μάλιστα στέφθηκε Ολυμπιονίκης. Τέσσερα χρόνια αργότερα, αγωνίστηκε στην Ολυμπιάδα στο Παγκράτιο, νικώντας και πάλι. Επίσης, εκτός από τις Ολυμπιακές του νίκες, σύμφωνα με τον Παυσανία, είχε τουλάχιστον 3 νίκες στα Πύθια, 9 στα Νέμεα και 10 στα Ίσθμια, στην πυγμαχία και στο παγκράτιο. Ο συνολικός αριθμός των νικών του σε αγώνες φθάνει σύμφωνα με διάφορες πηγές μεταξύ 1.200 και 1.400.
Ο Θεαγένης δοξασμένος από τις πολλές επιτυχίες του, λατρεύτηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Μετά το θάνατό του, οι Θάσιοι έστησαν στο νησί ανδριάντα προς τιμήν του. Τέλος, οι σύγχρονοι κάτοικοι του νησιού, τον τίμησαν, τοποθετώντας το μαρμάρινο άγαλμα του Θεαγένη στην κεντρική παραλία του Λιμανιού της Θάσου.
O Λεωνίδας ο Ρόδιος: Ήταν διάσημος αθλητής από τα αρχαία χρόνια και μάλιστα ολυμπιονίκης. Φημιζότανε για την αντοχή που είχε στους αγώνες δρόμου. Σε τέσσερις συνεχόμενες Ολυμπιάδες* (164 – 152 π.Χ.) κατέλαβε δώδεκα πρώτες νίκες. Ο Λεωνίδας ο Ρόδιος έγινε διάσημος και τελικά θεοποιήθηκε για τις νίκες του σε τρία αγωνίσματα του δρόμου: το στάδιο, το δίαυλο και τον οπλίτη δρόμο. Οι ιστορικές μαρτυρίες τον χαρακτηρίζουν αθλητή με δαιμονισμένη ταχύτητα

Νικολία Π.
πηγή :διαδίκτυο

Σχολιάστε

Top