ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

images

Παντού γύρω μας υπάρχουν άτομα με ειδικές ικανότητες. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν έχουν ίσα δικαιώματα με τους υπόλοιπους ανθρώπους.

Για τη διευκόλυνση της μετακίνησης των ατόμων με ειδικές ικανότητες μπορούν σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια να φτιαχτούν ειδικές μπάρες και ανελκυστήρες. Επίσης πρέπει να κατασκευαστούν μπάνια για να μπορούν να εξυπηρετηθούν.

Τα πεζοδρόμια πρέπει να είναι μεγάλα και ειδικά κατασκευασμένα για π.χ. τα άτομα με δυσκολία στην όραση. Στις διασταυρώσεις πρέπει να φτιαχτούν μπάρες ώστε να κυκλοφορούν με ευκολία τα άτομα με κινητικά προβλήματα.

Πολύ σημαντικό σε μια κοινωνία με τέτοιου είδους χαρακτηριστικά είναι να δημιουργούνται κέντρα δημιουργικής απασχόλησης. Με αυτόν τον τρόπο τα άτομα αυτά θα μπορούν να δημιουργήσουν, να προσφέρουν και συγχρόνως να ψυχαγωγηθούν και μέσα από τις δραστηριότητες να αισθάνονται ότι είναι ενεργά μέλη και αξίζουν να ζουν ισότιμα στην κοινωνία.

Όλα τα υπόλοιπα μέλη της κοινωνίας πρέπει να αντιμετωπίζουν με σεβασμό, αγάπη και κατανόηση τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Διότι αυτά τα άτομα αξίζουν να συμμετέχουν στην κοινωνία και να προσφέρουν χαρά και συγκίνηση στους συνανθρώπους τους.

………………………………………………………………………………………………………………………………………

Όπως όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαιώματα πολύ περισσότερο ανάγκη έχουν τα άτομα με ειδικές ικανότητες. Το κράτος πρέπει να τους δίνει επιδόματα, συντάξεις και να έχουν ιατρική περίθαλψη. Πρέπει να ασχολούνται με τον αθλητισμό, όπως το μπάσκετ, την κολύμβηση, το βόλεϊ, το τρέξιμο και άλλα αθλήματα. Αυτό τους δίνει χαρά, σωματική ευεξία και την δυνατότητα να ξεπερνούν σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα.

Στα πεζοδρόμια πρέπει να υπάρχουν πολλές ράμπες για να ανεβαίνουν εύκολα τα καροτσάκια των αναπήρων. Επίσης δεν πρέπει να υπάρχουν παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα μπροστά σε κτίρια ώστε να μπορούν ελεύθερα να κυκλοφορούν.

Πρέπει να ασχολούνται με διάφορες δημιουργικές εργασίες, όπως να ζωγραφίζουν, να πλέκουν, να κάνουν κολάζ, χειροτεχνίες και άλλα. Τέλος πρέπει να ψυχαγωγούνται πηγαίνοντας σε εκδρομές, θεατρικές παραστάσεις και διάφορες άλλες εκδηλώσεις.

………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Τα άτομα με ειδικές ανάγκες πρέπει να μπορούν να πηγαίνουν ελεύθερα σε σχολεία, κινηματογράφους, θέατρα, με λίγα λόγια σε όλα τα δημόσια κτίρια και τις δημόσιες υπηρεσίες. Πρέπει να έχουν ασφαλή και ομαλή πρόσβαση.

Στα λεωφορεία για παράδειγμα πρέπει να υπάρχει μια ράμπα για τα άτομα που είναι σε αναπηρικό καροτσάκι. Επίσης στα δημόσια κτίρια που έχουν μόνο σκάλες πρέπει να υπάρχει ειδική ράμπα. Τα πεζοδρόμια πρέπει να είναι φτιαγμένα όχι μόνο για εμάς αλλά και για τους συμπολίτες μας με αναπηρία. Για παράδειγμα, είμαστε στο αυτοκίνητο και οδηγούμε και προσπαθούμε να βρούμε μια θέση στάθμευσης και η μοναδική θέση που υπάρχει είναι μπροστά σε μια ράμπα για διέλευση ατόμων με κινητικά προβλήματα. Αν πούμε από μέσα μας «τι ωραία, βρήκα θέση», αυτό δεν είναι σωστό γιατί δεν θα μπορεί να περάσει ένας συμπολίτης μας με καροτσάκι. Θα πρέπει να σεβόμαστε τα άτομα με αναπηρία γιατί είναι και αυτοί άνθρωποι σαν εμάς.

………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Όλοι οι άνθρωποι στον κόσμο αυτό είναι ίσοι. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα για να μη γίνονται διακρίσεις και ιδιαίτερα για τους ανθρώπους με ειδικές ικανότητες. Για τα άτομα με ειδικές ικανότητες η πολιτεία θα έπρεπε να έχει φροντίσει καλύτερα. Για παράδειγμα πόσες φορές δεν έχουμε δει ανθρώπους σε αμαξίδια να μην μπορούν να ανέβουν στα πεζοδρόμια γιατί δεν υπάρχει ειδική ράμπα; Και αν τα καταφέρουμε ανέβουν, το αμαξίδιό τους θα δυσκολευτεί να κινηθεί γιατί ή θα είναι χαλασμένο το πεζοδρόμιο ή πόλη στενό ή θα έχουν παρκάρει μηχανάκια και αμάξια.

Επίσης οι άνθρωποι που έχουν κινητικά προβλήματα η δυσκολίες στην όραση δυσκολεύονται να μπουν σε δημόσια ή σε άλλα κτίρια είτε γιατί δεν μπορούν να ανέβουν τα σκαλιά είτε γιατί ο ανελκυστήρας είναι πολύ μικρός. Πρέπει οι τοπικές αρχές να χτίζουν κτήρια με κατάλληλες υποδομές ώστε να έχουν πρόσβαση τα άτομα με ειδικές ικανότητες.

Υπάρχουν κάποια κέντρα απασχόλησης για αυτά τα άτομα που μπορούν να περάσουν δημιουργικά το χρόνο τους με διάφορες δραστηριότητες όπως ζωγραφική, κεραμική, μουσική, αθλητισμός. Εκεί παιδιά και μεγάλοι περνούν ευχάριστα την ημέρα τους γιατί απασχολούνται με καλλιτεχνίες και δε μένουν σπίτι απομονωμένοι. Καλό είναι εμείς να αγαπάμε και να σεβόμαστε αυτούς τους ανθρώπους και να τους θεωρούμε ίσους. Γιατί όλοι είμαστε ίσοι.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………

Τα άτομα με ειδικές ανάγκες αποτελούν το 10% του συνολικού πληθυσμού. Υπάρχουν διάφορα είδη αναπηρίας όπως οι μόνιμες αναπηρίες, οι παραπληγικοί, οι τυφλοί κ.ά. Κατά τη γνώμη μου τα άτομα με ειδικές ανάγκες θέλουν ιδιαίτερη μεταχείριση και προσοχή απ’ όλους μας και ιδιαίτερα από το κράτος. Όλα τα κτίρια πρέπει να έχουν ράμπες στις σκάλες, για να μπορούν ανεβοκατεβαίνουν τα άτομα αυτά με ευκολία, και φυσικά να έχουν ειδικές θέσεις στο παρκινγκ.

Ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα είναι τα πεζοδρόμια τα οποία πρέπει να είναι πάντα ελεύθερα χωρίς παρκαρισμένα αυτοκίνητα, μηχανάκια και ποδήλατα, για να μπορούν να περνάνε οι άνθρωποι με δυσκολία στην όραση.

Πρέπει να μπορούν να μορφώνονται και να σπουδάζουν. Επίσης χρειάζεται να μπορούν να αθλούνται, όπως να παίζουν μπάσκετ, βόλεϊ και να συμμετέχουν σε αγώνες! Χρειάζεται να μπορούν να μαθαίνουν ζωγραφική, μουσική κ.ά. Πρέπει να έχουν νοσοκομειακή περίθαλψη και να δίνεται ένα αξιοπρεπές επίδομα κάθε μήνα.

Πρέπει όλοι μας να τους φερόμαστε καλά να τους αποδεχόμαστε έτσι όπως είναι και να τους κατανοούμε! Γιατί όλοι κάποτε είναι δυνατό να βρεθούμε σε παρόμοια κατάσταση. Όπως ο Στίβεν Χόκινγκ.

……………………………………………………………………………………………………………………………………

Πρέπει να βοηθάμε τα άτομα με ειδικές ικανότητες για να τα σεβόμαστε γιατί το έχουν ανάγκη. Πρώτον θα πρέπει τα κτίρια να είναι χωρίς εμπόδια για να μπορούν να μπαίνουν αυτά τα άτομα. Ύστερα χρειάζεται να υπάρχουν πεζοδρόμια με κατάλληλες πλάκες για αυτούς που έχουν χαμηλή όραση. Επίσης πρέπει τα άτομα αυτά να παίρνουν μέρος σε δημιουργικές ασχολίες. Αυτό είναι πολύ καλό γιατί ασχολούνται με κάτι και περνάνε καλά.

Τέλος σε χώρους ψυχαγωγίας, π.χ. θέατρο, τα εισιτήρια πρέπει να έχουν χαμηλότερη τιμή για να έχουν πιο εύκολη πρόσβαση τα άτομα αυτά.

Κανένας άνθρωπος δεν είναι κατώτερος. Όλοι είμαστε ίσοι, όλοι είμαστε διαφορετικοί.

…………………………………………………………………………………………………………………………………..

Πολλοί άνθρωποι έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες αυτό όμως δε σημαίνει πως δεν έχουν δικαιώματα όπως και εμείς. Όλοι πρέπει να βοηθάμε και να στηρίζουμε αυτούς τους ανθρώπους.

Σε όλα τα κτίρια πρέπει να υπάρχουν ευρύχωρα ασανσέρ ώστε να μπορούν να χωρέσουν τα αμαξίδια των αναπήρων. Επίσης πρέπει να υπάρχουν ειδικοί διάδρομοι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να προσέλθουν μέσα σ” ένα κτίριο. Ακόμα πρέπει να υπάρχουν ειδικές θέσεις για παρκάρισμα. Όλα αυτά βοηθούν στο να έχουν πρόσβαση σε κτίρια χωρίς εμπόδια.

Υπάρχουν άνθρωποι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν τον κόσμο γύρω τους. Για αυτό πρέπει να υπάρχουν σωστά και ελεύθερα πεζοδρόμια ώστε να μπορούν να κυκλοφορούν. Επίσης οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να έχουν πρόσβαση σε δημιουργικές ασχολίες. Για παράδειγμα δε σημαίνει πως επειδή κάποιος άνθρωπος έχει κάποια αναπηρία δεν μπορεί να εντυπωσιάσει τους ανθρώπους με τα όμορφα έργα του.

Όλοι είμαστε διαφορετικοί αλλά όλοι είμαστε ίσοι.

………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Πριν λίγες μέρες ήταν η παγκόσμια μέρα για τα άτομα με αναπηρία. Με την τάξη μας πήγαμε στην αγορά Αργύρη και κάναμε δράσεις για αυτό. Πιστεύω ότι αυτά τα άτομα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε όλα τα δημόσια κτίρια και μετακινούνται με ασφάλεια σε όλους τους δρόμους. Δυστυχώς αυτό που βλέπω είναι ότι δεν υπάρχουν πάντα μπάρες για τα άτομα με κινητικά προβλήματα. Επίσης τα πεζοδρόμια είναι ακατάλληλα και επικίνδυνα όχι μόνο για αμαξίδια αλλά και για όλους τους πολίτες.

Θεωρώ ότι η κοινωνία πρέπει να αντιμετωπίσει σύντομα όλα αυτά τα προβλήματα ώστε να βοηθήσει τα άτομα αυτά να νιώσουν ισότιμα μέλη της κοινωνίας μας.

……………………………………………………………………………………………………………………………

Όλα τα άτομα με ειδικές ικανότητες έχουν δικαίωμα να ζουν ελεύθερα.

αρχείο λήψης (1)αρχείο λήψης (1)

1 Σχόλιο

  1. Είναι γεγονός οτι τα άτομα με ειδικές ανάγκες βρίσκονται αντιμέτωπα με διάφορες δυσκολίες και προβλήματα λόγο της αναπηρίας τους ή ακόμη λόγο κριτικής της κοινωνίας στην οποία ζουν. Θα συμφωνήσω με το γεγονος οτι γενικότερα λόγο της ταλαιπορίας αυτων των ανθρώπων η κοινωνία θα πρέπει να δράσει αναλόγως έτσι ώστε να ευνοηθούν τα ΑΜΕΑ. Αυτό συμπεριλαμβάνει την δημιουργία υποδομών, την προσφορά επιδομάτων απο το κράτος όπως επίσης και την πολύπλευρη ψυχαγωγία και διαπαιδαγώγηση. Βασισμένος σε μια αναφορά για τα αθλήματα,θα έλεγα πως δεν θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικό όλα τα ΑΜΕΑ να ασχολούνται με τον αθλητισμό αλλα θα πρέπει να λειτουργούν σύλλογοι,οι οποίοι και υπάρχουν,που το επίκεντρό τους θα είναι η άθληση των ατόμων με ανάγκες. Τέλος,πιστεύω πως η μια και καθοριστική λύση η οποία θα μπορούσε να βρεθεί για τα προβλήματα των ΑΜΕΑ,εκτος απο την βοήθεια του κρατους,θα ειναι η αλλαγή της νοοτρπίας των ανθρώπων και η πιο ώριμη αντιμετώπιση των πραγμάτων.

Υποβολή απάντησης