Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών

Πριν από αρκετό καιρό ο διευθυντής του σχολείου μάς ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθούμε το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών. Όταν έφτασε εκείνη η ημέρα, μας οδήγησαν οι δάσκαλοι σε ένα παλιό αλλά μεγαλοπρεπές κτήριο, στο οποίο στεγάζεται το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών.
Στη βιβλιοθήκη του τμήματος μάς υποδέχτηκε η κυρία Άννα Ροϊλού, η οποία με τα λόγια της μας ταξίδεψε στην εποχή της Αρχαίας Ελλάδας αλλά και στο σήμερα. Μας είπε ότι η τραγωδία και η κωμωδία γεννήθηκαν στη χώρα μας και ότι η διοργάνωσή τους αποτελούσε μεγάλο πνευματικό και πολιτιστικό γεγονός για την Αρχαία Αθήνα. Εκεί υπήρχαν μεγάλα θέατρα όπου στην ορχήστρα, ένα μεγάλο κυκλικό χώρο, παίζονταν οι κωμωδίες ή οι τραγωδίες. Οι ηθοποιοί ήταν άντρες και συνήθως φορούσαν μάσκες και ειδικές ενδυμασίες, ανάλογα με το ρόλο τους. Στο πίσω μέρος της ορχήστρας υπήρχε το ανάκτορο. Όλος ο λαός παρακολουθούσε αυτές τις παραστάσεις και γινόταν κάτι σαν διαγωνισμός, στον οποίο τελικά ένας ποιητής νικούσε! Τέτοιοι ποιητές ήταν ο Σοφοκλής, ο Ευριπίδης, ο Αριστοφάνης κ.ά. Τότε δηλαδή το θέατρο έμοιαζε με ένα σχολείο, όπου όλοι, μικροί και μεγάλοι, διδάσκονταν μέσα από τα θεατρικά δρώμενα τις αλήθειες και τα μυστήρια της ζωής.
Τώρα έχουν αλλάξει τα πράγματα. Ηθοποιοί δε γίνονται μόνο άντρες αλλά και γυναίκες. Οι παραστάσεις μπορούν να γίνουν σε κλειστούς χώρους, μικρούς ή μεγάλους και να παρουσιαστούν από επαγγελματίες ηθοποιούς ή και μαθητές ή λάτρεις αυτής της τέχνης.
Αφού η κ. Ροϊλού τελείωσε το λόγο της, εμείς τη ρωτήσαμε όσα δεν είχαμε καταλάβει και έγινε μια γόνιμη συζήτηση μεταξύ μας. Όταν τελείωσε η συζήτηση, η κ. Ροϊλού μάς οδήγησε στο θεατρικό εργαστήριο του τμήματος, όπου μας περίμενε η κ. Βασιλική Σακελάρη, η οποία μας μίλησε για την υποκριτική και τη σκηνοθεσία. Πολλά πράγματα που ακούσαμε μας ενδιέφεραν, αλλά εκείνο που τράβηξε την προσοχή μας ήταν η παρουσίαση τριών μονολόγων από τρεις φοιτήτριες του τμήματος.
Η πρώτη παρουσίασε την Κλυταιμνήστρα, που μιλούσε στον νεκρό Αγαμέμνονα, δείχνοντας περιφρόνηση και κάνοντας έντονες χειρονομίες, άλλοτε υψώνοντας και άλλοτε κατεβάζοντας τον τόνο της φωνής της.
Η δεύτερη παρουσίασε την Παναγία στην έρημο, η οποία γονατιστή, με τα μάτια προς τον ουρανό, μιλούσε στον Θεό.
Η Τρίτη μας παρουσίασε τη Δυσδαιμόνα, η οποία μιλούσε υποθετικά προς τον Οθέλλο, κατηγορώντας τον για την ελλειπή εμπιστοσύνη που έδειχνε σ’ αυτήν.
Αυτή η εκδρομή θα μου μείνει αξέχαστη και, ειλικρινά, είναι πολλά αυτά που κέρδισα από την επίσκεψή μου σε αυτό το Θεατρικό Εργαστήρι. Νιώθω ευχαριστημένος και εντυπωσιασμένος από όλα αυτά που είδα και άκουσα εκεί. Φεύγοντας ένιωσα να γνωρίζω περισσότερα πράγματα και να γεννιέται μέσα μου η επιθυμία, σε μια άλλη ίσως επίσκεψη, να ανακαλύψω πιο πολλά και πιο σπουδαία!

Συντάκτης: Γιώργος Β.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης