Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ακρόπολης και στην Ακρόπολη

ΑΠΟ: pigi v - Ιουν• 09•13

Την Παρασκευή 24 Μαΐου, η τάξη μου επισκέφθηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο είναι στην Αθήνα. Μεταφερθήκαμε εκεί με λεωφορείο. Παρά τη μεγάλη και κουραστική διαδρομή, όλοι μας θέλαμε να θαυμάσουμε από κοντά αυτό το σημαντικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Μόλις φτάσαμε στο Μουσείο, τα πρώτα πράγματα που αντικρίσαμε ήταν τα χάλκινα, τα πήλινα και τα μαρμάρινα αγάλματα. Ανάμεσα σε αυτά υπήρχαν και αγαλματίδια της θεάς Αθηνάς, όπως η Αθηνά Μαχόμενη, η Αθηνά σκεπτόμενη, η Αθηνά Εργάνη, η Αθηνά η Πολιάδα και η Προμάχος Αθηνά.

Υπήρχαν επίσης σφίγγες, κούροι και κόρες. Οι κούροι και οι κόρες ξεχώριζαν λόγω του αρχαϊκού μειδιάματος. Ακόμα απεικονίζονταν άθλοι του Ηρακλή, καθώς και τεράστια φίδια. Αυτό που μου κέντρισε το ενδιαφέρον ήταν οι Καρυάτιδες. Στο Μουσείο βρίσκονταν οι αυθεντικές, οι οποίες παλιά κοσμούσαν το Ερέχθειο. Το πιο εντυπωσιακό ήταν ο καθαρισμός τους με λέιζερ, ο οποίος προβαλλόταν σε βίντεο. Τον ίδιο ενθουσιασμό με έκαναν να αισθανθώ τα διαφανή γυάλινα πατώματα. Αυτά σου έδιναν τη δυνατότητα να δεις την αρχαία πόλη της Αθήνας, κάνοντάς σε να νιώθεις σαν να αιωρείσαι.

Η επίσκεψη με γέμισε χαρά και ενθουσιασμό, καθώς και μεγάλη συγκίνηση, αφού θαύμασα από κοντά όλα αυτά τα όμορφα έργα.

Μετά την επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο, τραβήξαμε το δρόμο για την Ακρόπολη. Διασχίσαμε την οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Έπειτα ανεβήκαμε το λόφο και φτάσαμε στα Προπύλαια. Η θέα φάνταζε μαγευτική. Από κάτω φαινόταν το θέατρο Ηρώδου του Αττικού, που οι μαρμάρινες θέσεις του το έκαναν ξεχωριστό.

Λίγη ώρα μετά φτάσαμε στον Παρθενώνα, στο καμάρι της Ελλάδας, όπου όλα είναι τέλεια. Πιο πέρα υπάρχει ο ναός της Απτέρου Νίκης και το Ερέχθειο που το κοσμούν οι Καρυάτιδες.

Η επίσκεψή μου στον Παρθενώνα με γέμισε συγκίνηση, σκεφτόμενη πως η χώρα μου έχει ένα αθάνατο μνημείο πολιτισμού. Είναι το σύμβολο της νίκης και της ελευθερίας, όπως και να το δει κανείς. Σε αυτόν, το ωραίο, το μεγάλο και το αληθινό δένονται αρμονικά και πλημμυρίζουν με δέος τον επισκέπτη. Εκεί συναντιούνται  όλες οι πτυχές της ιστορίας μας θυμίζοντάς μας τον κόπο που κατέβαλλαν οι αρχαίοι για να έχουμε εμείς σήμερα αυτή την πολιτιστική κληρονομιά. Γι’ αυτό το λόγο πιστεύω πως πρέπει να πάρουμε θάρρος από αυτούς και να ξεπεράσουμε τη σημερινή κατάσταση.

Από την Ιωάννα Ν.

Σχολιάστε

Top