Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΤΡΕΝΩΝ

κατάλογος

     Ο πρόγονος του σύγχρονου τρένου δεν ήταν παρά απλά καμιονέτα ορυχείων τοποθετημένα το ένα πίσω από το άλλο. Τα έσερναν άλογα ή δούλοι και μετέφεραν στην Ευρώπη του 16ου αιώνα, κάρβουνο και ορυκτά μεταλλεύματα. Η ανακάλυψη της πρώτης ατμομηχανής στις αρχές του 19ου αιώνα έκανε την διαφορά.

ΑΤΜΟΜΗΧΑΝΕΣ: Ο βρετανός μηχανικός Ρίτσαρντ Τρέβιθικ, κατασκεύασε την πρώτη ατμομηχανή το 1804. Για να γυρίσει τους τροχούς, χρησιμοποίηση την πίεση του ατμού από έναν κλίβανο. Το 1823, ο Τζορτζ Στέφενσον και ο γιος του Ρόμπερτ, κατασκεύασαν ένα εργοστάσιο παραγωγής ατμομηχανών στο Νιουκάστλ της Αγγλίας. Η πλέον διάσημη ατμομηχανή τους, με το όνομα «Ρόκετ» (πύραυλος), μετέφερε για πρώτη φορά επιβάτες το 1829. Ένα άλλο τρένο, το «Μπεστ Φρεντ ο Τσάρλεστον» (Ο καλύτερο φίλος του Τσάρλεστον) μετέφερε το 1830 επιβάτες για πρώτη φορά στην Αμερική. Μέχρι την δεκαετία του 1850 οι ατμομηχανές χρησιμοποιούνταν σε όλο τον κόσμο για να μεταφέρουν επιβάτες και αγαθά. Αν και τα ηλεκτροκίνητα και ντιζελοκίνητα τρένα άρχισαν να αντικαθιστούν τις ατμομηχανές στην δεκαετία του 1890, ωστόσο, κάποιες χώρες τις χρησιμοποιούν ακόμα και σήμερα και διατηρούν αρκετά δρομολόγια για τουριστικούς λόγους.

ΝΤΙΖΕΛΟΜΗΧΑΝΕΣ: Ο Ρούντολφ Ντίζελ, ένα γερμανός μηχανικός, κατασκεύασε το 1897 την πρώτη ντιζελομηχανή ανοίγοντας το δρόμο για τις ντιζελοκίνητες μηχανές νέας τεχνολογίας των αρχών της δεκαετίας του 1900. Οι μηχανές αυτές τροφοδοτούν μια γεννήτρια, η οποία με τη σειρά της θέτει σε λειτουργία ηλεκτρικά μοτέρ που κινούν τους τροχούς. Έχουν υψηλή απόδοση και είναι εύκολες στη χρήση.

ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΕΣ: Οι ηλεκτρικοί σιδηρόδρομοι απαιτούν αυτόνομη μονάδα παροχής ενέργειας, γεγονός που καθιστά υψηλό το κόστος κατασκευής τους. Το 1879, ο Βέρνερ βον Ζίμενς, κατασκεύασε στη Γερμανία την πρώτη ηλεκτρομηχανή, αλλά η χρήση της διαδόθηκε μετά τη δεκαετία του 1950. Σήμερα, οι ηλεκτροκίνητοι σιδηρόδρομοι χρησιμοποιούνται ευρέως. Είναι γρηγορότεροι, φιλικότεροι προς το περιβάλλον και οικονομικότεροι από άλλους τύπους σιδηροδρόμων.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤ

1 Σχόλιο

Υποβολή απάντησης