Η Οικολογική Αξία του Πατραϊκού

ΑΠΟ: pigi v - Δεκ• 10•13

  Η οικολογική αξία του Πατραϊκού Κόλπου είναι τεράστια εξαιτίας της ύπαρξης σε αυτόν των λιμνοθαλασσών του Μεσολογγίου, του Αιτωλικού και του Αράξου που αποτελούν σημαντικούς υδροβιότοπους.

   Ο κόλπος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ρύπανσης εξαιτίας των αστικών και βιομηχανικών λυμάτων που δέχεται από τους παράκτιους οικισμούς, λόγω της υπολειτουργίας ή μη λειτουργίας συστημάτων επεξεργασίας λυμάτων, των φωσφορικών και άλλων λιπασμάτων που καταλήγουν σε αυτόν από τις καλλιέργειες , καθώς και λόγω της ναυσιπλοΐας. Επίσης, τα φράγματα του Αχελώου, του Ευήνου και άλλα υπό κατασκευή, όπως το φράγμα Πείρου-Παραπείρου, ενισχύουν δραστικά την υποβάθμιση της οικολογικής του αξίας.

   Στις 30 Νοεμβρίου του 2007 βρέθηκαν μολυσμένα ψάρια στον Πατραϊκό λόγω της έλλειψης οξυγόνου που δημιουργείται από τα οργανικά απόβλητα. Παρόλα αυτά ο κόλπος αποτελεί πηγή ζωής για τους κατοίκους της Πάτρας, αφού περιέχει πολλές ποικιλίες ψαριών, που χρησιμοποιούμε καθημερινά στη διατροφή μας. Έτσι λοιπόν, ο κόλπος καταδικάζει τις περιοχές γύρω από αυτόν στην ανάγκη του προκαλώντας πολλά προβλήματα υγείας.

  Σκεφτείτε πως περνάμε τις καλοκαιρινές διακοπές στις θάλασσες του κόλπου. Βάλτε καλά στο μυαλό σας! Όλα αυτά τα προκαλούμε εμείς οι άνθρωποι με τα λιπάσματα, τη ναυσιπλοΐα και τα λύματα.

  Προσπαθήστε κι εσείς να μειώσετε τα απόβλητα στις θάλασσες!

Σχολιάστε

Top