Η παιδική εργασία

ΑΠΟ: pigi v - Δεκ• 17•15

Παιδική εργασία

    Στη σημερινή εποχή της εξέλιξης και της προόδου εξακολουθούμε να ακούμε για παιδική εργασία. Σε πολλές χώρες και ανεπτυγμένες αλλά κυρίως αναπτυσσόμενες, πολλά μικρά παιδιά εργάζονται σε ανθρακωρυχεία, σε εργοστάσια αλλά και σε σταυροδρόμια, στους δρόμους και στα κέντρα διασκέδασης, ενώ η αμοιβή τους είναι απροσδιόριστη. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Πολλά μικρά παιδιά έχουν άρρωστους γονείς ή άνεργους ή πολύ φτωχούς, με αποτέλεσμα να εργάζονται για να επιβιώσουν. Οι εργοδότες πολλών εργοστασίων εκμεταλλεύονται τα παιδιά που εργάζονται πολλές ώρες, ενώ το κράτος δεν τους ελέγχει. Επίσης τα παιδιά των προσφύγων θεωρούνται φτηνό εργατικό δυναμικό.

  Όμως τα παιδιά αυτά, που αφήνουν το σχολείο, κακοποιούνται σωματικά, τραυματίζονται ψυχικά και η συμπεριφορά τους είναι αντικοινωνική. Ποια όμως πρέπει να είναι η θέση του παιδιού στην κοινωνία; Η οικογένεια πρέπει να μην αδιαφορεί για το παιδί της, να μη στέλνει το παιδί για εργασία πριν ενηλικιωθεί και να απομακρύνει το παιδί από τις κακές συναναστροφές. Η κοινωνία πρέπει να παρέχει ειδική προστασία στο παιδί, κοινωνική ασφάλιση, υποχρεωτική παιδεία. Πρέπει να φροντίζει για τη σωματική και ψυχική υγεία του παιδιού.

  Στις 20 Νοεμβρίου 1989 έγινε η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Σύμφωνα με αυτή, απαγορεύεται νε εργάζεται το παιδί πριν από την κατάλληλη ηλικία. Δεν πρέπει επίσης να αναλαμβάνει εργασία που επηρεάζει αρνητικά τη σωματική και ψυχική του υγεία. Η κοινωνία και η πολιτεία οφείλουν να προστατεύουν τα παιδιά από την εκμετάλλευση κάθε μορφής.

Αποστολία Ε1 Τμήμα 35ο Δ.Σ. Πατρών

Αγάπη Ηλιάνα Κ. Γ1

Αγάπη Ηλιάνα Κ. Γ1

Η παιδική εργασία

  Όπως σε κάθε εποχή, έτσι και στις μέρες μας, μερικά παιδιά αναγκάζονται να δουλεύουν. Συνήθως αυτό συμβαίνει σε φτωχές χώρες και σε αγροτικούς πληθυσμούς. Οι γονείς παίρνουν τα παιδιά, τα οποί ανάλογα με την ηλικία τους, προσφέρουν όποια εργασία μπορούν.

  Σε κάποιες άλλες όμως περιπτώσεις, τα παιδιά πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης. Οι μεγάλοι τα αναγκάζουν να εργάζονται κάτω από δύσκολες συνθήκες για να κερδίζουν αυτοί χρήματα. Τα παιδιά δεν έχουν τη δύναμη να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Συνήθως φοβούνται να ζητήσουν βοήθεια.

  Οι πολιτισμένες κοινωνίες δεν πρέπει να ανέχονται την παιδική εργασία και πρέπει να παίρνουν μέτρα για να προστατεύουν όλα τα παιδιά του κόσμου.

Μάριος   Ε1  Τμήμα   35ο Δ.Σ. Πατρών

Η παιδική εργασία

   Τα παιδιά δεν πρέπει να εργάζονται! Η μόνη τους εργασία είναι το διάβασμα του σχολείου, των αγγλικών και άλλων δραστηριοτήτων. Τα παιδιά στην Αφρική κουβαλάνε νερό και κάνουν διάφορες δουλειές που τους λένε να κάνουν, που είναι παράνομες.

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ!!!

Εμμανουέλα Ε1 Τμήμα 35ο Δ.Σ. Πατρών

Σχολιάστε

Top