Ιστορία πατρινού καρναβαλιού

ΑΠΟ: Διαχειριστής - Φεβ• 27•15

Ενδεικτικό χρονολόγιο πατρινού καρναβαλιού από 1829-2000

1829 Ο έμπορος Μωρέτης δίνει αποκριάτικο χορό με καλεσμένους Γάλλους αξιωματικούς και 15 Πατρινούς. Μόνον 7 από τις κυρίες γνωρίζουν ευρωπαικούς χορούς.

1830 Σε οίκημα της Πλατείας Αγίου Γεωργίου, δίνεται ο πρώτος επίσημος χορός της πόλης, προς τιμήν του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια, που την είχε επισκεφτεί.

1847 Στην οικία Γερούση δίνεται χορός προς τιμήν των Βασιλέων Όθωνος και Αμαλίας.

1871 Χτίζεται από τον αρχιτέκτονα Τσίλερ το » Δημοτικό Θέατρο Απόλλων ». Οι πρώτες παραστάσεις επιχορηγούνται από τους φιλόμουσους. Στα Καρναβάλια το θέατρο μετατρέπεται σε χορευτική αίθουσα.

1875 Εμφανίζονται οι πρώτες μασκαράτες.

1876 Ζακυνθινοί στέλνουν στην Πάτρα τεράστιες ποσότητες λουλουδιών. Αρχίζει ο ανθοπόλεμος ανάμεσα στις παρέες. Το Καρναβάλι εμφανίζονται τα πρώτα άνθινα άρματα.

1880 Άσχετα με την αρχή του Τριωδίου, πρωτοπαρουσιάζονται στο δρόμο » Μπούλες» ανήμερα του Αγίου Αντωνίου.

1884 Τρεις ντομινοφόροι γυρίζουν με άμαξα την πόλη και πετούν στα μπαλκόνια κέρινα αβγά γεμάτα αραποσίτι και στάχτη. Εκείνοι συνελήφθησαν ως φαρσέρ, το έθιμο καταγράφεται ως ο προπομπός του χαρτοπόλεμου.

1890 Κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτοι αποκριάτικοι παιδικοί χοροί ( bals d” elefants). Τα παιδιά ντύνονται και συμπεριφέρονται σαν μεγάλοι.

1900 Με πρωτοβουλία και δαπάνη ιδιωτών κατασκευάζονται είκοσι δύο άρματα, τα οποία συμμετέχουν στην αποκριάτικη παρέλαση. Οι χοροί κρατούν μέχρι τις 4 το πρωί.

1902 Στήνεται εξέδρα μπροστά στο Δημοτικό Θέατρο, για υπαίθριους χορούς.

1907 Δημιουργείται η » Εταιρεία Εορτών» και αναλαμβάνει την υλοποίηση τουΚαρναβαλιού, εξασφαλίζοντας εισφορές ιδιωτών και του Δήμου. Προκηρύσσεται διαγωνισμός με βραβεία για τα καλύτερα άρματα. Πρόκειται για το πρώτο ολοκληρωμένο Καρναβάλι στην Πάτρα.

1914 Πρωτοεμφανίζεται το ταγκό και πρωτακούγεται το καρναβαλικό εμβατήριο »Βάλε το ντόμινο και πάμε στο χορό».

1915 Την τελευταία Κυριακή παρελαύνουν πέντε σατιρικά άρματα.

1927 Στα Πατρινά σαλόνια γνωρίζει δόξες ο νέος χορός τσάρλεστον.

1935 Για πρώτη φορά στην ιστορία του Πατρινού Καρναβαλιού ματαιώνεται η καύση του Βασιλιά Καρνάβαλου το βράδυ της τελευταίας Κυριακής. Αιτία το κίνημα του στρατηγού Πλαστήρα.

1940 Το τελευταίο προπολεμικό Καρναβάλι. Επιτρέπονται μόνο δημόσιοι χοροί και αυτοί κατόπιν αναστολής της απαγόρευσής τους – από 17 Φεβρουαρίου έως 10 μαρτίου – καθώς ο Α” Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ήδη αρχίσει.

1957 Ο ραδιοσταθμός των Παρισίων μεταδίδει ημίωρο πρόγραμμα από το Καρναβάλι της Πάτρας.

1959 Παρελαύνουν 19 άρματα και 8 μουσικές. Στο σοκολατοπόλεμο ρίχνονται 112.000 σοκολάτες. Ο Καρνάβαλος καίγεται υπό καταρρακτώδη βροχή και το πλήθος παρακολουθεί κάτω από χιλιάδες μαύρες ομπρέλες.

1960 Διοργανώνεται ο χορός του Μαύρου Ντόμινο. Αμερικάνικο τηλεοπτικό δίκτυο μεταδίδει στιγμιότιπατου Πατρινού Καρναβαλιού.

1962 Χάρις στο Καρναβάλι, οι Πατρινοί πρωτο-βλέπουν τηλεόραση, καθώς εγκαθίστανται δύο δέκτες ( στις γωνίες Μαιζώνος-Ερμού και Μαιζώνος-Πλατεία Γεωργίου), όπου προβάλλονται στιγμιότυπα από τους χορούς του Δημοτικού θεάτρου, τα δρώμενα στην Πλατεία και την παρέλαση της τελευταίας Κυριακής.

1964 Ματαιώνεται το Καρναβάλι της Πάτρας, λόγω του θανάτου του Βασιλιά Παύλου, την προτελευταία Παρασκεύη (6 Μαρτίου).

1966 Ο Νίκος Μαστοράκης διοργανώνει ένα »Κυνήγι Κρυμμένου Θησαυρού», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Πατρινού Καρναβαλιού.

1969 Παρατηρείται για πρώτη φορά συμβατότητα ανάμεσα στη μεταμφίεση του αυτοκινήτου με τη μεταμφίεση του πληρώματος που κουβαλάει. Η λέξη »Πλήρωμα» κυριολεκτείται και καθιερώνεται.

1975 Το Πλήρωμα »Κλόουν» είναι το πρώτο που παρελαύνει πεζό – πλήθος μελών 24. Κινδυνεύει να αποκλειστεί από το παιχνίδι, λέει ο θρύλος. Τα πληρώματα βγαίνουν οριστικά από τα αυτοκκινητά τους και – κάπως έτσι – μπαίνουν οι βάσεις για τις φαντασμαγορικές παρελάσεις που θα ακολουθήσουν.

1979 Το πλήρωμα »Playmobil» αριθμεί 70 μέλη – πλήθος ασύλληπτο για την εποχή. Εντυπωσιάζει αλλά… αποκλείεται! Η λέξη »διαφήμιση» ακούγεται για πρώτη φορά στο πλαίσιο του θεσμού.

1983 Παρελαύνει ένα ολόκληρο »Τρένο» μπροστά στα έκπληκτα μάτια Πατρινών και επισκεπτών.

1984 Παρελαύνει πλήρωμα με 385 μέλη. Είναι η »Γαλέρα» που ξεκινά την εποχή των πολυπληθών πληρωμάτων.

1988 Αρχή λειτουργίας του Καρναβαλικού Γραφείου. Οι συμμετέχοντες στο παιχνίδι φτάνουν σε πλήθος τα 6.500 άτομα.

1990 Πρωτακούγεται και πρωτο-χορεύεται στην Πάτρα ο χορός λαμπάντα, αλλά και το »Πατρινό Καρναβάλι για πάντα» του συμπολίτη Τάσου Μαραγκού.

1993 Τοποθετούνται για πρώτη φορά κερκίδες στην Πλατεία Γεωργείου, για την παρέλαση της Κυριακής. Πρόκειται για 1700 θέσεις καθήμενων, οι οποίες τιμώνται προς 1.500, 2.500 και 3.000 δραχμές, ανάλογα με τη θέση    τους και την ορατότητα που προσφέρουν.

2000 Αλλάζει η διαδρομή των παρελάσεων. Η Γούναρη καταργείται.

Συντάκτες : Ανδρομάχη Σ. , Χαριτίνη Σ.

patrino-karnavali

5 Comments

 1. Ο/Η FILIPPOS MPARLHS λέει:

  ΜΠΡΑΒΟ ΚΑΙ ΣΤΙΣ 2 ΣΑΣ ΩΡΑΙΩ ΘΕΜΑ!!!

 2. Ο/Η konstantina λέει:

  καταπληκτικό Ανδρομάχη

 3. Ο/Η thanos λέει:

  και του χρόνου να να βάλουμε περισσότερη φωτιά στον καρνάβαλο!!!!!

 4. Ο/Η ANDREAS λέει:

  ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΟ!!!!!!!!!!!

Σχολιάστε

Top