Καθαρά Δευτέρα

ΑΠΟ: pigi v - Φεβ• 27•15

-Μετά τις Αποκριές ακολουθεί η Καθαρά Δευτέρα. Αλλά γιατί άραγε την ονόμασαν έτσι; Τι το διαφορετικό έχει από τις άλλες Δευτέρες; Μπορείτε να μου το εξηγήσετε, κυρία;

-Η Καθαρά Δευτέρα ονομάστηκε έτσι, γιατί οι Χριστιανοί «καθαρίζονται» πνευματικά και σωματικά. Είναι μέρα νηστείας και μέρα αργίας για τους Χριστιανούς. Η νηστεία διαρκεί για 40 μέρες, όσες και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημα.

-Ααα, κατάλαβα! Ποια είναι τα ήθη και τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας, κυρία;

-Είναι πάρα πολλά. Θα σου πω τα συνηθισμένα. Την Καθαρά Δευτέρα συνηθίζεται να τρώγεται λαγάνα, ταραμάς και άλλα νηστίσιμα φαγώσιμα, κυρίως λαχανικά, φασολάδα χωρίς λάδι. Επίσης συνηθίζεται το πέταγμα του αετού.

-Κυρία, πολύ ωραία όλα αυτά, αλλά πότε γιορτάζεται;

-Η Καθαρά Δευτέρα γιορτάζεται 48 μέρες πριν το Πάσχα.

-Μπορείτε να μας πείτε μερικά έθιμα από άλλες περιοχές της Ελλάδας;

-Σε όλη την Ελλάδα υποδέχονται τη Σαρακοστή με τα δικά τους ξεχωριστά έθιμα όπως:

  Ο βλάχικος γάμος της Θήβας, πανάρχαιο έθιμο που πραγματοποιείται παραδοσιακά με το ξύρισμα του γαμπρού και το στόλισμα της νύφης, η οποία στην πραγματικότητα είναι άντρας.

 Το έθιμο του Αγά με ρίζες στη Τουρκοκρατία αναβιώνει στα Μεστά και στους Ολύμπους της Χίου. Ο Αγάς, αυστηρός δικαστής, δικάζει και καταδικάζει με χιούμορ και πειράματα τους θεατές του εθίμου.

  Το έθιμο του αλευρομουντζουρώματος θα συναντήσετε αν βρεθείτε ποτέ στο Γαλαξίδι, με τους καρναβαλιστές να χορεύουν κυκλωτούς χορούς αλευρωμένοι και μουντζουρωμένοι.

  Την Καθαρά Δευτέρα στήνεται στην Κάρπαθο «Λαϊκό Δικαστήριο των Ανήθικων Πράξεων». Είναι μια ευκαιρία κάθαρσης και απονομής της δικαιοσύνης στο ξεκίνημα της Σαρακοστής. Κατηγορούμενοι είναι όσοι «ασχημονούν» ή προκαλούν με τις χειρονομίες τους κάποιους άλλους. Ενώπιον της Δικαιοσύνης, οδηγούνται από τους «Τζαφιέδες», ένα είδος τοπικών χωροφυλάκων, που έχουν επιφορτιστεί με τη σύλληψη των «δραστών». Οι γέροντες του νησιού αναλαμβάνουν νε δικάσουν τους «ασεβείς» και κάπως έτσι ξεκινούν αυτοσχέδιοι αστεϊσμοί σαν προπομπός της γιορτής που θα ακολουθήσει.

-Είναι κάτι σαν το σημερινό δικαστήριο;

-Ναι, ακριβώς, μόνο που εκεί κάνουν πλάκες και δεν καταδικάζουν ούτε δικάζουν στα αλήθεια. όπως καταλαβαίνετε κάθε τόπος έχει και τα δικά του έθιμα για την Καθαρά Δευτέρα.

Ευδοκία Κ. Ε1    35ο Δ.Σ.

kau.dey

6 Comments

 1. Ο/Η alex λέει:

  Την Δευτερα εβρεχε και δεν μπορεσε κανεις να πεταξει χαρταετο!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 2. Ο/Η Εβελίνα λέει:

  Όλοι περιμέναμε αυτήν την ημέρα.Να πετάξουμε έναν χαρούμενο χαρταετό!!!!!!!!!

 3. Ο/Η eleyueria λέει:

  ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΚΑΛΟ……………………..

 4. Ο/Η γκολφινοπουλου μαρινα λέει:

  Συγχαρητήρια,που αναφέρετε τόσο σημαντικά ήθη και έθιμα για αυτήν την σημαντική ημέρα!!

  Μαρίνα στ’1

Σχολιάστε

Top