Καλάβρυτα -Ιδανικός Χειμερινός Προορισμός

DSC_0681

    Ένας ιδανικός χειμερινός προορισμός είναι τα Καλάβρυτα. Μπορεί κανείς να επισκεφθεί: το χιονοδρομικό κέντρο, τον τόπο της Θυσίας, το μουσείο του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, το φαράγγι του Βουραϊκού, τον οδοντωτό σιδηρόδρομο, τη μονή Μ. Σπηλαίου, το σπήλαιο λιμνών, τη μονή Αγίας Λαύρας, το Μνημείο αγωνιστών του 1821, τα ύδατα της Στυγός και τους αρχαιολογικούς χώρους.

1. Το χιονοδρομικό κέντρο 

    Μπορούν οι επισκέπτες να πάνε στο χιονοδρομικό κέντρο για να κάνουν σκι ή snowboard. Επίσης μπορούν να απολαύσουν το μαγευτικό χιονισμένο τοπίο πίνοντας ζεστά ροφήματα ή τρώγοντας ένα σνακ.

2. Τόπος Θυσίας

    Στο λόφο του Καππή βρίσκεται ένας μεγάλος σταυρός και στήλες στις οποίες αναγράφονται τα ονόματα των εκτελεσθέντων με τις ηλικίες τους, ήταν αγόρια και άντρες 13 χρονών και πάνω. Σ” αυτό το χώρο στις 13 Δεκεμβρίου του 1943, επέλεξαν οι Γερμανοί να οδηγήσουν και στη συνέχεια να εκτελέσουν τον ανδρικό πληθυσμό της πόλης και αρκετούς κατοίκους των γύρω χωριών.

3. Το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.

    Ήταν το δημοτικό σχολείο των Καλαβρύτων που χτίστηκε στις αρχές του 1900 και στις 13-12-1943 κάηκε ολοσχερώς από τους Γερμανούς. Ανακατασκευάστηκε και κηρύχτηκε ιστορικό και διατηρητέο μνημείο, όπου αποφασίστηκε να λειτουργήσει το μουσείο με σκοπό την έκθεση των προσωπικών αντικειμένων των εκτελεσθέντων, όπως φωτογραφίες, καθώς και χάρτες , ντοκουμέντα από  τα γερμανικά και ελληνικά αρχεία και ιστορικά στοιχεία που φωτίζουν την «Επιχείρηση Καλάβρυτα».

4.Φαράγγι Βουραϊκού – Οδοντωτός σιδηρόδρομος

    Ο Οδοντωτός σιδηρόδρομος κάνει τη διαδρομή του μέσα από το φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού, από το 1897 που πρωτολειτούργησε. είναι ένα από τα ομορφότερα φυσικά τοπία που αξίζει κανείς να το απολαύσει όλες τις εποχές του χρόνου.

Ο αδοντωτός σιδηρόδρομος ξεχωρίζει παγκοσμίως για την οδόντωση που έχει σε κάποια σημεία της διαδρομής που είναι ανηφορική και κατηφορική, γιατί τα τρένα συνηθίζεται να κινούνται σε επίπεδες επιφάνειες.

5. Σπήλαιο Λιμνών

    Το σπήλαιο αποτελείται από διαδρόμους, στοές και σταλακτιτικούς σχηματισμούς. Στους χώρους που έχουν εξερευνηθεί οι επισκέπτες μετακινούνται μέσω μιας τεχνητής σήραγγας και τεχνητές γέφυρες. Επίσης έχουν βρεθεί απολιθωμένα οστά ανθρώπων και ζώων.

6. Ιερή Μονή Μεγάλου Σπηλαίου

    Είναι χτισμένη σε βουνό και πιο συγκεκριμένα στην είσοδο μιας σπηλιάς. Διαθέτει πολλά κειμήλια και την εικόνα της Παναγίας που φιλοτέχνησε ο Ευαγγελιστής Λουκάς. έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας και κατά τη διάρκεια του Β”  Παγκοσμίου Πολέμου. Καταστράφηκε αρκετές  φορές από τους κατακτητές.

7. Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας

    Συνδέεται άμεσα με την προσπάθεια των Ελλήνων να λυθούν από τον τουρκικό ζυγό. Ήταν ο χώρος όπου ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε το Λάβαρο και όρκισε τους αγωνιστές.

Φυλάσσονται διάφορα κειμήλια και το λάβαρο της επανάστασης. Και αυτή η μονή καταστράφηκε και από τους Τούρκους και από τους Γερμανούς κατακτητές.

8. Τα ύδατα της Στυγός

    Είναι οι πηγές του ποταμού Κράβη στον Χελμό της Αχαΐας σε υψόμετρο 2.100 μέτρα.

Κατά τη μυθολογία, η Στύγα ήταν Ωκεανίδα που είχε το παλάτι της στα Τάρταρα. Πιστευόταν ότι τα νερά της, που έβγαιναν από την πηγή, έρχονταν από το παλάτι της Στύγας.  Εκεί βούτηξε τον Αχιλλέα η μητέρα του, η Νηρηίδα Θέτις, και έγινε άτρωτος.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης