Κανόνες για καθαρή παραλία

par

Το καλοκαίρι έφτασε! Είναι καιρός να ξεχυθούμε στις παραλίες, να κολυμπήσουμε στα δροσερά νερά και να περάσουμε καλά. Υπάρχουν όμως κάποιοι κανόνες πού πρέπει να τηρούμε ώστε να έχουμε καθαρές και ασφαλείς παραλίες.

Πρώτα απ’όλα, δεν αφήνουμε τα σκουπίδια μας στη παραλία. Αν και υπάρχουν κάδοι, καλύτερα να τα παίρνουμε μαζί μας γιατί δυστυχώς οι σκουπιδιάρηδες δεν περνούν κάθε μέρα για να τους αδειάσουν. Γεμίζουν λοιπόν οι κάδοι και τα σκουπίδια σκορπάνε αμέσως σε παραλία και θάλασσα. Ειδικά τα πλαστικά μπουκάλια και τα αλουμινένια κουτάκια θα χρειαστούν 200-400 χρόνια για να διαλύθουν. Επίσης οι γόπες από τα τσιγάρα που πολλοί «φυτεύουν» στην άμμο θα χρειαστούν 1-5 χρόνια για να εξαφανιστούν. Οι πλαστικές σακούλες είναι πολύ επικίνδυνες! Θα λιώσουν σε 10-20 χρόνια, αλλά αν βρεθούν στη θάλασσα ίσως κάποια ψάρια θα μπλεχτούν σε αυτές και θα χάσουν τη ζωή τους. Οι πετονιές που πολλοί ψαράδες χρησιμοποιούν πρέπει μετά να τις πετάξουν γιατί 600 χρόνια είναι πολλά μέχρι να λιώσουν. Πολλές φορές βλέπουμε στη παραλία τις εφημερίδες που διάβασαν νωρίτερα κάποιοι να τις πηγαινο-φέρνει ο αέρας. Είναι σωστό να τις παίρνουν μαζί τους και να τισ ανακυκλώνουν, διαφορετικά θα χρειαστούν 6 εβδομάδες για να λιώσει το χαρτί.

Όλοι πρέπει να προστατέψουν το περιβάλλον αλλά και ιδιαίτερα τη θάλασσα που μας χαρίζει δροσιά και διασκέδαση. Ο καθένας από εμας πρέπει να είναι υπεύθυνος ώστε να έχουμε κάθε χρόνο καταγάλανα νερά και καθαρές παραλίες. Το μήνυμα που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι, » Όχι σκουπίδια, όχι πλαστικά σε θάλασσες και ακτές.»

Δωροθέα Κ.

 

Υποβολή απάντησης