ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ ΚΑΙ Η ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

-28

Ο ελληνισμός της Μικράς Ασίας έχει ιστορία σχεδόν τριών χιλιάδων χρόνων. Κατά περιόδους οι Έλληνες κυριαρχούσαν σε δημογραφικά, οικονομικά και πολιτιστικά θέματα. Η εξασθένιση όμως αυτής της παρουσίας ξεκίνησε με την τουρκική κυριαρχία και η παρουσία των Ελλήνων έληξε με την μικρασιατική καταστροφή το 1922.

Κατά το 18ο αιώνα το ελληνικό εμπόριο γνώρισε μεγάλη άνθηση. Άλλοι, ασχολήθηκαν με την βιοτεχνία ή με τραπεζικές δραστηριότητες. Επίσης, το ελληνικό στοιχείο είναι το κυρίαρχο στην Σμύρνη.

Η ζωή των Ελλήνων κυλούσε χαρούμενα μέχρι την ολοκληρωτική καταστροφή του 1922. Τότε ξεριζώθηκε όλος ο ελληνικός πληθυσμός των δυτικών παραλίων της Μικράς Ασίας. Συνολικά το 1922 στην Ελλάδα ήρθαν 900.000 πρόσφυγες, αλλά και με αυτούς που ήρθαν αργότερα οι πρόσφυγες έγιναν περίπου 1.500.000.

Οι Έλληνες της Μικράς Ασίας έχασαν τα πάντα. Είχαν λύπη, φόβο, θυμό και αγωνία για το αύριο. Στην αρχή οι Έλληνες αυτοί πίστευαν ότι η διαμονή τους στην Ελλάδα είναι προσωρινή, αλλά διαψεύστηκαν. Σιγά, σιγά εντάχθηκαν στην κοινωνία και έκτισαν καινούριες ζωές εδώ.

Η μικρασιατική καταστροφή αποτελεί μαύρη σελίδα της ιστορίας των Ελλήνων και ελπίζω να μην ξαναγίνει ποτέ κάτι παρόμοιο.

 

Γιώργος Π.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης