Οι πρόσφυγες

ΑΠΟ: pigi v - Δεκ• 17•15

Πρόσφυγες

   Όταν ένας λαός φιλήσυχος δέχεται επιθέσεις από άλλους λαούς, που για να τους κατακτήσουν κάνουν πολέμους σκοτώνοντας τα παιδιά τους και τις οικογένειές τους ή προσπαθούν να τους αλλάξουν θρησκεία, τότε αυτοί οι άνθρωποι αγανακτούν και φεύγουν από την πατρίδα τους και γίνονται πρόσφυγες.

   Η μαζική απομάκρυνση των λαών από τη χώρα τους δημιουργεί πολλά προβλήματα στις άλλες χώρες που θα βρεθούν, στους ίδιους αλλά και στους κατοίκους της χώρας. Δημιουργείται φτώχεια, σύγχυση και αναρχία.

   Το πρόβλημα το μεγάλο για τους πρόσφυγες είναι η γλώσσα, η νοοτροπία και ο τρόπος ζωής των άλλων λαών. Δεν μπορούν εύκολα να προσαρμοστούν στον τρόπο ζωής και έτσι κινούνται σε ομάδες και δημιουργούνται οι προσφυγικοί καταυλισμοί.

   Εδώ οι άνθρωποι ζουν χωρίς δουλειά, σπίτι και, όσοι έχουν παιδιά, δεν μπορούν να τα πάνε σχολείο για να μάθουν γράμματα.

  Οι πρόσφυγες δεν ήθελαν ποτέ να φύγουν από την πατρίδα τους, διότι την αγαπούσαν και η μόνη τους προσδοκία είναι να γυρίσουν πίσω και να πεθάνουν στα εδάφη της χώρας τους.

Βασιλική Ε1 Τμήμα  35ο Δ.Σ. Πατρών

Πρόσφυγες

   Στην εποχή μας, η χώρα μας δέχεται μεγάλο αριθμό προσφύγων από άλλες χώρες, κυρίως από τη Συρία. Πρόσφυγες έχουν φτάσει στην Ελλάδα και πολλές άλλες φορές στο παρελθόν.

   Οι πρόσφυγες φεύγουν από τη χώρα τους όχι για το οικονομικό κέρδος αλλά για να ξεφύγουν από διωγμούς, απειλές κατά της ελευθερίας τους και κατά της ίδιας τους της ζωής. Στις χώρες τους γίνονται πόλεμοι ή κυριαρχεί δικτατορία ή κάποιο παρόμοιο καθεστώς. Χρειάζονται ένα μέρος όπου θα μπορούν να νιώσουν ασφαλείς και να χτίσουν από την αρχή τις ελπίδες τους για ένα καλύτερο μέλλον. Παίρνουν την οικογένειά τους και κάποια από τα υπάρχοντά τους και ξεκινούν ένα επικίνδυνο και δύσκολο ταξίδι. Κάποιοι τους εξαπατούν, τους ζητούν χρήματα και τους κάνουν να πιστέψουν ότι θα τους βοηθήσουν να φτάσουν ασφαλείς στον προορισμό τους. Οι συνθήκες στο ταξίδι τους είναι πολύ δύσκολες και απειλείται συχνά η ζωή τους. Πολλοί φτάνουν ως ναυαγοί και κάποιοι χάνουν τη ζωή τους στη θάλασσα. Ανάμεσά τους βρίσκονται και πολλά παιδιά.

   Στη χώρα που φτάνουν, τους περιμένουν και καινούρια προβλήματα, καθώς δεν έχουν πού να ζήσουν ούτε μπορούν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες τους. Οι ντόπιοι τούς αντιμετωπίζουν άλλοτε με περιφρόνηση, άλλοτε με φόβο και άλλοτε με οίκτο. Πολλές φορές τους εκμεταλλεύονται βάζοντάς τους να δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες, ασταμάτητα και με πολύ χαμηλή αμοιβή. Τους κάνουν να νιώθουν ανεπιθύμητοι και τους φέρονται ρατσιστικά. Υπάρχουν βέβαια και άνθρωποι που τους υπερασπίζονται, τους βοηθούν και τους προσφέρουν ό,τι μπορούν. Υπάρχουν επίσης, οργανώσεις που προστατεύουν τους πρόσφυγες και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

   Ας μην ξεχνάμε ότι οποιοσδήποτε από εμάς θα μπορούσε να αναγκαστεί κάποια μέρα να χτυπήσει την πόρτα ενός ξένου, ελπίζοντας να βρει ένα ασφαλές και φιλικό καταφύγιο. Πρέπει να δεχτούμε τους πρόσφυγες με τον ίδιο τρόπο που θα θέλαμε να φερθούν σε εμάς, αν ήμασταν στη θέση τους.

Ελεάννα Ελευθεράκη  35ο Δ.Σ. Πατρών

Γιάννης Μπεχράκης-reuters

Γιάννης Μπεχράκης-reuters

Σχολιάστε

Top