«Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΕ 80 ΗΜΕΡΕΣ»

ΑΠΟ: kostas - Φεβ• 27•15

«Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΕ 80 ΗΜΕΡΕΣ»

ΙΟΥΛΙΟΣ ΒΕΡΝ

Ο κύριος ήρωας του βιβλίου είναι ο Φιλέας Φόγκ, ένας πλούσιος άνθρωπος του Λονδίνου , μέλος της Μεταρρυθμιστικής Λέσχης, ο οποίος πρόσφερε χρήματα όποτε χρειάζονταν για έναν κοινωφελή σκοπό και αγαθοεργίες. Είχε ταξιδέψει σε πολλά μέρη του κόσμου, αλλά παρόλα αυτά στη ζωή του ήταν μοναχικός. Δεν είχε γυναίκα, παιδιά αλλά ούτε και στενούς συγγενείς και φίλους. Ήταν η προσωποποίηση της ακρίβειας και της συνέπειας σε όλες του τις κινήσεις.

Σε μία συνάντηση με τα υπόλοιπα μέλη της Μεταρρυθμιστικής Λέσχης στοιχημάτισε 20 χιλιάρες λίρες, πως μπορεί να πραγματοποιήσει τον γύρο του κόσμου σε 80 ημέρες. Έγινε συμφωνία και ξεκίνησε το ταξίδι του παίρνοντας μαζί του και τον υπηρέτη του Ζαν Πασπαρτού.

Κατά την αναχώρησή τους από το Λονδίνο όλες οι εφημερίδες άρχισαν να γράφουν για την κίνησή του αυτή. Κάποιες ήταν υπέρ του και κάποιες κατά. Επίσης ο κόσμος άρχισε να στοιχηματίζει για την επιτυχία ή την αποτυχία της προσπάθειάς του. Όλα όμως πήραν μία διαφορετική τροπή όταν άρχισε να ακούγεται πως ο Φιλέας Φόγκ ήταν ο ληστής που έκλεψε την Τράπεζα του Λονδίνου. Μάλιστα έστειλαν και έναν ντεντέκτιβ, τον Φιξ, προκειμένου να τον αναζητήσει και να τον φέρει πίσω στο Λονδίνο για να δικαστεί.

                                                                                                                                                                                     Δημήτρης Ντ.

Ο Φιλέας Φόγκ μαζί με τον υπηρέτη του έφτασαν με το ατμόπλοιο «Μογγολία» στο Σουέζ, ερχόμενοι από το Πρίντεζι της Ιταλίας. Εκεί θεώρησε το διαβατήριο και περίμενε για την αναχώρηση του πλοίου που θα τους πήγαινε στη Βομβάη της Ινδίας. Όταν έφτασαν στη Βομβάη κατευθύνθηκαν στο σιδηροδρομικό σταθμό για να πάρουν το τρένο προς την Καλκούτα. Στο μέσον της διαδρομής το τρένο σταμάτησε, επειδή δεν είχε κατασκευαστεί όλο το μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών και έτσι αναγκάστηκαν να συνεχίσουν το υπόλοιπο της διαδρομής πάνω σε έναν ελέφαντα, τον οποίο είχε αγοράσει ο Φιλέας Φόγκ από έναν Ινδό. Στο δρόμο συνάντησαν μία πομπή Βραχμάνων, οι οποίοι οδηγούσαν μια λευκή γυναίκα στην πυρά για να την θανατώσουν. Ο Φιλέας Φόγκ με τον υπηρέτη του, ο στρατηγός σερ Φράνσις (που τον είχε γνωρίσει ο Φόγκ στη Βομβάη), αλλά και ο οδηγός του ελέφαντα, αποφάσισαν να διακόψουν για λίγο το ταξίδι τους και να προσπαθήσουν να σώσουν αυτή τη γυναίκα, βέβαια με κίνδυνο τη ζωή τους. Τελικά το κατάφεραν και έτσι την κοπέλα που το όνομά της ήταν Αούντα την πήραν μαζί τους μέχρι την Καλκούτα. Από εκεί θα έπαιρναν το καράβι για να φτάσουν στο Χονγκ Κονγκ. Ο στρατηγός σερ Φράνσις είχε ήδη κατέβει στο μέσον της διαδρομής και συγκεκριμένα στο Μπεναρές.

Στο καράβι που πήραν από την Καλκούτα για το Χονγκ Κονγκ, συνταξίδευε μαζί τους και ο ντεντέκτιβ Φιξ από την Αγγλία, ο οποίος προσπαθούσε να βρει τρόπο να συλλάβει τον Φιλέα Φόγκ ως τον ληστή της Τράπεζας του Λονδίνου, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα που είχαν κυκλοφορήσει εκεί. Όταν έφτασαν στο Χονγκ Κονγκ έμαθαν πως το πλοίο «Καρνάτικ» θα αναχωρούσε για το Σαν Φρανσίσκο το επόμενο πρωί. Έτσι ο Φιλέας Φόγκ είχε χρόνο για να ψάξει να βρει έναν ξάδελφο της Αούντα, έμπορο που ζούσε εκεί, όπως τον είχε ενημερώσει η ίδια. Μετά από αρκετή προσπάθεια έμαθε πως αυτός δεν ζούσε πια εκεί και πρότεινε στην κοπέλα, επειδή δεν είχε κάποιο άλλο δικό της πρόσωπο, να τους ακολουθήσει στην Ευρώπηκαι εκείνη δέχθηκε συγκινημένη.

Το πλοίο «Καρνάτικ» αναχώρησε νωρίτερα, χωρίς να το πληροφορηθεί ο Φιλέας Φόγκ, επειδή ο υπηρέτης του Πασπαρτού, που το είχε μάθει δεν τον ενημέρωσε. Σ΄αυτό έφταιξε ο ντεντέκτιβ Φιξ, ο οποίος βάσει σχεδίου, μέθυσε τον υπηρέτη σε μία ταβέρνα, εκείνος ξέχασε τα πάντα και έτσι ο κύριός του έχασε το καράβι. Ο Φόγκ όταν το έμαθε αναγκάστηκε να μισθώσει ιδιωτικό πλοίο για να προλάβει το «Καρνάτικ» στο λιμάνι της Σαγκάης. Όμως ο Πασπαρτού, παρά το μεθύσι του κατάφερε να ξυπνήσει και τελικά ήταν ο μόνος που επιβιβάστηκε έγκαιρα στο πλοίο. Παρά τις δυσκολίες και τις ατυχίες συναντήθηκαν ξανά και οι τέσσερις (ο Φόγκ, ο Πασπαρτού, η Αούντα και ο Φιξ) πάνω στο πλοίο «Καρνάτικ» με προορισμό την Αμερική.

Όταν έφτασαν στο Σαν Φρανσίσκο περίμεναν λίγες ώρες και μετά αναχώρησαν με τρένο για τη Νέα Υόρκη. Στο μέσον της διαδρομής τους επιτέθηκαν οι Σιού, μια φυλή Ινδιάνων, οι οποίοι έπιασαν αιχμάλωτο τον Πασπαρτού και άλλους δύο επιβάτες. Ο Φιλέας Φόγκ για να τους σώσει ζήτησε από μία φρουρά στρατιωτών, που φύλαγαν ένα οχυρό στην περιοχή, να ψάξουν να τους βρούνε, κάτι που το κατάφεραν. Αυτό έγινε αιτία να χάσουν το τρένο με το οποίο είχαν ξεκινήσει και έπρεπε να περιμένουν το επόμενο που θα έφτανε το βράδυ. Επειδή δεν είχαν χρόνο νοίκιασαν ένα έλκηθρο της ξηράς για να φτάσουν στη Νέα Υόρκη και να πάρουν το ατμόπλοιο «Κίνα» για το Λίβερπουλ, κάτι όμως που δεν το κατάφεραν. Τότε ο Φιλέας Φόγκ έψαξε και βρήκε ένα φορτηγό καράβι το «Ενριέτα», το οποίο πήγαινε χωρίς εμπόρευμα και επιβάτες, μόνο με τον καπετάνιο, στο Μπορντώ. Ο καπετάνιος δέχτηκε να τους πάρει μαζί του, βέβαια με την ανάλογη αμοιβή.

Όταν ο Φόγκ και οι συνταξιδιώτες του ανέβηκαν στο «Ενριέτα», έκανε κατάληψη στο πλοίο, κλείδωσε των καπετάνιο στην καμπίνα του και οδήγησε ο ίδιος το καράβι στο λιμάνι του Κουινστάουν. Από εκεί θα έπαιρναν τρένο για να φτάσουν στο Δουβλίνο και μετά θα επιβιβάζονταν σε ένα από τα πιο γρήγορα καράβια που ξεκινούν από το λιμάνι με προορισμό το Λίβερπουλ. Ο Φιλέας Φόγκ τα κατάφερε και αποβιβάστηκε στην αποβάθρα του Λίβερπουλ στις δώδεκα παρά είκοσι το μεσημέρι της 21ης Δεκεμβρίου. Δεν απείχε παρά μόνο έξι ώρες από το Λονδίνο. Όμως εκείνη τη στιγμή, ο ντεντέκτιβ Φιξ πλησίασε, έβαλε το χέρι του στον ώμο του κυρίου Φόγκ και δείχνοντας του το ένταλμα του είπε πως εν ονόματι της βασίλισσας σας συλλαμβάνω.

Ο Φιλέας Φόγκ βρέθηκε φυλακισμένος, τον είχαν κλείσει στο τελωνείο και την άλλη μέρα θα τον μετάφεραν στο Λονδίνο. Όλα έδειχναν πως το στοίχημα θα το έχανε. Οι ώρες κυλούσαν βασανιστικά για τον ίδιο. Τότε εμφανίστηκε μπροστά του λαχανιασμένος ο Φιξ ζητώντας του συγνώμη. Του είπε ότι είχε γίνει λάθος και πως ο κλέφτης είχε συλληφθεί πριν τρεις μέρες στο Λονδίνο. Ο Φόγκ μόλις αφέθηκε ελεύθερος προσπάθησε να κερδίσει τον χαμένο χρόνο. Μαζί με τον Πασπαρτού και την Αούντα μίσθωσε μία γρήγορη ατμομηχανή για να φτάσει όσο γίνεται πιο γρήγορα στο Λονδίνο. Όμως όταν πάτησε το πόδι του στο τέρμα του ταξιδιού του, τα ρολόγια του Λονδίνου χτυπούσαν εννιά παρά δέκα. Έκανε το γύρο του κόσμου, αλλά έφτασε με πέντε λεπτά καθυστέρηση. Είχε χάσει το στοίχημα.

Μετά από όλα αυτά κάλεσε κοντά του την Αούντα, της είπε πως θέλει να την παντρευτεί και να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του μαζί της, όμως της εξήγησε πως δεν ήταν πια πλούσιος, επειδή είχε χαλάσει όλες του τις οικονομίες στο ταξίδι του. Η Αούντα δέχτηκε και τότε ο Φόγκ έστειλε τον υπηρέτη του να βρει τον αιδεσιμότατο για να προγραμματίσουν τον γάμο. Ο Πασπαρτού όταν έφτασε εκεί και δεν τον βρήκε και με βάσει το ρολόι του, κατάλαβε ότι είχαν κάνει λάθος στην ημέρα που είχαν επιστρέψει στο Λονδίνο. Είχαν φτάσει μία μέρα νωρίτερα από το κανονικό και μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν το είχαν καταλάβει. Επειδή ταξίδευαν πάντα ανατολικά, πηγαίνοντας προς τον ήλιο οι μέρες μίκραιναν κατά τέσσερα λεπτά. Έτσι ο Φιλέας Φόγκ ταξιδεύοντας ανατολικά, είδε τον ήλιο να περνάει τον Ισημερινό 80 φορές, ενώ οι φίλοι του στο Λονδίνο τον είδαν να περνάει τον Ισημερινό 79 φορές. Αμέσως ο Πασπαρτού έτρεξε με χαρά να το ανακοινώσει στον κύριό του. Αυτό σήμαινε ότι το στοίχημα το είχε κερδίσει και πήγε αμέσως στην Μεταρρυθμιστική Λέσχη, εισέπραξε τα χρήματα και έζησε ευτυχισμένος με την σύζυγό του την Αούντα.

Σχολιάστε

Top