ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΩ ΕΝΑ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΟΥ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΑ

ΑΠΟ: kostas - Μάι• 24•15

 

Το περασμένο Σάββατο στις 9 Μαϊου 2015 πήγα με τους γονείς μου ημερήσια εκδρομή στην Αθήνα. Πήγαμε σε διάφορα μέρη, αλλά εκείνο που με εντυπωσίασε περισσότερο ήταν η επίσκεψή μας στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή. Το Μουσείο βρίσκεται Λεβίδου 13 και Όθωνος 100, 145 62  στην Κηφισιά.

Μακρά επιστημονική προεργασία και έρευνα απαιτήθηκαν από Έλληνες και ξένους επιστήμονες, καλλιτέχνες και ειδικούς μουσειολόγους, ώστε να εκπληρωθεί η αποστολή του μουσείου ως επιστημονικού και εκπαιδευτικού κέντρου. Εκεί υπάρχουν εκθέματα από διάφορες επιστήμες και κλάδους και συγκεκριμένα από: Βοτανική, Θηλαστικά, Εντομολογία, Υδροβιολογία, Ορνιθολογία, Ερπετολογία, Γεωλογία και Παλαιοντολογία.

Η βοτανική έκθεση του Μουσείου εισάγει τον επισκέπτη στο βασίλειο των φυτών. Τα φυτικά εκθέματα αρχίζουν με εισαγωγή στη βιολογία. Μια μεγάλη τρισδιάστατη αναπαράσταση του φυτικού κυττάρου δίνει στον επισκέπτη την πρώτη επαφή με την βασική μονάδα κάθε ζωντανής ύλης.

Η έκθεση των θηλαστικών του Μουσείου περιλαμβάνει μονοτρήματα και μαρσιποφόρα της Αυστραλίας, όπως ο ορνιθόρρυγχος, η έχιδνα, τα καγκουρό και το κοάλα.

Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί περίπου 30.000 είδη εντόμων, πολλά από τα οποία είναι ενδημικά, δηλαδή δεν υπάρχουν πουθενά αλλού. Οι επισκέπτες της εντομολογικής αίθουσας του Μουσείου μπορούν να θαυμάσουν πεταλούδες και νυχτοπεταλούδες από την Ελλάδα και από άλλες χώρες.

Τα κοχύλια αποτελούν έργο ζωής των οργανισμών που λέγονται Μαλάκια. Περιλαμβάνουν πάνω από 130.000 είδη και αποτελούν την δεύτερη ομάδα ζώων σε αριθμό ειδών, μετά τα έντομα. Παρουσιάζουν ευρεία εξάπλωση και ζουν παντού.

Σε μια μεγάλη προθήκη μήκους 22μ. μέσα σε βουνά, δάση, πεδιάδες, υγροτόπους και θαλάσσιες ακτές, είναι τοποθετημένα ταριχευμένα δείγματα από 180 είδη πουλιών που φωλιάζουν στην Ελλάδα, στους αντίστοιχους βιοτόπους τους.

Οι συλλογές ερπετών του Μουσείου περιλαμβάνουν τις ελληνικές χελώνες. Παρουσιάζονται τρεις θαλάσσιες χελώνες, από τις οποίες η Δερματοχελώνα, αν και κοσμοπολίτικο είδος, έχει και αυτή επισημανθεί στην Μεσόγειο.

Η έκθεση των πετρωμάτων του Μουσείου περιλαμβάνει κυρίως πετρώματα από την Ελλάδα. Κάθε κατηγορία συνοδεύεται από επεξηγηματικά σχέδια και πίνακες. Για την εξήγηση του τρόπου δημιουργίας των διαφόρων πετρωμάτων υπάρχει μια σειρά ζωγραφικών πινάκων που απεικονίζουν το περιβάλλον στο οποίο δημιουργήθηκαν.

Τα απολιθώματα είναι λείψανα, ίχνη, αποτυπώματα φυτικών ή ζωικών οργανισμών,που έζησαν στη γη κατά το παρελθόν και διατηρήθηκαν μέχρι σήμερα. Μπορεί να είναι όστρακα, οστά, δόντια, έντομα μέσα σε ήλεκτρο, κατεψυγμένα μαμούθ, φύλλα, κορμοί δένδρων, κ.ά.

Από όλες αυτές τις κατηγορίες που ανέφερα παραπάνω εμένα με εντυπωσίασαν τα εκθέματα στην αίθουσα της Παλαιοντολογίας.

Στο Μουσείο συναντήσαμε επισκέπτες από διάφορα μέρη της Ελλάδας, που και αυτοί όπως και εμείς θαυμάζαμε και παρατηρούσαμε με προσοχή τα εκθέματα. Σίγουρα το Μουσείο είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και προσπάθειας πολλών ανθρώπων, στο πέρασμα του χρόνου. Αυτό που κράτησα από την επίσκεψή μου εκεί, είναι σίγουρα θαυμασμός για όσα όμορφα δημιούργησε η φύση και αποτελούν συνέχεια του ανθρώπινου είδους. Με την πρώτη ευκαιρία θα ήθελα να το επισκεφτώ ξανά.

images (2) images (1)

Σχολιάστε

Top