Συνέντευξη από έναν αρχαιολόγο

ΑΠΟ: Διαχειριστής - Μάι• 24•15

Την προηγούμενη εβδομάδα,εμείς, οι μαθητές των Ε1 και Ε2 τάξεων επισκεφτήκαμε για δεύτερη φορά το μυκηναϊκό πάρκο της Βούντενης. Αυτή τη φορά δεν πήγαμε για να θαυμάσουμε τους τάφους αλλά για να μάθουμε πως οι αρχαιολόγοι βρίσκουν, δουλεύουν και συνεργάζονται με άλλες ειδικότητες για να αποκαλύψουν σπουδαία αρχαιολογικά όστρακα και κτερίσματα τα οποία ομολογούν πολλά για το παρελθόν μας.

Αρχικά μάθαμε ποιες ειδικότητες συνεργάζονται για την αποκάλυψη αρχαίων θησαυρών και πως δουλεύουν. Οι ειδικότητες που συνεργάζονται για την αποκάλυψη αρχαίων θησαυρών είναι οι εξής:
Ο αρχαιολόγος. Ο αρχαιολόγος κρατάει καθημερινά ημερολόγιο και σημειώνει τον καιρό, πως άρχισε η ανασκαφή, την τοποθεσία της ανασκαφής κτλ. Και δίνει εντολές στις άλλες ειδικότητες .
Ο εργάτης. Ο εργάτης σκάβει με πολλή υπομονή και προσοχή το χώμα μέχρι να βρεθεί ένα αγγείο, κόκαλο ή όστρακο και να το αναλάβει ο συντηρητής.
Ο συντηρητής. Ο συντηρητής μόλις βρεθεί ένα κόκαλο, αγγείο ή όστρακο στο χώμα το καθαρίζει προσεχτικά από τα χώματα, το παίρνει στο εργαστήριό του και εκεί το επεξεργάζεται προσεχτικά, βρίσκει την ηλικία του, το κολλάει (εάν έχει σπάσει) και το κάνει να φαίνεται παλιό και φθαρμένο.
Ο σχεδιαστής. Ο σχεδιαστής σχεδιάζει μόνο τα αγγεία, τα ειδώλια κτλ. μόλις βρεθούν.
Ο φωτογράφος. Ο φωτογράφος με ειδικά όργανα προσανατολίζει το όστρακο ή ό,τι άλλο βρεθεί και το βγάζει φωτογραφία.
Μερικές ερωτήσεις να κάναμε σε έναν αρχαιολόγο δεν θα ήταν άσχημο. Η αρχαιολόγος Κωνσταντίνα Σούρα προσφέρθηκε να μας τις απαντήσει. Οπότε ορίστε και η συνέντευξη:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλησπέρα σας.
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ: Καλησπέρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα μπορούσα να σας κάνω μερικές ερωτήσεις για το επάγγελμά σας;
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ: Βεβαίως!
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί επιλέξατε να γίνετε αρχαιολόγος; Τι ήταν αυτό που σας κέντρισε το ενδιαφέρων για αυτή την επιστήμη;
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ: Όταν ήμουν μικρή μου άρεσε πολύ η ιστορία και έβρισκα ενδιαφέρουσα την ανακάλυψη θησαυρών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε συνεργαστεί ποτέ με ξένους αρχαιολόγους ή και ξένες αρχαιολογικές εταιρίες και σε ποιες ανασκαφές;
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ναι. Πολλές φορές. Στην Κάτω Βασιλική Αιτωλοακαρνανίας με Δανούς, στον Στράτο Αιτωλοακαρνανίας με Γερμανούς και σε ανασκαφές στην Πάτρα με Ιταλούς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε βρει ποτέ σπουδαία αρχαιολογικά κτερίσματα;
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ: Στην αρχαιολογία όλα είναι σπουδαία. Ένα μικρό εύρημα μπορεί να μας δώσει πιο πολλές πληροφορίες από ένα πιο πολύτιμο εύρημα. Επίσης έχω δουλέψει στην ανασκαφή του τάφου του πολεμιστή των Πορτών, μια από τις σημαντικότερες που έχω κάνει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε βρεθεί ποτέ μπροστά σε συλημένους τάφους;
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ναι, σε πολλούς ακόμα και στη Βούντενη!
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς μετράτε την ηλικία των κτερισμάτων;
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ: Πιο εύκολα χρονολογείται η κεραμική. Την χρονολογούμε ανάλογα με τα σχήματα των αγγείων και τη διακόσμησή τους, επειδή αυτά αλλάζουν από εποχή σε εποχή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι Πιστεύετε για τον τάφο της Αμφίπολης; Πιστεύετε ότι είναι του Μεγάλου Αλεξάνδρου;
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ: Όχι, δεν το πιστεύω αλλά πάλι είναι ένα σημαντικό μνημείο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο που αφιερώσατε για να απαντήσετε αυτές τις ερωτήσεις.
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ: Παρακαλώ.
Κάπως έτσι τελειώνει η συνέντευξη. Στη συνέχεια πραγματοποιήσαμε εικονική ανασκαφή. Με κλήρο ο καθένας έγινε μια από τις ειδικότητες που μίλησα παραπάνω και αρχίσαμε την ανασκαφή. Ο καθένας έκανε την δουλειά του και στο τέλος βρήκαμε κάτι συναρπαστικό, ένα ειδώλιο ανθρώπου.
Από όλα αυτά θα μου μείνει αξέχαστο το πόσες ειδικότητες δουλεύουν σε μία ανασκαφή και επίσης αυτό που αποφάσισα σε μία ημέρα, τι θα γίνω όταν μεγαλώσω. Συντηρητής αρχαίων ευρημάτων.

Παναγιώτης Tρ. . , Κωνσταντίνος Στ.

 

ar1

Σχολιάστε

Top