ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

ΑΠΟ: kostas - Δεκ• 10•13

Πίτα Αγίου Βασιλείου:

     Υλικά:

250γραμμ. μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου

2 1/2φλ. ζάχαρη

6 αυγά βιολογικά σε θερμοκρασία δωματίου

2 βανίλιες

4 κουταλιές σούπας κονιάκ ή σπιτικό τσέρι

ξύσμα από 2 πορτοκάλια

1 κουτί γάλα εβαπορέ αδιάλυτο

4 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα (προαιρετικά)

ταψί 28εκ.,χαρτί φούρνου,λιγο βούτυρο για το άλειμμα του ταψιού

            Εκτέλεση

Χυπάμε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει και να γίνει το μείγμα πολύ αφράτο. Μετά προσθέτουμε ένα ένα τ” αυγά (χωρίς να σταματάμε το χτύπημα),τις βανίλιες και το κονιάκ.Αφήνουμε για λίγα λεπτά να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε το γάλα εναλλάξ με το αλεύρι. Στο τέλος προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού. Βάζουμε σε ταψί 28 εκ. λίγο βούτυρο. Το αλείφουμε να πάει παντού. Βάζουμε το χαρτί φούρνου, το αλείφουμε πάλι με λίγο βούτυρο. Ρίχνουμε το μείγμα της πίτας. Με ένα μαχαίρι κάνουμε στην επιφάνεια της πίτας έναν κύκλο. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 oC.Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε στους 175οC για μια ώρα και 5 λεπτά, στην τελευταία σχάρα. Πριν το βγάλουμε από το φούρνο βυθίζουμε ένα μαχαίρι στη μέση της πίτας. Αν βγεί στεγνό, έχει ψηθεί. Τότε τη βγάζουμε από το ταψί, την αφήνουμε στη σχάρα να κρυώσει, βάζουμε το φλουρί και την τοποθετούμε σε μια πιατέλα. Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη. 

    Φώτης Μ.      

images11                                                                

Σχολιάστε

Top