Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού-Τα Δικαιώματα του Παιδιού

ΑΠΟ: pigi v - Δεκ• 17•15

Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού

   Το 1989 γεννήθηκε η σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (CONVENTION ON THE RIGHTS OF THE CHILD). Η Σύμβαση είναι μία διεθνής συνθήκη ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που λέει πως όλα τα παιδιά γεννιούνται με βασικές ελευθερίες και δικαιώματα.

   Μια τέτοια συνθήκη αποτελεί μια συμφωνία μεταξύ ανθρώπων ή κρατών, όπου όλοι συμφωνούν να υπακούν στον ίδιο νόμο.

   Παρότι η Σύμβαση έχει συνολικά 54 άρθρα, διέπεται από 4 θεμελιώδεις αρχές:

  Μη – Διάκριση (άρθρο 9): Δεν πρέπει ούτε να επωφελείσαι ούτε να υποφέρεις εξαιτίας φυλής, χρώματος, φύλου, γλώσσας, θρησκείας, εθνικής, κοινωνικής ή εθνικής καταγωγής ή εξαιτίας οποιασδήποτε πολιτικής ή άλλης θέσης, εξαιτίας της κοινωνικής σου θέσης ή της περιουσίας ή της οικογένειας στην οποία γεννήθηκες ή επειδή έχεις κάποια αναπηρία.

  Το Καλύτερο Συμφέρον του Παιδιού (άρθρο 30): Νόμοι και δράσεις που επηρεάζουν παιδιά πρέπει να θέτουν προτεραιότητα στο τι είναι το καλύτερο για εσένα και να σε ωφελούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

   Επιβίωση, Ανάπτυξη και Προστασία (άρθρο 6): Οι αρχές στη χώρα σου πρέπει να σε προστατεύουν και να βοηθούν ώστε να εξασφαλιστεί η ολοκληρωμένη ανάπτυξή σου – φυσική, πνευματική, ηθική και κοινωνική.

  Συμμετοχή (άρθρο 12): Έχεις το δικαίωμα να εκφράζεις τη γνώμη σου για τις αποφάσεις του αφορούν τη ζωή σου και οι απόψεις σου πρέπει να λαμβάνονται υπόψη.

  Η Σύμβαση είναι η πιο ευρέως αποδεκτή συμφωνία ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο. Επίσης καθορίζει με σαφήνεια πως οι γονείς έχουν τον πιο σημαντικό ρόλο στην ανατροφή των παιδιών. Σήμερα, 193 χώρες έχουν επικυρώσει τη Σύμβαση. Μόνο 2 χώρες – η Σομαλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες – δεν έχουν δώσειστη Σύμβαση νομική ισχύ, αν και οι δύο την έχουν υπογράψει.

Σοφία Κ.

Σοφία Κ.

Σοφία Κ.  Ε1 Τμήμα   35ο Δ.Σ. Πατρών

Τα δικαιώματα των παιδιών 

   Τα παιδιά έχουν δικαιώματα στην ταυτότητα, στη στέγη, στα ρούχα, στην τροφή, στη νοητική, συναισθηματική και κοινωνική τους ανάπτυξη. Τα παιδιά έχουν δικαίωμα να μην αποχωρίζονται τους γονείς, εκτός αν αυτό γίνεται με κοινή απόφαση των γονέων ή ύστερα από απόφαση της πολιτείας, επειδή οι γονείς τα παραμελούν ή τα κακομεταχειρίζονται. Τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην ιατρική περίθαλψη και φροντίδα, στους εμβολιασμούς και στη νοσηλεία. Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητές τους. Τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην ανάπαυση, στο παιχνίδι και στην ψυχαγωγία. Τα παιδιά πρέπει να προστατεύονται από κάθε μορφής οικονομική εκμετάλλευση. Έχουν όμως δικαίωμα στην εργασία με ασφάλιση και υπό προϋποθέσεις, ανάλογα με την ηλικία, το είδος της εργασίας, το ωράριο. Τα παιδιά έχουν δικαίωμα προστασίας από τα μέσα ενημέρωσης (εφημερίδες, ραδιόφωνο, τηλεόραση και ηλεκτρονικά μέσα), αλλά πρέπει και να προστατεύονται και από τις αρνητικές τους επιδράσεις.

Κωνσταντίνος Κλ.  Ε1 Τμήμα  35ο Δ.Σ. Πατρών

Σχολιάστε

Top