Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα- Η Ιστορία τους

ΑΠΟ: pigi v - Δεκ• 17•15

Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – Η ιστορία τους

259

   Τι είναι άραγε τα ανθρώπινα δικαιώματα; Πολλοί άνθρωποι ξέρουν ότι υπάρχουν. Αυτό που οι περισσότεροι δεν ξέρουν είναι τι είναι και ποια είναι η ιστορία τους.

 Τα δικαιώματα είναι πράγματα τα οποία δικαιούσαι ή σου επιτρέπονται, εγγυημένες ελευθερίες, ενώ τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι τα δικαιώματα που έχεις απλώς επειδή είσαι άνθρωπος. Είναι ο τρόπος που σου αξίζει και αναμένεις να σου φέρονται όπως το να ζεις ελεύθερα, να εκφράζεις τη γνώμη σου ελεύθερα κ. ά. Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι τα μόνα που αφορούν τους πάντες. Με άλλα λόγια είναι Οικουμενικά. Σύμφωνα με τον Ο.Η.Ε. (Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών) υπάρχουν 30 ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία απαριθμούνται στην Οικουμενική Διακήρυξη των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

   Αρχικά δεν υπήρχε κανένα ανθρώπινο δικαίωμα, αν ανήκες στη σωστή ομάδα, τότε ήσουν ασφαλής (περίπου το 3.000 π.Χ.). Αλλά ο Κύρος ο Μέγας, αφού κατέκτησε τη Βαβυλώνα, είπε ότι όλοι οι σκλάβοι ήταν ελεύθεροι να φύγουν και ότι όλοι έχουν δικαίωμα στο να επιλέξουν τη θρησκεία τους. Το κήρυγμά του το κατέγραψαν σε έναν κύλινδρο , που τον ονόμασαν κύλινδρο του Κύρου. Έτσι γεννήθηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η ιδέα εξαπλώθηκε γρήγορα και παρατηρήθηκε ότι οι άνθρωποι από τη φύση τους ακολουθούσαν κάποιους νόμους, ακόμη κι αν δεν τους το επέβαλε κανείς. Αυτό το ονόμασαν Φυσικό Δίκαιο. Όμως συχνά αυτοί που είχαν την εξουσία το καταπατούσαν, μέχρι που 1.000 χρόνια αργότερα στην Αγγλία απέσπασαν από το βασιλιά τη συμφωνία ότι κανένας δεν μπορούσε να ακυρώσει τα δικαιώματα των ανθρώπων, ακόμη και ο ίδιος ο βασιλιάς. Έτσι, κατά κάποιον τρόπο, τα δικαιώματά τους ήταν ασφαλή. Χρειάστηκε να επαναστατήσουν οι Γάλλοι και μια ομάδα Βρετανών, όμως μετά από σκληρούς αγώνες κατάφεραν να το διεκδικήσουν. Δυστυχώς αυτό δεν άρεσε σε όλους και το 1.800 μ.Χ. ο αυτοκράτορας Ναπολέων εισβάλλει στην Ευρώπη, με σκοπό να γίνει «αυτοκράτορας του κόσμου». Σχεδόν τα κατάφερα, όμως τα κράτη της Ευρώπης ενώθηκαν και τον νίκησαν. Έτσι κατάφεραν να διεκδικήσουν και πάλι τα δικαιώματά τους. Όμως αυτά τα δικαιώματα ίσχυαν μόνο στην Ευρώπη, γιατί οι υπόλοιπες χώρες δεν είχαν κατά κάποιο τρόπο τα προσόντα για κάτι τέτοια και υποτάχτηκαν στις μεγάλες αυτοκρατορίες του υπόλοιπου κόσμου. Αντίθετα, ο Μαχάτμα Γκάντι το 1915 πρωτοστατεί σε διαμαρτυρίες στην Ινδία, πιστεύοντας πως δεν έχει δικαίωμα μόνο η Ευρώπη να έχει δικαιώματα. Μάλιστα και οι Ευρωπαίοι άρχισαν να συμφωνούν με αυτό. Τα πράγματα όμως δεν ήταν εύκολα, γιατί ξέσπασαν δύο παγκόσμιοι πόλεμοι. Ο Χίτλερ εξόντωσε το μισό πληθυσμό των Εβραίων στη γη και σκοτώθηκαν 90.000.000 άνθρωποι. Ποτέ άλλοτε τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είχαν φτάσει σε τέτοιο σημείο εκμηδένισης. Έτσι λοιπόν, το 1945 ιδρύεται ο Ο.Η.Ε.. Ο βασικός σκοπός του ήταν να επικυρώσει την πίστη στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, στην αξιοπρέπεια και στην αξία των νόμων.

   Αν οι άνθρωποι δικαιούνται τροφή και στέγη, τότε γιατί 9.000 άνθρωποι πεθαίνουν από την πείνα κάθε μέρα; Αν οι άνθρωποι δικαιούνται να εκφράζουν ελεύθερα τη γνώμη τους, τότε γιατί όσοι την είπαν μπήκαν στη φυλακή; Κι αν δικαιούνται εκπαίδευση, τότε γιατί πάνω από 1.000.000.000 ενήλικοι δεν μπορούν να διαβάσουν; Αν έχει αναληφθεί η δουλεία, τότε γιατί 27.000.000 ζουν στη σκλαβιά; Γιατί, όταν υπογράφθηκε η Διακήρυξη των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων δεν είχε τη σύμφωνη γνώμη όλων, αλλά υπογράφθηκε προαιρετικά; Δύο άνθρωποι που προσπάθησαν και κατάφεραν να κάνουν τα λόγια πραγματικότητα ήταν ο Martin Luther King και ο Nelson Mandela. Οπότε όσοι μάχονται σήμερα για τα δικαιώματά τους δεν είναι ήρωες ή κάτι τέτοιο, είναι άνθρωποι, γιατί αυτοί ενημερώθηκαν και έμαθαν τα δικαιώματα, όπως πρέπει να κάνουμε όλοι.

435

 Ευδοκία Κ. ΣΤ1 Τμήμα  35ο Δ.Σ. Πατρών

Πηγή: Ζωτική Εκπαίδευση

Δικαιώματα ανθρώπων

  Όλοι οι άνθρωποι έχουν ίδια δικαιώματα. Τα δικαιώματά τους είναι αγάπη, φροντίδα, φιλία, ελευθερία, τροφή, υγεία, παιδεία. Είναι χρήσιμα στον πολιτισμό, αν έχουμε όλα αυτά η ζωή όλων των ανθρώπων θα γίνει καλύτερη.

  Δικαιώματα έχουν όλοι οι άνθρωποι, όπως οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες, οι φτωχοί άνθρωποι και οι ορφανοί. Αν όλοι οι άνθρωποι ήμασταν ενωμένοι και σεβόμασταν τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα υπήρχε ένας διαφορετικός κόσμος χωρίς πολέμους και τσακωμούς. Αξίζει λοιπόν, να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ένα καινούριο μέλλον.

Δημήτρης Κ. Ε1 35ο Δ.Σ. Πατρών

Σχολιάστε

Top