Τα δικαιώματα του παιδιού.

ΑΠΟ: ΚΟΛΥΡΗΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΒΡΕΤΤΟΣ - Δεκ• 17•15

ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

 Σύμφωνα με το άρθρο 4 του Συντάγματος όλοι οι Έλληνες είναι ίσοι απέναντι στον νόμο. Τα δικαιώματα των πολιτών προστατεύονται από τους νόμους. Μάλιστα έχει οριστεί η 10ηΔεκεμβρίου ως η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πρέπει να γνωρίζουμε λοιπόν ότι και τα παιδιά έχουν δικαιώματα τα οποία προστατεύονται από την Σύμβαση για τα Δικαιώματα του παιδιού. Η Σύμβαση αυτή περιλαμβάνει 54 άρθρα και τέθηκε σε ισχύ το έτος 1990.

«Παιδιά» θεωρούνται τα αγόρια και τα κορίτσια έως 18 ετών. Τα δικαιώματα των παιδιών που προστατεύει η σύμβαση είναι, εν συντομία, τα εξής:

  1. Δικαίωμα στην ζωή, την επιβίωση και την ανάπτυξη.
  2. Όλα τα παιδιά είναι ίσα ανεξάρτητα από την καταγωγή, το χρώμα τους, το φύλο τους , τη θρησκεία τους και των ιδιαίτερων αναγκών τους.
  3. Οι αποφάσεις που παίρνουν οι μεγάλοι πρέπει να είναι προς το συμφέρον των παιδιών και η Πολιτεία φροντίζει να εφαρμόζονται τα δικαιώματα τους.
  4. Η ελευθερία της σκέψης, της γνώμης, της έκφρασης προστατεύονται από τη σύμβαση.
  5. Αναγνωρίζεται η ιδιωτική ζωή του παιδιού, το δικαίωμα στην εκπαίδευση (δεκάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση στη χώρα μας), την υγεία, την πρόνοια, την ψυχαγωγία.
  6. Προβλέπεται η προστασία του παιδιού από κάθε μορφής κακοποίηση, εκμετάλλευση, διάκριση, ρατσισμό.
  7. Τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην ταυτότητα, δηλαδή σε ένα όνομα, επώνυμο και ιθαγένεια.
  8. Τα παιδιά έχουν δικαίωμα να εκφράζουν τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις.

9.  Προστατεύονται από κάθε μορφής κακομεταχείριση: βία, σωματική,  λεκτική , ψυχολογική.

10.  Δικαιούνται ιατρική φροντίδα, εμβολιασμούς, νοσηλεία, ανάπαυση, παιχνίδι, υποστήριξη και σεβασμό.

Σήμερα , περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή της ανθρώπινης ιστορίας, είναι αναγκαίο να προστατευτούν τα δικαιώματα των παιδιών στην πράξη. Βλέπουμε κάθε μέρα, σε πολλές χώρες του κόσμου, να γίνονται πόλεμοι και τα παιδιά να μένουν ορφανά, κάποια να γίνονται πρόσφυγες και όλα να μην πηγαίνουν σχολείο. Άλλα παιδιά γίνονται ζητιάνοι γιατί πραγματικά έχουν ανάγκη ή διότι τα εκμεταλλεύονται κάποιοι απατεώνες. Άλλα δέχονται ρατσιστικές επιθέσεις λόγω της καταγωγής τους ή λόγω του χρώματός τους.

Για όλα αυτά λοιπόν πρέπει όλοι να υπενθυμίζουμε στους μεγάλους τις υποχρεώσεις τους και πως πρέπει να υλοποιήσουν τις αποφάσεις που έχουν πάρει.

Ευχόμαστε,  με τη βοήθεια του Χριστού που σε λίγες μέρες θα γεννηθεί,  το 2016 να είναι η χρονιά που θα επικρατήσει η ειρήνη σε όλο τον κόσμο και θα σταματήσει και η παραβίαση των δικαιωμάτων των παιδιών.

Ελευθερία Φ. & Δημήτρης Φ.

Σχολιάστε

Top