Το βιβλίο

ΑΠΟ: Διαχειριστής - Ιουν• 02•14

 

Ο μεγάλος Έλληνας ποιητής Νικηφόρος Βρεττάκος είπε ότι «τα βιβλία είναι ένα ανοιχτό παράθυρο στον κόσμο». Και είχε δίκιο! Οι Σουμέριοι και οι Βαβυλώνιοι με τις πήλινες πλάκες, οι Αιγύπτιοι, οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι με τους παπύρους, οι Εβραίοι και οι Πέρσες με τις περγαμηνές, δεν θα μπορούσαν ποτέ να φανταστούν πώς θα ήταν το βιβλίο σήμερα!

 

Εκατομμύρια βιβλία, χιλιάδες συγγραφείς και εκατοντάδες θέματα μας καλούν να τα διαβάσουμε, να τους γνωρίσουμε, να τα εξερευνήσουμε. Και να! Ανάμεσα σε όλους αυτούς τους τόνους χαρτιού ξεπροβάλλει ο ηλεκτρονικός υπολογιστής και γίνεται η μεγαλύτερη απειλή του βιβλίου. Πολλοί ήταν αυτοί που είπαν πως το βιβλίο θα «εξαφανιστεί» από την τεχνολογία! Εύχομαι να κάνουν λάθος.

 

Μεγάλα ή μικρά, εικονογραφημένα ή όχι, τα βιβλία των γνώσεων, των ιδεών και των περιπετειών, μπορούν να γίνουν ο καλύτερος φίλος μας. Μας εκπαιδεύουν, μας ευχαριστούν, μας ταξιδεύουν. Μ΄ ένα βιβλίο μπορείς να συγκινηθείς, να γελάσεις, να γνωρίσεις τον κόσμο ολόκληρο.

 

Σε σχέση δε με έναν υπολογιστή, ένα βιβλίο είναι πάντα έτοιμο να το πάρεις μαζί σου και να το διαβάσεις παντού. Δε σπάει, δε φορτίζεται, δε γεμίζει ιούς, δε θέλει θήκες, καλώδια και αξεσουάρ. Μπορείς να το δανειστείς και δεν κινδυνεύεις να σου το κλέψουν…

 

Καλά όλα αυτά, αλλά όσο όμως χρήσιμο κι ευχάριστο αν είναι το βιβλίο, μπορεί να γίνει επικίνδυνο και κακό. Μια λάθος επιλογή από απροσεξία ή απλή περιέργεια μπορούν να το κάνουν εύκολα το χειρότερο εχθρό..

 

Για μένα, το βιβλίο είναι το καλύτερό μου διάλειμμα!

 

Και όπως είπε ένας Ρωμαίος ρήτορας ο Κικέρωνας: «Αν έχεις έναν κήπο και μια βιβλιοθήκη, έχεις όλα όσα σου χρειάζονται¨…

 

βιβλιο

 

 

Συντάκτρια: Ηλιάνα Μ.

 

Σχολιάστε

Top