Χριστουγεννιάτικη ζακυνθινή κουλούρα

ΑΠΟ: Διαχειριστής - Δεκ• 10•13

Στη Ζάκυνθο εκτός από τις ετοιμασίες που κάνουν στα σπίτια τους οι νοικοκυρές για να είναι καθαρά και έτοιμα για το χαρμόσυνο γεγονός της γέννησης του Θεανθρώπου ετοιμάζουν και τα φαγητά τους. Εκτός από τα παραδοσιακά γλυκίσματα, μελομακάρονα, κουραμπιέδες, τις παραμονές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ετοιμάζουν ένα γλυκό ψωμί (την κουλούρα) που αποτελείται από δεκαπέντε υλικά. Κάποια από αυτά είναι το μαύρο αλεύρι, η ζάχαρη, το νερό και διάφορα μυρωδικά όπως γλυκάνισο, κόλιανδρο, μοσχοκάρυδο, σουσάμι και κανέλα. Τη ζυμώνουν πολύ και μετά φτιάχνουν καρβελάκια που τα κεντούν με σταυρό και τοποθετούν επάνω σουσάμι και κουφετάκια χρωματιστά και τις ψήνουν στους ξυλόφουρνους. Αυτό το είδος ψωμιού το ετοιμάζουν σε κάθε χαρμόσυνη στιγμή (γάμο, βάπτιση) και στις μεγάλες χριστουγεννιάτικες γιορτές. Επίσης, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς αντί για βασιλόπιτα φτιάχνουν κουλούρα και μέσα βάζουν το νόμισμα.

Ανδριανή Κ.

Σχολιάστε

Top