ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

ΥΛΙΚΑ

400γρ. χυμός πορτοκαλιού

530ο γρ. ελαιόλαδο

50γρ. Βούτυρο αγελάδας [δίνει ωραίο άρωμα]

30γρ άχνη ζάχαρη

1/2 κουταλιού γλυκού μαγειρική σόδα

1/4 κουταλιού γλυκού κανέλα

1/5 κουταλιού γλυκού

γαρίφαλο

1 πορτοκάλι,το ξύσμα του

1.200 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1/2 κιλό καρίδια χοντροκομμένα για το σερβίρισμα μέλι για το μέλωμα

ΣΙΡΟΠΙ

500γρ νερό

700γρ ζάχαρη

1 πορτοκάλι κομμένο στα 2,

2 ξυλάκια κανέλας

100γρ μέλι

ΒΑΡΟΣ:

4κ,

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:

11/2- 2ώρες,

ΨΗΣΙΜΟ:

30’

ΣΙΡΟΠΙ

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό,τη ζάχαρη,το πορτοκάλι και τα ξυλάκια κανέλας.Βάζουμε στη φωτιά,αφήνουμε να βράσει για 1λεπτό [από όταν αρχίσει ο βρασμός] και αποσύρουμε.Ρίχνουμε το μέλι και το αφήνουμε να κρυώσει.

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

Σ’ένα βαθύ σκέβος ρίχνουμε όλα τα υγρά και το βούτυρο.Προσθέτουμε την άχνη,τη σόδα και όλα τα μυρωδίκα μαζί.Ανακατεύουμε με το χέρι πολύ καλά και προσθέτουμε το αλεύρι.Συνεχίζουμε απαλά το ανακάτεμα με το χέρι από το κέντρο προς τα έξω έτσι ώστε να μην <κορδώσει> η ζύμη [δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα για να μην σφίξει].

Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μικρά οβάλ σχήματα και περνάμε τη μια επιφάνειά τους σε τριφτή ή σε σήτα για να αποκτήσει σαγρέ όψη.Τα τοποθετούμε σε μια λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 οC για 30 λεπτά περίπου,έως ότου πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα.Μόλις βγουν από το φούρνο τα ρίχνουμε ζεστά στο κρύο σιροπί.Με μια κουτάλα τα γυρίζουμε για 1 λεπτό περίπου.Τα βγάζουμε και τα αφήνομε σε σήτα να στραγγίξουν.

Σε μια πιατέλα βάζουμε λίγο μέλι και χοντροκομένο καρύδι. Τοποθετούμε μια στρώση από τα μελομακάρονα και επαναλαμβάνουμε την ίδια για διαδικασία αρκετές φορές.

Tips

Mην ζυμόσετε πολύ ώρα το μελομακάρονο γιατί <<κοδράσει>>.

Το μελομακάρονο πρέπει να είναι πάντα ζεστό και το σιρόπι κρύο, όταν σιροπιάζουμε. Όταν συνεχίζουμε αυτήν την διαδικασία, το σιρόπι αρχίζει να ζεσταίνεται, όποτε πρέπει να το κρυώνουμε βάζοντας ο στη κατάψυηξη. Ακόμα καλύτερα είναι να το έχουμε μοιράσει σε 2-3 κατσαρόλες, για να μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε εναλλάξ.

Το σιροπιασμένο μελομακάρονο έχει την ιδιότητα να απορροφά την υγρασία από το περιβάλλον και να μαλακώνει ή αντιθέτως να ξεραίνεται σε ένα ξηρό περιβάλλον. Γι αυτό το λόγο πρέπει να διατηρείται σε κάποιο σκεύος που κλείνει ή προστατευμένο με μεμβράνη.

Εάν θέλουμε να γεμίσουμε τα μελομακάρονα με καρύδια, τοποθετούμε κατά το πλάσιμο ένα καρύδι στο κάτω μέρος της ζύμης και την κλείνουμε.

Μπορούμε να αρωματίσουμε τα μελομακάρονα με μαστίχα προσθέτοντας στο παραπάνω σιρόπι 300-400 ml λικέρ μαστίχας.

Ελπίζουμε να σας αρέσει η συνταγή μας!

Ερχόμαστε με καινούργιες συνταγές!

335012-695706

Η συγγραφική ομάδα:
Δημήτρης Κ.
Άγγελος Γ.
Μαργαρία Τ.
Θεοδώρα Μ.

Σχολιάστε

Top