ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ

Αν έχετε ποτέ κοιτάξει ένα παιδικό σχέδιο, αναρωτηθήκατε ποιες σκέψεις και ποια συναισθήματα του παιδιού αντανακλά; Οι ζωγραφιές των παιδιών αντανακλούν τον εσωτερικό τους κόσµο και απεικονίζουν στοιχεία που αφορούν την ψυχολογική τους κατάσταση και το διαπροσωπικό τους ύφος. Παρατηρώντας λοιπόν τι ζωγραφίζει το παιδί σας, μπορείτε να το γνωρίσετε καλύτερα.

Ο Πικάσο έλεγε ότι χρειάστηκε να φτάσει 70 χρονών για να μπορέσει να ζωγραφίσει όπως ένα παιδί. Το έλεγε αυτό γιατί οι ζωγραφιές των παιδιών κρύβουν μέσα τους ανεπανάληπτη αθωότητα και φαντασία. Η ζωγραφική είναι ο βασικός τρόπος με τον οποίο το παιδί εκφράζεται και καταγράφει τη δική του ματιά για τον κόσμο στον οποίο ζει.

Μια παιδική ζωγραφιά είναι πολύ σημαντική γιατί μέσα από αυτή μπορούμε να εκτιμήσουμε τη νοητική αλλά και τη συναισθηματική ανάπτυξη ενός παιδιού. Μέσα σε μια ζωγραφιά μπορούμε να καταλάβουμε τα στοιχεία της προσωπικότητας ενός παιδιού αλλά και όλα όσα το απασχολούν, το προβληματίζουν ή απλά το ενδιαφέρουν τόσο ώστε να τα αποτυπώσει στο χαρτί.

Η παιδική ζωγραφική έχει στάδια ανάπτυξης και ωρίμανσης. Στο άρθρο αυτό ασχολούμαστε με τις ζωγραφιές παιδιών που φοιτούν στο δημοτικό σχολείο.

Από την ηλικία των 4 ή των 5 ετών βλέπουμε παιδιά που έχουν μεγαλύτερη δεξιότητα στη ζωγραφική από άλλα. Αυτή δεν αποκαλύπτει τη νοητική ανάπτυξή τους, αλλά μόνο τη δεξιότητα των χεριών, καθώς υπάρχουν παραδείγματα αυτιστικών παιδιών που μπορούν να αναπαριστούν τις εικόνες που βλέπουν πιο επιδέξια από άλλα «φυσιολογικά» παιδιά της ηλικίας τους.

Όταν το παιδί γίνει 6 χρονών και πάει στο δημοτικό σχολείο, μπαίνει η έννοια της δεξιότητας στις ζωγραφιές του. Σε αυτή την ηλικία παρατηρούμε ενδιαφέροντα πράγματα.

α) αποδίδουν το χώρο καθ’ ύψος, γιατί δεν μπορούν ακόμα να χρησιμοποιήσουν την προοπτική. Αυτό θα γίνει μετά τα 11 τους χρόνια.

β) ξεκινούν να σέβονται τις συμβάσεις και να αποτυπώνουν τα χρώματα νατουραλιστικά (π.χ πράσινο δέντρο, γαλάζιος ουρανός)

Το παιδικό σχέδιο μπορεί να αξιολογηθεί. Υπάρχουν πολλά ψυχολογικά τεστ για παιδιά που βασίζονται στο σχέδιό τους. Οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ένα παιδικό σχέδιο δεν αποτελεί από μόνο του ένα σίγουρο δείκτη ούτε για την προσωπικότητα ούτε για τη νοημοσύνη ούτε για τη συναισθηματική κατάσταση του παιδιού.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης