«Αυτογνωσία…μία λέξη με μεγάλη σημασία»

Ζωγραφιά της μαθήτριας Ελπίδας Υφαντίδου

 

 Από την Ελπίδα Υφαντίδου, μαθήτρια της Γ Γυμνασίου

Άραγε ποιος καλλιεργεί το μίσος στη σημερινή εποχή; Γιατί δεν έχουν αυτοπεποίθηση οι άνθρωποι; «Είσαι ένα τίποτα», » Ποιος είμαι πραγματικά;» Απλές σκέψεις και βαριά λόγια ανθρώπων.

Η αυτογνωσία είναι το κλειδί του προβλήματος. Η αρετή αυτή βοηθάει τον άνθρωπο να αξιολογήσει τον εαυτό του, να αντιληφθεί τα ελαττώματα και να ανακαλύψει τις καλές πτυχές του χαρακτήρα του.

Υπάρχουν αιτίες οι οποίες απομακρύνουν τους ανθρώπους από την διαδικασία της αυτοκριτικής, όπως: οι εντατικοί ρυθμοί ζωής, ο εγωισμός, η έλλειψη ειλικρίνειας και η αδυναμία του ατόμου να αξιολογεί αντικειμενικά τον εαυτό του.

Όταν γνωρίζει ποιος είναι οι γνώμες των άλλων δεν τον ενδιαφέρουν, δεν τις παίρνει στα σοβαρά και δεν τον επηρεάζουν ψυχικά. Αντίθετα, αν η αυτοκριτική δεν είναι μία λέξη που γνωρίζει ή μία διαδικασία την οποία θεωρεί σημαντική, γεμίζει ανασφάλειες, κακιά και ζήλια. Συνεπώς, οι άνθρωποι που δεν αγαπούν τον εαυτό τους, δεν έχουν αυτοπεποίθηση και καταλήγουν να θέλουν το κακό των συνανθρώπων τους.

Επιπλέον, μέσω της αυτεπίγνωσης οι νέοι ανακαλύπτουν τα ενδιαφέροντα τους και παίρνουν ορθές αποφάσεις για το μέλλον.  Άλλωστε πόσοι μετανιώνουν για το επάγγελμα που επέλεξαν αφού ολοκληρώσουν  τις σπουδές τους;

Επιπρόσθετα, αρκετοί οιηματίες άνθρωποι θεωρούν πως δεν έχουν πράξει λάθη στην ζωή τους. Μάλλον δεν γνωρίζουν πως μόνο ο Θεός είναι αλάνθαστος και αναμάρτητος. Οι συγκεκριμένοι μόνο με την διαδικασία της αυτοκριτικής θα αντιληφθούν πως η άποψη τους είναι απερίσκεπτη και εσφαλμένη.

Ακόμη, σύμφωνα με μελέτες ψυχολόγων η ενδοσκόπηση δημιουργεί συναισθηματική ισορροπία στο άτομο καθώς του εξασφαλίζει μία υγιή σχέση με τον εαυτό του. Επίσης, η μέθοδος αυτή καταπολεμάει τον εγωισμό και αναπτύσσει την κοινωνικότητα.

Κοντολογίς, είναι δύσκολο, απαιτητικό και χρονοβόρο να καταφέρει κάποιος να νιώθει ολοκληρωμένος με τον εαυτό του. Για αυτό καλό είναι να δέχεται τις συμβουλές από τα άτομα που τον αγαπούν και να προσπαθεί για το καλύτερο δυνατό ώστε να καλλιεργήσει την προσωπικότητα που θεωρεί ιδανική. Πρέπει να εξασκεί και να μάθει πώς δουλεύει το μυαλό του!

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης