Διατροφή

 

 Από την Αθανασία Αποστολίδου  μαθήτρια της Γ Γυμνασίου

Ένα πολύ συχνό πρόβλημα των εφήβων είναι η διατροφή. Αν ένας έφηβος δεν τρέφεται σωστά θα έχει επιπτώσεις στην υγεία του καθώς και ανεπαρκή ανάπτυξη. Αντίθετα, μια σωστή διατροφή θα βοηθήσει τον μαθητή να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του σχολείου, να παραμένει υγιής και να σκέφτεται καλύτερα. Παρακάτω θα ακολουθήσουν κάποιες ιδέες και συμβουλές για την αντιμετώπιση του προβλήματος και την βελτίωση της διατροφής των εφήβων.

Αρχικά, ένας μαθητής θα πρέπει να καταναλώνει 4 με 5 γεύματα την ημέρα καθώς και να πίνει πολύ νερό διότι είναι απαραίτητο για τον οργανισμό του. Ξεκινώντας με το πρωινό το οποίο είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας και δεν πρέπει να παραλείπεται από κανέναν. Ένα σωστό και υγιεινό πρωινό πρέπει να περιλαμβάνει δημητριακά ολικής άλεσης, γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά και οπωσδήποτε φρούτα. Στην συνέχεια, υπάρχει το δεκατιανό που είναι προαιρετικό στο οποίο μπορείς να καταναλώσεις ενδιάμεσα μικρογεύματα όπως σνακ. Έπειτα, ακολουθεί το μεσημεριανό το οποίο πρέπει να περιέχει μία ποικιλία από όλες τις ομάδες τροφίμων. Για παράδειγμα, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπαρά, φυτικές ίνες και σάκχαρα. Επιπλέον, ένα βασικό μεσημεριανό θα πρέπει να περιλαμβάνει ψάρι ή κρέας, μία σαλάτα, γαλακτοκομικά προϊόντα καθώς και πολύ σημαντικά είναι και τα όσπρια. Μετά, είναι το απογευματινό γεύμα στο οποίο μπορείς να φας κάποιο σνακ ή γλυκό. Τέλος, υπάρχει το βραδινό γεύμα και μια καλή ιδέα για κατανάλωση είναι οι σαλάτες ή τα φρούτα καθώς και το «γρήγορο φαγητό» όπως είναι το τοστ και το σάντουιτς.

Συμπερασματικά, μια ισορροπημένη διατροφή μας βοηθάει σε όλους τους τομείς. Εκτός του ότι μας κάνει καλύτερους ανθρώπους επηρεάζει και την ψυχολογία μας επειδή ενισχύει την αυτοπεποίθηση μας και αυξάνει το ηθικό μας.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης