Τα φαγητά της Ιρλανδίας

Η Ιρλανδέζικη κουζίνα έχει σκοπό να προσφέρει θερμίδες παρά να εντυπωσιάζει . Ωστόσο, η καλή ποιότητα των πολλών υλικών που χρησιμοποιεί (φρέσκος  σολομός από τα ποτάμια, νόστιμο αρνί και υπέροχο μπέικον), δημιουργούν πολύ νόστιμα φαγητά. Βασικά υλικά το νόστιμο βούτυρο και  πολλά γαλακτοκομικά, σπουδαία τυριά και αλλαντικά. Τα γνωστά λουκάνικα  με αίμα και πλιγούρι. Στην Ιρλανδία η μέρα αρχίζει με ένα καλό πρωινό με πόριτζ, μπέικον και αυγά ή ψάρι, τοστ και μαρμελάδες άσπρες και μαύρες μαρέγκες και τσάι ή καφέ. Το μεσημεριανό γεύμα είναι το κυριότερο της ημέρας. Το βράδυ οι Ιρλανδοί τρώνε μία ελαφριά σούπα. Το αγαπημένο φαγητό των Ιρλανδών είναι οι πατάτες. Η ιστορία της Ιρλανδίας επηρεάστηκε πολύ από την πατάτα, το «φαγητό των φτωχών», που λέγεται ότι εισήχθη στο νησί από το Ουόλτερ Ράλι, στα τέλη του δέκατου έκτου αιώνα. Η εμφάνιση της πατάτας ήταν μια ευλογία Θεού σε μια χώρα που βρισκόταν στα όρια της πείνας. ¨Όταν τα φτωχά εδάφη της Ιρλανδίας φυτεύτηκαν με πατάτες, άρχισαν να δίνουν εξαπλάσιες ποσότητες τροφής  από όσο όταν φυτεύονταν με δημητριακά. Η Ιρλανδία έγινε χώρα μονοκαλλιέργειας και τόσο οι άνθρωποι όσο και τα ζώα εξαρτιόνταν από την πατάτα. Η καταστροφή της σοδιάς πατάτας του 1845 προκάλεσε εθνική καταστροφή και ολόκληρες οικογένειες αντιμετώπισαν το φάσμα της  πείνας.

 

///////////////////////////

ΣΤ2: Α. Γ.

ΣΤ2: Μ. Κ.

///////////////////////////