Συνταγή για μελομακάρονα

Τα μελομακάρονα είναι  ένα Χριστουγεννιάτικο γλυκό που το έχει κάθε σπίτι στις μέρες μας. Θέλετε να μάθετε πως φτιάχνονται;

Υλικά:

  • Για τη ζύμη

240 γρ. ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο

240 γρ. ελαιόλαδο ελαφρύ

50 γρ. κονιάκ

160 γρ. χυμός φρέσκου πορτοκαλιού

1 κ.γ. κοφτό σόδα μαγειρική

200 γρ. ψιλή κρυσταλλική

1 κ.γ. κοφτό γαρύφαλλο

2 κ.γ. κοφτά κανέλα

2 πορτοκάλια ακέρωτα (ξύσμα)

900 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κ.γ. κοφτά μπέικιν πάουντερ

  • Για το σιρόπι

400 γρ. ζάχαρη

400 γρ. νερό

400 γρ. μέλι θυμαρίσιο

1\2 λεμόνι (ακέρωτο)

Αλεσμένο φυστίκι Αιγίνης ή καρύδι (για το πασπάλισμα)

 

  • Εκτέλεση:

Προετοιμασία

Ζυγίστε τα υλικά ώστε να τα έχετε έτοιμα όταν τα χρειαστείτε ! Κοσκινίστε  πρώτα το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σε μπολ κι αφήστε τα στην άκρη.

 

  • Η ζύμη

Σε ένα μπόλ βάλτε το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, το κονιάκ, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο, το ξύσμα πορτοκαλιού. Έπειτα ανακατέψτε με το σύρμα μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη. Διαλύστε σε άλλο μπολ τη μαγειρική σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και ανακατέψτε με το σύρμα. Βάλτε αυτό το μείγμα μέσα στο πρώτο και ανακατέψτε.  Ρίξτε μέσα το αλεύρι σταδιακά. Όταν σφίξει, αναδιπλώστε με το χέρι απαλά μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά και να γίνει μια ζύμη. Η ζύμη πρέπει να είναι αφράτη.

  • Ζύμωμα – Πλάσιμο

Πάρτε ένα κομμάτι ζύμης σε μέγεθος καρυδιού και ξεκινήστε να τα πλάθετε.

  • Ψήσιμο

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160oC για περίπου 25 λεπτά. Όταν ροδίσουν βγάλτε τα. Αφήστε τα να κρυώσουν καλά.

  • Σιρόπι

Βάλτε το μέλι και τα υπόλοιπα υλικά σε κατσαρόλα και από την ώρα που θα πάρουν βράσει , βράζουμε 3’.  Ξαφρίστε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια. Αφού βράσει το σιρόπι το αφήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία.

Βουτήξτε τα λίγα λίγα κάθε φορά και αφήστε τα για περίπου 20 δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά Αφήστε να τραβήξουν το σιρόπι και να ποτίσουν καλά. Στο τέλος που είναι ζεστά τα πασπαλίστε με φυστίκι Αιγίνης ψιλοκομμένο ή καρύδι.

 Βασίλης, Γιώργος, Θανάσης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης