-
Υλικά:
50 γρ. κονίακ,100 γρ. ζάχαρη ψιλή,100 γρ. αμύγδαλα,200 γρ. βούτυρο,250 ml φυτίνη,670 γρ. αλεύρι μαλακό,1/2 κουταλιές το γλυκού μοσχοκάρυδο,4 βανίλιες (οι τρεις από τις τεσσερις για το άχνισμα),2 κρόκους από μεγάλα αυγά,3 συσκευ. άχνης.
-
Εκτέλεση:
Μαλακώστε το βούτυρο και αφήστε το πάνω στον πάγκο της κουζίνας για 2 ώρες.
Ψήστε τα αμύγδαλα και ψιλοκόψτε τα σε ξύλο κοπής με μαχαίρι.
Προθερμάστε τον φούρνο στους 170οC.
Βάλτε αντικολλητικό χαρτί σε δύο μεγάλα ταψιά.
Στον κάδο του μίξερ,ρίξτε αλεύρι,φυτίνη και ζάχαρη, μέχρι να γίνει σαν σαντιγί.
Έναν έναν ρίξτε μέσα τους κρόκους.
Προσθέστε την βανίλια και το μοσχοκάρυδο.
Ρίξτε κονιάκ(ή λικέρ αν δεν έχετε).
Χτυπήστε για λίγη ώρα το μίγμα.
Βγάλτε την ζύμη από το μίξερ και συνεχίστε με το χέρι.
Κοσκινίστε το αλεύρι και ρίξτε το λίγο λίγο στο μίγμα.
Εάν η ζύμη κολλάει ρίξτε ελάχιστο αλεύρι ακόμα.
Στο τέλος, ρίξτε τα αμύγδαλα.
Ελέγξτε αν η ζύμη είναι αφράτη και ΟΧΙ σκληρή.
Πλάστε τα σε οποιοδήποτε σχήμα και βάλτε τα χαλαρά στο ταψί.
Ψήστε για 30 λεπτά και μετά αφήστε τα να κρυώσουνε για 5 λεπτά.
Μετά, κοσκινίστε άχνη και βανίλια.
Βάλτε την μισή άχνη στο ταψί
Αφήστε χαλαρά τους κουραμπιέδες πάνω στη άχνη και μετά ρίξτε την υπόλοιπη άχνη από πάνω.
Ύστερα, βάλτε τους σε μία πιατέλα.
Κοσκινίστε κι άλλη άχνη πάνω από την πιατέλα.
Βασίλης, Γιώργος, Θανάσης
