Ο ζητιάνος

Γράφει η Πέρπερη Αρετή

Andreas_KarkabitsasΤο μυθιστόρημα του Ανδρέα Καρκαβίτσα εξελίσσεται σε ένα χωριό της Θεσσαλίας το Νυχτερέμι, το οποίο μόλις έχει απελευθερωθεί από τον τουρκικό ζυγό. Είναι ένας ζητιάνος ο Τζιριτόκωστας, ο οποίος  στην πραγματικότητα είχε ως τέχνη την επαιτεία και είχε εκπαιδευτεί στο να εκμεταλλεύεται την αμάθεια και τα φιλάνθρωπα αισθήματα των συνανθρώπων του.

Ο Βλαχάβας ήταν ο τελών ο φύλακας του χωριού ο οποίος κάποια στιγμή χτύπησε τον ζητιάνο.

Ο Τζιριτόκωστας είχε την ικανότητα να εκμεταλλεύεται τις αδυναμίες των ανθρώπων και έτσι πουλούσε πολύ εύκολα στις γυναίκες του χωριού βοτάνια που ήθελαν για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Μαζί του είχε και έναν παραγιό ο οποίος πέθανε και τον έβαλε στο σπίτι του τελωνοφύλακα.

Οι χωρικοί με την παρότρυνση του ζητιάνου κατέληξαν στο ότι ήταν βρυκόλακας ο νεκρός παραγιός και έτσι έκαψαν το σπίτι του τελωνοφύλακα. Όμως η φωτιά εξαπλώθηκε και πήρε φωτιά και το κονάκι, το οποίο θεωρήθηκε ως αντίδραση προς τους Τούρκους. Τελικά ο ζητιάνος με μία σειρά επινοήσεων καταφέρνει να ξεφύγει από τον έλεγχο που έκαναν οι στρατιωτικοί…ποιος λέτε να θεωρήθηκε υπεύθυνος για τη φωτιά;

Διαβάστε αυτό το έργο του Καρκαβίτσα, για να ανακαλύψετε τον τρόπο σκέψης και διαφυγής ανθρώπων που  μπορεί να συναντήσετε στην καθημερινότητά σας..

Το συστήνω ανεπιφύλακτα.

b22463