ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΚΑΠΝΙΣΜΑ

Από τους:  Αγγελάκαρου Ειρήνη,  Ανδρεανίδου Μαρία,  Γούλα Χριστίνα,  Δρακόπουλο Δημήτρη,  Μονογενίδου Στέλλα.

Στις μέρες μας, το κάπνισμα έχει γίνει συνήθεια πολλών ανθρώπων. Οι περισσότεροι ξέρουν τις βλαβερές του επιπτώσεις. Παρ’ όλα αυτά συνεχίζουν.  Σύμφωνα με έρευνες,  η νικοτίνη που περιέχει το τσιγάρο ενέχεται για την εμφάνιση πολλαπλών παθήσεων. Προκαλεί αρκετές αρρώστιες, μεταξύ των οποίων και διάφορα είδη καρκίνων.

Η ομάδα μας με αφορμή το γεγονός αυτό, ανέλαβε να κάνει μια έρευνα για το κάπνισμα και έτσι, διαμόρφωσε ένα ερωτηματολόγιο και το μοίρασε στο χώρο του σχολείου. Από τους 50 που το συμπλήρωσαν, οι 35 ήταν μη καπνιστές και οι άλλοι 15 καπνιστές.

 

 

 

  

Συμπεράσματα:

      Καπνιστές: Το μεγαλύτερο ποσοστό (67%) καπνίζει 1 με 5 χρόνια και το άρχισε από την επιρροή της παρέας. Καπνίζει δε, από 5 ως 30 τσιγάρα την ημέρα! Τα συναισθήματα των καπνιστών όταν καπνίζουν κυμαίνονται από τη  χαλάρωση ως και καμία διαφορά από τη συνηθισμένη αίσθηση που έχουν. Κάποιοι, μάλιστα, αισθάνονται άσχημα.  Γι΄ αυτό και το 87% έχει σκεφτεί να το κόψει και το 60% από αυτούς πιστεύει ότι μπορεί.  Σ΄αυτό συμβάλλει και η ενημέρωση για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος, πηγή της οποίας φαίνεται να είναι οι φίλοι και η οικογένεια. Δεν είναι τυχαίο ότι στο 87% των οικογενειών των  ερωτηθέντων καπνιστών, υπάρχουν άτομα που καπνίζουν. Προφανώς λειτουργούν ως αρνητικό παράδειγμα.  Τέλος, η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει αρκετά και τους καπνιστές, αφού το 46% παραδέχεται ότι το κάπνισμα τους επιβαρύνει αρκετά οικονομικά.

 

 

 

 

Συμπεράσματα:

     Μη καπνιστές: Στο ερώτημα αν οι μη καπνιστές έχουν δοκιμάσει ποτέ  να καπνίσουν το 66% απάντησε όχι και το 34% ναι. Από αυτούς που το δοκίμασαν, οι περισσότεροι ένιωσαν ζαλάδα και δεν ενθουσιάστηκαν.  Η συντριπτική πλειοψηφία (83%) δεν υπήρξε παλιότερα καπνιστές, αλλά αρκετοί (60%) δηλώνουν ότι είναι παθητικοί καπνιστές, αφού έχει κάποιο κοντινό τους άνθρωπο που καπνίζει και κάνουν συστηματικά προσπάθεια να τους πείσουν να το κόψουν (91%). Οι μη καπνιστές θεωρούν ότι το κάπνισμα είναι μια βλαβερή, ανούσια και κακή εθιστική συνήθεια, που βλάπτει  πρωτίστως την υγεία καπνιστών και μη , οδηγεί στο θάνατο, και  δευτερευόντως επιβαρύνει  και την τσέπη των καπνιστών. Αυτές αποτελούν και αιτίες που κράτησαν τους μη καπνιστές μακριά από αυτό, ενώ ταυτόχρονα η απέχθεια για τη γεύση και τη μυρωδιά του τσιγάρου, η οικογένεια και το καλό παράδειγμα προς τους νεότερους, αποτελούν αιτίες αποστροφής.

 

 

 

Μέσα από αυτή την έρευνα, διαπιστώσαμε ότι, παρ’ όλο που είναι γνωστές οι επιπτώσεις του τσιγάρου, πολλά άτομα και κυρίως νεαρής ηλικίας, δυστυχώς καπνίζουν. Αυτό που πρέπει να γίνει για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση είναι η προώθηση μιας αντικαπνιστικής «εκστρατείας» μέσα από το σχολείο, σε συνεργασία με την οικογένεια , την τηλεόραση και το διαδίκτυο, δηλαδή τους κυρίαρχους φορείς κοινωνικοποίησης.