Το σχέδιο στη ζωή μου

Από την Αλιγιάν Αρίνα,

Τώρα μου είναι δύσκολο να θυμηθώ τη στιγμή που το σχέδιο έγινε σημαντικό μέρος της ζωής μου. Φαίνεται ότι ήταν πάντα έτσι. Στα μαθήματα στο νηπιαγωγείο, στα μαθήματα στο σχολείο, στον ελεύθερό μου χρόνο στο σπίτι, έπαιρνα με χαρά ένα μολύβι ή ένα πινέλο για να εκφράσω κάποια εικόνα στο χαρτί.

Φυσικά, τα σχέδιά μου δεν είναι πάντα κάποιο είδος συναισθημάτων γεμάτα βαθύ νόημα. Συχνά αυτά είναι σκίτσα στα οποία ακονίζω τις δεξιότητές μου, προσπαθώ να αποτυπώσω τις εκφράσεις του προσώπου, επεξεργάζομαι πως να χρησιμοποιώ σωστά σκιές ή υφές και εντοπίσω τον καλύτερο συνδυασμό χρωμάτων. το σχέδιο μου φέρνει ευχαρίστηση, αλλά μόνο όταν είμαι ικανοποιημένος με την επιτυχία μου.

Συμβαίνει επίσης ένα σχέδιο να με στενοχωρεί – μια ιδέα που δεν πέτυχε, μια ιδέα που φαινόταν πολύ καλύτερα στο μυαλό μου παρά στο χαρτί. Κι όμως, δεν τα παρατάω. Μερικές φορές πρέπει να αφήσεις κάτι στην άκρη για να επιστρέψεις σε αυτό αργότερα. Πράγματι, για έναν ζωγράφο, η έμπνευση είναι πολύ σημαντική. Αλλά μερικές φορές υπερισχύω του εαυτού μου και δουλεύω πάνω στα λάθη, αναζητώντας απαντήσεις σε ερωτήσεις γιατί αυτό ή εκείνο δεν βγήκε έτσι όπως θα το επιθυμούσα. Έτσι οι δεξιότητές μου βελτιώνονται.

Πολλά από τα σχέδιά μου δεν τα δείχνω σε όλους. Τα περισσότερα πηγαίνουν στον κάδο ανακύκλωσης, προκαλώντας μου δυσαρέσκεια. Έχω πολλά ακόμα να μάθω. Και πράγματι είναι καλό νέο, διότι όταν έχεις στόχους, όνειρα, κάτι στο οποίο θέλεις να γίνεις καλύτερος/η, η ζωή γίνεται πιο φωτεινή και συναρπαστική.

Γνωρίζω καλά ότι είναι απίθανο να κερδίσω χρήματα από αυτό, αλλά ούτε επιθυμώ να παρατήσω αυτή την δραστηριότητα. Καταλαμβάνει ένα σημαντικό κομμάτι της προσωπικότητας μου και δεν μπορώ να με φανταστώ χωρίς αυτό. Με το πάθος μου για την ζωγραφική αγάπησα τις επισκέψεις σε γκαλερί τέχνης και μουσεία, στα οποία παρατηρώ έργα των μεγάλων καλλιτεχνών που με εμπνέουν. Με την βοήθεια της ζωγραφικής απέκτησα ενδιαφέρον και σε άλλες καλές τέχνες όπως γλυπτική, λογοτεχνία, μουσική, φωτογραφία και κόμικς.

Ζω στον 21ο αιώνα και αυτό αφήνει το σημάδι του στο χόμπι μου. Τώρα στο Διαδίκτυο γίνεται να βρεις πολλά δωρεάν μαθήματα, να κατεβάσεις και να διαβάσεις σχολικά βιβλία σχεδιασμού, να παρακολουθήσεις βίντεο με master classes. Επιπροσθέτως, η τεχνολογία μπαίνει στη ζωή των καλλιτεχνών. Τώρα ζωγραφίζω και με tablet γραφικών στις εφαρμογές όπως Krita και Sketchbook.

B10D345A-C3B2-47D4-9224-01E3010A27B7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Χάρη στο Διαδίκτυο, όλοι όσοι σχεδιάζουν μπορούν να βρουν ομοϊδεάτες, με τους οποίους μπορούν να αλλάζουν γνώσεις για την δραστηριότητα αυτή. Άλλωστε, πριν οι άνθρωποι μπορούσαν να επικεντρωθούν μόνο στους πίνακες διάσημων ταλαντούχων καλλιτεχνών. Ενώ τώρα μπορώ και να δω πώς ζωγραφίζουν οι συνομήλικοί μου.

Και, φυσικά, αξίζει να πω ότι το σχέδιο για μένα είναι μια ευκαιρία να δημιουργήσω ομορφιά, να μεταφέρω ένα κομμάτι της ψυχής μου σε μια οθόνη ή χαρτί και να το μοιραστώ. Το σχέδιο είναι παρόμοιο με το έργο ενός συγγραφέα, αλλά αντί για πολυσέλιδα βιβλία, δημιουργούμε μια εικόνα που περιέχει ταυτόχρονα μια συγκεκριμένη διάθεση, και κάποιο είδος ιστορίας και έναν γρίφο. Το σχέδιο έχει τη δική του ιδιαίτερη γλώσσα, την οποία δεν θα κουράζομαι ποτέ να μαθαίνω.