Ντολμαδάκια

22

Συστατικά

  • 70 αμπελόφυλλα
  • 2 φλ. ρύζι για πιλάφι
  • 2 μεσαία κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  •  8 κρεμμύδια χλωρά κομμένα σε ροδέλες
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • μερικά  φύλλα δυόσμο
  • 2 φλ. ελαιόλαδο
  • χυμό από 2 λεμόνια
  • αλάτι
  • πιπέρι

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Βράζεις σε μια κατσαρόλα νερό με αλάτι και όταν πλέον ζεματάει βάζεις τα αμπελόφυλλα 3 περίπου λεπτά
  • Τα βγάζεις προσεχτικά ένα-ένα χρησιμοποιώντας την τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετείς σε ένα μεγάλο πιάτο ή γυάλινο σκεύος
  • Κόβεις τα κοτσάνια και τις χοντρές ίνες
  • Σε μια μεσαία κατσαρόλα ρίχνεις ½ φλυτζάνι λάδι και σοτάρεις τα κρεμμύδια
  • Προσθέτεις τα μυρωδικά και το ρύζι, το ανακατεύεις για 1-2 λεπτά και ρίχνεις 2 φλιτζάνια νερό
  • Τα αφήνεις να βράσουν 5 περίπου λεπτά ανακατεύοντας για να μην κολλήσει και το βγάζεις από τη φωτιά
  • Παίρνεις ένα αμπελόφυλλο τη φορά στο χέρι σου, το τοποθετείς ανοιχτό σε ένα μεγάλο ξύλο κοπής έτσι ώστε η γυαλιστερή πλευρά να είναι προς τα κάτω και βάζεις στη μέση 1 κ.σ. γέμιση
  • Διπλώνεις αρχικά τα πλαϊνά μέρη με φορά προς τα μέσα προς τα μέσα και στη συνέχεια τα κλείνεις από πάνω ενώ τα ρολάρεις πάνω στο ξύλο κοπής απαλά
  • Το στρώσεις στον πάτο της κατσαρόλας, το ένα δίπλα στο άλλο και στη συνέχεια δημιουργείς και μια δεύτερη σειρά από πάνω
  • Αφού τοποθετήσεις όλα τα ντολμαδάκια στην κατσαρόλα ρίχνεις το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το χυμό από λεμόνια και χλιαρό νερό που θα τα σκεπάσει
  • Τοποθετείς ένα μεγάλο πιάτο πάνω από τους ντολμάδες ώστε να μην διαλυθούν και τους αφήνουν να βράσουν για 1 περίπου ώρα
  • Για να καταλάβεις αν είναι έτοιμη αφαιρείς έναν και δοκιμάζεις αν το φύλλο έχειμαλακώσει και το ρύζι έχει βράσει

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης