«Μπορώ να προσφέρω ό,τι κι εσύ, φτάνει να μου δώσεις τα εφόδια και την ευκαιρία… »
Το 1992, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ανακήρυξε την 3η Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι είναι άτομα με αναπηρία ενώ περίπου 190.000.000 αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στην καθημερινή τους ζωή. Κάθε χρόνο η μέρα αυτή δίνει ακόμα μια ευκαιρία στην κοινωνία να εστιάσει την προσοχή της στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία.
Τα άτομα με αναπηρία, αντιμετωπίζουν εμπόδια στην καθημερινή ζωή, εφόσον η κοινωνία πολλές φορές δε λαμβάνει υπόψη τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης ομάδας πληθυσμού, τις δυνατότητες και τις ειδικές τους ανάγκες. Τα άτομα αυτά βιώνουν συχνά το φαινόμενο του «Κοινωνικού Αποκλεισμού». Αισθάνονται την περιθωριοποίηση και την στέρηση της συμμετοχής στα κοινωνικά, δημόσια αγαθά και υπηρεσίες, που πρέπει να είναι κοινά σε όλους τους πολίτες ενός κράτους.
Κάποια άτομα με αναπηρία κατάφεραν να υπερνικήσουν τις δισκολίες και τα εμπόδια που τους δημιουργούσε η αναπηρία και να μείνουν στην ιστορία διαπρέποντας το καθένα στον τομέα του. Παρακάτω παρουσιάζονται κάποιοι διάσημοι άνθρωποι με αναπηρία:
Έλεν Κέλερ
Θεωρήθηκε παιδί θάυμα. Σε ηλικία 19 μηνών, οι γονείς της αντιλήφθηκαν ότι ήταν κωφήκαι τυφλή. Πήγε σχολείο και έμαθε τη νοηματική γλώσσσα, να γράφει και να μιλάει. Ήταν το πρώτο άτομο με κώφωση και τύφλωση που αποφοίτησε από πανεπιστήμιο. Έμαθε γερμανιά, γαλλικά, ελληνικά και λατινικά, Έγινε δασκάλα και συγγραφέας με το πιο γνωστό της βιβλίο:«Το ημερολόγιο της Έλεν Κέλερ«
Λούντβιχ βαν Μπετόβεν
Γερμανός συνθέτης και πιανίστας της κλασικής μουσικής. Στα τελευταία χρόνια της ζωής του είχε χάσει εντελώς την ακοή του. Την περίοδο αυτή ολοκλήρωσε την 9η Συμφωνία, η οποία θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα στην ιστορία της μουσικής. Αναφέρεται πως ο Μπετόβεν, που φαινομενικά διηύθυνε το έργο, δεν ήταν σε θέση να ακούσει τα χειροκροτήματα του πλήθους και χρειάστηκε να τον στρέψει προς το κοινό για υπόκλιση μία μουσικός.
Κρίστι Μπράουν
Ιρλανδός συγγραφέας, ποιητής και ζωγράφος, που έπασχε από εγκεφαλική παράλυση. Ο μόνος του τρόπος να ζωγραφίζει και να γράφει ήταν τα δάχτυλα του αριστερού ποδιού. Η μητέρα του προσπάθησε να διοχετεύσει την δημιουργική του δύναμη στις τέχνες. Στα 5 του έπιασε μια κιμωλία ανάμεσα στα πόδια του και άρχιζε να ζωγραφίζει. Περίπου 17 χρόνια μετά εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Το αριστερό μου πόδι» έναν ύμνο στην ανθρώπινη θέληση.
Στήβεν Χόκινγκ (8 /1/1942 – 14/3/2018)
Ήταν Βρετανός φυσικός, κοσμολόγος, συγγραφέας και Διευθυντής Ερευνών στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Ο Χόκινγκ έπασχε από τη νόσο τουκινητικού νευρώνα και ήταν σχεδόν εξ ολοκλήρου παράλυτος. Επικοινωνούσε μέσω συσκευής παραγωγής ομιλίας. Παντρεύτηκε δύο φορές και είχε τρία παιδιά.