Εθελοντισμός και τοπική κοινωνία

Ο εθελοντισμός αποτελεί μια εκδήλωση κοινωνικής συμπεριφοράς όπου το άτομο χωρίς το κίνητρο της υλικής ανταμοιβής προσφέρει τον ελεύθερο του χρόνο για ένα κοινωφελή σκοπό είτε με δική του πρωτοβουλία είτε στο πλαίσιο μιας ομάδας ή φορέα.

Ο Εθελοντισμός στηρίζεται στην  ιδέα της κοινωνικής αλληλεγγύης στις καλές μας προθέσεις, στην συνέπεια και στο σεβασμό. Ως ενεργοί/ές εθελοντές/ντριες σε μια ομάδα χρειάζεται να είμαστε ανοιχτοί σε νέες ιδέες, να αξιοποιούμε την εμπειρία που αποκτούμε, να αναγνωρίζουμε όσα καταφέρνουμε αλλά και να μαθαίνουμε από τα λάθη μας.

Ο ενεργός πολίτης αναλαμβάνει και ενεργό ρόλο σε πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην τοπική κοινωνία, αφού γνωρίζει ότι το κράτος αδυνατεί να λύσει όλα τα προβλήματα δια «μαγείας». Αυτός ο ενεργός ρόλος εκφράζεται με τον εθελοντισμό.

Πολίτες από κλίση, από εμπειρία ή ευαισθησία κάθε ηλικίας μπορεί να γίνουν εθελοντές. Πολίτες που αντιλαμβάνονται την έννοια της αμοιβαιότητας, της συλλογικής έκφρασης, πολίτες που θέλουν να προσφέρουν.

Ας γίνουμε λοιπόν όλοι ενεργοί πολίτες για την πρόοδο της κοινωνίας μας ξεκινώντας από την γειτονιά μας …ας γίνει το σύνθημά μας …ένας για όλους και όλοι για έναν !

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης