«Πέντε Αγαπημένα Βιβλία», της Μαρκέλλας Παπαδοπούλου (Γ3)

κλεφτρα βιβλίων

Τα βιβλία και η άποψη που διαμορφώνουμε γι” αυτά είναι κατά κανόνα ένα πολύ υποκειμενικό θέμα. Ακούγοντας κάποια διαφορετική άποψη ή με μια πιο προσεκτική σκέψη ίσως ανακαλύψουμε πως κάποια από τα βιβλία που θεωρούμε αγαπημένα μας και κατέχουν μια ξεχωριστή θέση στο ράφι μας, δεν αξίζουν τελικά τόση αγάπη ή και αντίθετα ότι κάποιο βιβλίο που δεν μας άρεσε, μπορεί να μας να μας αγγίξει. Παρόλα αυτά, αναμφίβολα κάποια βιβλία τα κουβαλάμε μέσα μας, όπου κι αν πάμε, καθώς έχουν χαραχτεί στην καρδιά και το μυαλό μας, είτε λόγω των συναισθημάτων που μας έκαναν να νιώσουμε, είτε των προβληματισμών που μας δημιούργησαν, είτε απλά επειδή είναι πολύ ξεχωριστά για να τα ξεχάσουμε. Τα δικά μου πέντε αγαπημένα βιβλία που ξεχωρίζω είναι τα ακόλουθα:

Η Κλέφτρα των Βιβλίων, Markus Zusak
«Είχα μισήσει τις λέξεις και τις είχα αγαπήσει, κι ελπίζω πως τις έκανα σωστά»
Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στη Γερμανία, η Λίζελ Μέμινγκερ φτάνει στο σπίτι των θετών γονιών της με μοναδικό της εφόδιο ένα κλεμμένο εγχειρίδιο νεκροθάφτη, το οποίο δεν μπορεί να διαβάσει, καθώς δεν γνωρίζει ανάγνωση. Με τη βοήθεια του θετού της πατέρα, η Λίζελ μαθαίνει να διαβάζει κι έτσι αρχίζει να κλέβει βιβλία από τις ναζιστικές φωτιές και τη βιβλιοθήκη του δημάρχου με τον φίλο της, Ρούντι, ιστορίες τις οποίες αργότερα θα μοιράζεται με τον άλλο φίλο της, τον κυνηγημένο Μαξ. Η Λίζελ βρίσκει παρηγοριά στα βιβλία και την καθημερινότητα, όσο οι βόμβες των Συμμάχων βάζουν τη ζωή της σε κίνδυνο ολοένα και περισσότερο μέρα με τη μέρα. Μια ιστορία που υμνεί τη δύναμη των λέξεων και της φιλίας, αλλά και τη γοητευτική βαναυσότητα της ανθρώπινης ύπαρξης.

Η σκιά του ανέμου, Carlos Ruiz Zafon
«Τα βιβλία είναι καθρέφτες. Σε αυτά βλέπει κανείς μόνο ό,τι κουβαλάει μέσα του»
Με φόντο την αινιγματική Βαρκελώνη του 1945, μια πόλη που προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές της μετά τον Ισπανικό Εμφύλιο, ο Ντανιέλ, γιος βιβλιοπώλη, γοητεύεται από το βιβλίο «Η σκιά του Ανέμου», του Χουλιάν Καράξ, ενός συγγραφέα για τον οποίο σχεδόν τίποτα δεν είναι γνωστό. Όσο περνούν τα χρόνια, διάφοροι άνθρωποι τον πλησιάζουν, δείχνοντας ένα περίεργο ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο βιβλίο, με αποκορύφωμα έναν άντρα, που του παρουσιάζεται χρησιμοποιώντας το όνομα του εχθρού στην «Σκιά του Ανέμου» και που θέλει να καταστρέψει κάθε αντίτυπο βιβλίου του Καράξ. Έτσι, ο Ντανιέλ αποφασίζει να μάθει περισσότερα για τον μυστήριο Χουλιάν Καράξ, χωρίς να μπορεί να φανταστεί πως πρόκειται να ανακαλύψει μια σκοτεινή ιστορία φόνου, τρέλας και αγάπης. Ένα πανέμορφο μυθιστόρημα, που παρασέρνει τον αναγνώστη με την λαβυρινθώδη πλοκή του και την νουάρ του ατμόσφαιρα.

Ο δρόμος με τις φάμπρικες, John Steinbeck
Ο Δρόμος με τις Φάμπρικες είναι ένα μυθιστόρημα που δεν έχει μια συγκεκριμένη πλοκή• αντίθετα, μάλλον αποτελεί την προσπάθεια του συγγραφέα να αποτυπώσει το συναίσθημα και τους ανθρώπους του Μόντρεϋ στην Καλιφόρνια, κατά τη διάρκεια της βασανιστικής δεκαετίας του 1930, η οποία έχει χαρακτηριστεί και «Περίοδος της Κατάθλιψης» λόγω της οικονομικής κατάρρευσης που ακολούθησε το χρηματικό κραχ του 1929. Στο βιβλίο περιγράφονται οι ζωές εργατών, χαρτοπαιχτών, εμπόρων και όλων ατόμων που αποτελούσαν τότε μια βιομηχανική μικροκοινότητα- ζωές πολλές φορές μοναχικές, μονότονες και ασήμαντες, που όμως, χάρη στη μοναδική γραφή του Steinbeck, και σε συνδυασμό με την νωχελική ατμόσφαιρα του βιβλίου, συνθέτουν ένα μυθιστόρημα που φεύγει δύσκολα από τη μνήμη.

Το κορίτσι που εξαφανίστηκε, Gillian Flynn
Είναι καλοκαίρι, στην Πέμπτη επέτειο γάμο τους, όταν η Έιμι Νταν, η έξυπνη και όμορφη σύζυγος του Νικ Νταν, εξαφανίζεται από τη γενέτειρα πόλη του Νικ στο Μιζούρι. Η αστυνομία σχεδόν αμέσως υποψιάζεται τον Νικ, ιδίως μετά την ανάγνωση του ημερολογίου της Έιμι, από το οποίο αποκαλύπτεται πως φοβόταν το σύζυγό της. Ακόμα και με την πίεση της αστυνομία, των μίντια και των γονιών της Έιμι, ο Νικ επιμένει στην αθωότητά του, κάθε μέρα και λιγότερο σίγουρος για το πόσο πραγματικά γνωρίζει τη γυναίκα του. Η Gillian Flynn αποδεικνύει πως ο χαρακτηρισμός της ως σύγχρονη βασίλισσα των θρίλερ δεν είναι καθόλου άδικος: το «Κορίτσι που Εξαφανίστηκε» είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που σπάει κόκαλα.

Το τσίρκο της νύχτας, Erin Morgenstern
«Το τσίρκο φθάνει χωρίς προειδοποίηση. Δεν έχουν προηγηθεί αναγγελίες, ούτε αφισέτες στους στύλους και τους πίνακες ανακοινώσεων στο κέντρο της πόλης, ούτε αναφορές ή διαφημίσεις στις τοπικές εφημερίδες. Είναι απλά εκεί, ενώ χθες δεν ήταν.»
Το Τσίρκο της Νύχτας είναι ένα φαντασμαγορικό παραμύθι, το οποίο διηγείται την ιστορία της Σίλια και του Μάρκο, μαθητές δύο διαφορετικών μάγων, που εκπαιδεύτηκαν από μικροί για να μονομαχήσουν στο Τσίρκο της Νύχτας. Ένας αγώνας που μόνο ένας μπορεί να νικήσει και το μαγικό τσίρκο δεν είναι παρά μόνο η σκηνή για αυτή τη μοναδική μάχη φαντασίας και μαγείας. Αυτό που δεν είχαν προβλέψει όμως οι δύο μάγοι είναι την πιθανότητα να ερωτευτούν η Σίλια και ο Μάρκο… Μια πρωτότυπη ιστορία, με εκπληκτική γραφή που υπογραμμίζει την μεθυστική μαγική ατμόσφαιρα του βιβλία και του συναρπαστικούς χαρακτήρες.

Σχολιάστε

Top