«Ο Τσέχωφ κάτι έχει να μας πει…» της Κατερίνας Αντωνιάδη (Β1)

images75N1NULE

Ο Άντον Τσέχωφ ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς θεατρικούς συγγραφείς της ιστορίας. Τα κείμενά του πραγματεύονται τη φθορά των ανθρώπων και συνεπώς της καθημερινότητας τους από τη λογοκρισία που τους ασκεί η κοινωνία. Ο Τσέχωφ έχει σίγουρα κάτι να μας πει. Παρέα με τους λογοτεχνικούς του ήρωες χτίζει τον κόσμο μας με λέξεις, πιο σκληρό, πιο πικρό και πιο επίκαιρο από ποτέ… Μας έφερε τον 21ο αιώνα πριν καν έρθει ο 20ος.
Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, αυτός όμως που δεν αγωνίζεται έχει χάσει ήδη. Στο διήγημάτου «Ένας Αριθμός» ο Τσέχωφ θίγει το θέμα της αξιοπρέπειας και της εμπιστοσύνης. Μέσα από τα μάτια της Ιουλίας και του αφεντικού της βλέπουμε πως τα συστατικά για μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα είναι η αξιοπρέπεια και ο αυτοσεβασμός. Επιπλέον, ο Τσέχωφ μας δείχνει πως πολλές φορές, οι άνθρωποι έχουν καλή βούληση και δεν πρέπει να τους παρεξηγούμε πριν τους γνωρίσουμε.
Ο Τσέχωφ έζησε την εποχή σου στη Ρωσία κυριαρχούσε ένα κύμα φόβου και ανασφάλειας. Στο έργο «Ο Παχύς κι ο Αδύνατος» παρουσιάζεται η επιρροή που έχει η ιεραρχία της γραφειοκρατίας στις ανθρώπινες σχέσεις. Η ταξική ανισότητα συχνά οδηγεί στην αλλοτρίωση της κοινωνίας. Αυτό το μήνυμα περνάει ο Τσέχωφ με σκοπό να ξεκαθαρίσει πως είναι λάθος να κρίνουμε τους ανθρώπους, πόσο μάλλον τους φίλους μας με βάση το κοινωνικό τους υπόβαθρο.
Ένα από τα χαρακτηριστικά που προσδιορίζουν τον Τσέχωφ είναι η ικανότητα του να κατακρίνει με ρεαλισμό κι συνάμα ευαισθησία την σκληρή πραγματικότητα. Έτσι ακριβώς θίγει το θέμα της παιδικής εργασίας στο «Βάνκα». Η διαφορά μεταξύ ευτυχίας και δυστυχίας είναι πολύ λεπτή. Ο Βάνκας βρίσκεται ανάμεσα και προσπαθεί να βρει διέξοδο στο γράμμα που στέλνει στον παππού του. Δεν πάνε όμως όλα όπως θέλουμε και μερικές φορές οι λεπτομέρειες καταστρέφουν τα όνειρά μας.
Ο Άντον Τσέχωφ έχει δικαίως την πρώτη θέση στην κατάταξη των συγγραφέων του 19ου αιώνα. Τα κείμενά του είναι ένα σύνολο μαθημάτων ζωής και διαβάζοντάς τα δημιουργείς μια νέα οπτική γωνία για τον κόσμο, όχι ευχάριστη, ούτε ιδανική, ρεαλιστική. Πιστεύω ότι ο Τσέχωφ ήταν σοφός άνθρωπος και αγαπούσε πραγματικά τους ανθρώπους. Όπως είπε κι ο ίδιος- Πρέπει να εμπιστεύεσαι και να πιστεύεις στους ανθρώπους, αλλιώς η ζωή θα γίνει ανυπόφορη.

Σχολιάστε

Top