Πότε ανοίγει το Τριώδιο και πότε πέφτει η Καθαρά Δεύτερα ;

xartaetos8_550126722

 

Tο τριώδιο ανοίγει στις 5 Φεβρουαρίου 2017 (70 μέρες πριν από την Κυριακή του Πάσχα) και η Τσικνοπέμπτη, κατά την οποία καταναλώνεται κρέας, πέφτει στις 16 Φεβρουαρίου.

Η Κυριακή 26 Φεβρουαρίου είναι η τελευταία Κυριακή των Αποκριών και στις 27 Φεβρουαρίου είναι η γιορτή της Καθαρής Δευτέρας κατά την οποία γίνεται το καθιερωμένο πέταγμα του χαρταετού και καταναλώνονται τα νηστίσιμα εδέσματα.

Το τριώδιο έχει πάρει την ονομασία από το ομώνυμο εκκλησιαστικό βιβλίο, στο οποίο περιλαμβάνονται ύμνοι  που ψέλνονται στις εκκλησίες  κατά τη συγκεκριμένη περίοδο.

Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους ύμνους της εκκλησίας, στους ύμνους αυτούς περιέχονται τρεις ωδές, από τις οποίες προέρχεται  και η ονομασία Τριώδιο. Οι ύμνοι αυτοί γράφτηκαν  από τον 5ο αιώνα έως τον 15ο αιώνα μ.Χ. Χειρόγραφα των ύμνων του Τριωδίου σώζονται από τον 10ο αιώνα μ.Χ. ενώ για πρώτη φορά τυπώθηκε το εν λόγω βιβλίο στα Ελληνικά το 1522 μ.Χ. στη Βενετία.

Το τριώδιο είναι οι τρεις πρώτες εβδομάδες κατά τις οποίες οι Χριστιανοί προετοιμάζονται για τη μεγάλη νηστεία  της Σαρακοστής.

Η πρώτη Κυριακή είναι του Τελώνη και του Φαρισαίου και  η παραβολή αυτή διδάσκει στους πιστούς να είναι ταπεινοί, όπως ο Τελώνης, και όχι υπερήφανοι, όπως ο Φαρισαίος.

Η δεύτερη Κυριακή είναι του Ασώτου και η παραβολή διδάσκει  την ωραιότητα της μετάνοιας και την αξία της συγχωρήσεως.

Το Ψυχοσάββατο  (είναι το Σάββατο πριν από την τρίτη Κυριακή) είναι το Σάββατο των ψυχών. Την ημέρα εκείνη οι άνθρωποι φτιάχνουν κόλλυβα για όλους αυτούς που έχουν φύγει από τη ζωή και για αυτούς που δεν μπορούν να μνημονευτούν σε  μνημόσυνα. Το συγκεκριμένο Σάββατο είναι σημαντικό, διότι ακολουθεί η Κυριακή της Απόκρεω, που έχει θέμα τη Δευτέρα Παρουσία του Χριστού, όπου παρακαλούμε τον Θεό να τους αναπαύσει.

Η Τρίτη Κυριακή  είναι η Κυριακή της Απόκρεω που αναφέρεται στη Δευτέρα παρουσία και στη χριστιανική αγάπη. Πήρε το όνομά της επειδή είναι η τελευταία ημέρα που οι πιστοί τρώνε κρέας.

Η εβδομάδα που ακολουθεί είναι η εβδομάδα της Τυρινής ή Τυροφάγου. Εκείνη την εβδομάδα μπορούμε να καταλύσουμε τυροκομικά,αυγά και ψάρια.

Η Κυριακή της Τυροφάγου, κάνει λόγο για την εξορία των πρωτοπλάστων από τον παράδεισο. Το Ευαγγέλιο της ημέρας οδηγεί τους πιστούς να νηστεύουν χωρίς να το επιδεικνύουν, να συγχωρούν όσους τους έχουν βλάψει και να διάγουν βίο ενάρετο και ελεήμονα.

Μετά την Κυριακή της Τυροφάγου είναι η Καθαρά Δευτέρα από την οποία αρχίζει η Μεγάλη Σαρακοστή. Είναι περίοδος προσευχής, νηστείας, καθώς  οι πιστοί προετοιμάζονται για τη Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση του Κυρίου. Ονομάζεται Σαρακοστή γιατί είναι ίδια με τη σαρανταήμερη νηστεία που έκανε ο Χριστός. Τέλος, λέγεται μεγάλη, για να ξεχωρίζει από τη νηστεία των Χριστουγέννων.

 

Πηγή :  www.madata.gr

 

                            Χριστίνα Θεοδώρου,Κακάλη Ελένη – Άννα, μαθήτριες της Β΄ Τάξης 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης