ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΣ

Η Ολλανδία έχει ένα από τα καλύτερα εκπαιδευτικά συστήματα της Ευρώπης , με σχεδόν 100 % αλφαβητισμό και περισσότερο από το 20 % του πληθυσμού να  πηγαίνουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση .
Η υποχρεωτική εκπαίδευση στην Ολλανδία ξεκινάει στην ηλικία των πέντε       (μερικές φορές τεσσάρων) . Από την ηλικία των δεκαέξι υπάρχει μερική υποχρεωτική εκπαίδευση , πράγμα που σημαίνει ότι ο μαθητής πρέπει να παρακολουθήσει κάποια μορφή εκπαίδευσης για τουλάχιστον δύο ημέρες την εβδομάδα . Η υποχρεωτική εκπαίδευση τελειώνει στις 18 .
Μεταξύ των ηλικιών πέντε και δώδεκα , τα παιδιά παρακολουθούν το δημοτικό σχολείο, το οποίο έχει οκτώ τάξεις. Από την τρίτη τάξη , τα παιδιά μαθαίνουν πώς να διαβάζουν, να γράφουν και να κάνουν μαθηματικά .

Τα παιδιά στη συνέχεια προχωρούν σε ένα από τα τέσσερα συστήματα συνεχούς εκπαίδευσης :
1. Οι VMBO Voorbereidend Beroepsonderwijs Middelbaar ( προκαταρκτικό  μεσαίου επιπέδου επαγγελματικής εκπαίδευσης ), διαρκεί τέσσερα χρόνια. 60% των μαθητών σε εθνικό επίπεδο είναι εγγεγραμμένοι στο σύστημα VMBO .

2 . Οι HAVO Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs ( υψηλότερο γενικής συνεχιζόμενης εκπαίδευσης ), το σύστημα έχει πέντε τάξεις . Ένα δίπλωμα HAVO παρέχει πρόσβαση στο επίπεδο HBO ( πολυτεχνεία ), της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης .

3 . Οι VWO Voorbereidend Onderwijs Wetenschappelijk ( προκαταρκτικής  επιστημονικής εκπαίδευσης), το σύστημα έχει έξι τάξεις . Ένα δίπλωμα VWO παρέχει πρόσβαση στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση , μολονότι τα θεσμικά όργανα μπορούν να καθορίζουν τα δικά τους κριτήρια αποδοχής τους .

4. Το πρόγραμμα Gymnasium είναι παρόμοιο με το VWO , αλλά το δίπλωμα τείνει να είναι μεγαλύτερο σε αξία. Περιλαμβάνει Αρχαία Ελληνικά και Λατινικά, ως επιπλέον γλώσσες .

Με ένα MBO , HAVO ή VWO , οι μαθητές διπλώματος μπορούν να εγγραφούν στο HBO , ανώτερη επαγγελματική εκπαίδευση , προσανατολισμένη προς την επαγγελματική εκπαίδευση, η οποία διαρκεί τέσσερα έως έξι χρόνια. Με την απόκτηση αρκετών μονάδων , οι φοιτητές  θα λάβουν το πτυχίο ενός πανεπιστημίου , αλλά μπορούν να επιλέξουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους και να αποκτήσουν πτυχίο Master μετά από δύο χρόνια.
Με το VWO – δίπλωμα ή propedeuse προκαταρκτική εξέταση από την HBO , οι μαθητές μπορούν να εγγραφούν σε WO ,  που είναι επιστημονική εκπαίδευση , σε ένα πανεπιστήμιο . Έχοντας λάβει αρκετές μονάδες , οι φοιτητές  λαμβάνουν ένα Bachelor of Arts ή πτυχίο Bachelor of Science . Μπορούν να επιλέξουν να σπουδάσουν περισσότερο , είτε ένα είτε δύο χρόνια , και στη συνέχεια να αποκτήσουν ένα πτυχίο Master .

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης