Γίνεται ανακύκλωση τσίχλας;

Όλοι είχαμε κάποια στιγμή την ατυχία να πατήσουμε τσίχλα, να κολλήσει στο παπούτσι μας και να μην βγαίνει με τίποτα – πάντα κάτι μένει. Ο εκνευρισμός στα πάνω του. Επίσης όλοι έχουμε δει τις “κρυφές” τσίχλες: τσίχλες που δεν ήξεραν που να τις πετάξουν και τις κόλλησαν ύπουλα κάτω από τραπέζια, στο πλαϊνό μιας καρέκλας, στο χερούλι ενός λεωφορείου… και πάει λέγοντας.
Δεν πάει πολύς καιρός, που διαβάσαμε ότι στο Ανάκτορο του Μπάκιγχαμ θα προσλάβουν υπάλληλο που η δουλειά του θα είναι να ξεκολλάει τσίχλες! Οι πεταμένες τσίχλες δημιουργούν ένα κόστος μεγάλο για εκείνους που αποφασίζουν να καθαρίσουν το χώρο τους όπως για παράδειγμα το το αεροδρόμιο του Southampton που υπολόγισε το κόστος καθαρισμού στα $ 4,513/έτος!
Σκεφτείτε ότι περίπου 374 δισεκατομμύρια τσίχλες καταναλώνονται σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο!

Η λύση βρέθηκε μέσω της συλλογής αυτών σε ειδικούς κάδους και η επαναχρησιμοποίησή τους από την Βρετανική εταιρεία GumDrop. Η GumDrop που ιδρύθηκε το 2009, έχει αναπτύξει έναν τρόπο για να ανακυκλώνει τις τσίχλες σε ένα εύπλαστο πλαστικό, επιτρέποντας στην τσίχλα να επαναχρησιμοποιηθεί σε νέα προϊόντα όπως σε κύπελλα του καφέ, μπότες Wellington, θήκες για κινητά, σε πακέτο ενός μεσημεριανού γεύματος καθώς και σε πένες για κιθάρα.
Το κύριο προϊόν της GumDrop είναι ένας στρογγυλός, φωτεινός ροζ κάδος που συλλέγει τις χρησιμοποιημένες τσίχλες.

«Ο κάδος της GumDrop γεννήθηκε το 2010 και το 2011 προσέφερε δωρεάν δοκιμές σε οποιονδήποτε είχε πρόβλημα με τις ξεραμένες τσίχλες στο Ηνωμένο Βασίλειο».
Από τότε, πολλά αεροδρόμια, πανεπιστήμια και εμπορικά κέντρα χρησιμοποιούν αυτούς τους κάδους απορριμμάτων για να πετούν οι περαστικοί τις τσίχλες τους. Μάλιστα μέσα στον Δεκέμβριο, η GumDrop θα διαθέσει μια νέα, πειραματική, πιο ισχυρή έκδοση του κάδου για το Kensington High Street, μια σημαντική εμπορική περιοχή του Λονδίνου.

Έχει υπολογιστεί ότι τις πρώτες 12 εβδομάδες της χρήσης παρατηρείται μια μείωση της τάξης του 46% των απορριμμάτων τσίχλας, ταυτόχρονα όμως υπάρχει και το προαναφερθέν οικονομικό κίνητρο (του αεροδρομίου του Southampton, το οποίο με 20 κάδους το 2012, εξοικονόμησε 4,513 δολ. από την μείωση του κόστους καθαρισμού!).

Top