Τι είναι το φαινόμενο fast faschion?

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερο φτάνει στα αυτιά μας ο όρος fast fashion. Έτσι ονομάστηκε το φαινόμενο της ευτελούς μόδας ή αλλιώς της γρήγορης βιομηχανίας των ρούχων.

Ειδικότερα, πασίγνωστες αλυσίδες καταστημάτων παράγουν ρούχα αλλά και αξεσουάρ από φτηνά υλικά και υφάσματα, και μάλιστα σε πολύ γρήγορο ρυθμό. Έτσι, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε πρόσβαση σε φτηνά προιόντα και συλλογές ρούχων που ανανεώνονται σχεδόν κάθε δύο εβδομάδες.

Κάποιοι, διαβάζοντας αυτό ή άλλες παρόμοιες πηγές για το φαινόμενο του fast fashion, σίγουρα θα σκέφτονται πως η μαζική παραγωγή στις βιομηχανίες ρούχων είναι ένα θετικό επίτευγμα. Δυστυχώς, δεν είναι μόνο έτσι… Φαίνεται να υπάρχουν σοβαροί λόγοι για τους οποίους καλό θα ήταν να να μετριάσουμε, ή ακόμα και να σταματήσουμε, τις αγορές μας από τις εταιρίες αυτές.

Συνέπειες για τον πλανήτη

Κάποια στιγμή οι ειδικοί άρχισαν να υποψιάζονται πως η βιομηχανία της μόδας επιδεινώνει τη μόλυνση του περιβάλλοντος. Πιο συγκεκριμένα, η βιομηχανία της ένδυσης προκαλεί τεράστιων διαστάσεων μόλυνση στον αέρα, στη στεριά αλλά και στη θάλασσα. Αυτό συμβαίνει διότι κάθε χρόνο εκπέμπονται περίπου 1,2 διεσεκατομμύρια τόνοι αερίων του θερμοκηπίου. Επίσης, η επεξεργασία υφασμάτων προξενεί τεράστια χημική ρύπανση.

Η σκλαβιά για την κατασκευή ενδυμάτων

Μεγάλες εταιρίες ρούχων φαίνεται να «επικροτούν», θα λέγαμε, την τάση του fast fashion. Παιδιά ηλικίας 7 χρονών, καθώς και άντρες και γυναίκες, δουλεύουν ακατάπαυστα για υπερβολικά μικρούς μισθόυς. Αυτό αποτελεί ένα σοβαρό ζήτημα παιδικής εργασίας και εκμετάλλευσης.

Τι μπορούμε να κάνουμε

Ως πρώτο βήμα είναι προτιμότερο να αποφεύγουμε τα ψώνια από εταιρίες που προωθούν το fast fashion και ενισχύουν την εργασιακή εκμετάλλευση. Ένα δεύτερο βήμα είναι η επιλογή των second hand ρούχων όπου μπορεί κανείς να βρει κομψά και οικονομικά ρούχα, συμβάλλοντας με αυτήν την επιλογή στη μείωση της ρύπανσης του πλανήτη.

Εναλλακτική λύση επίσης αποτελεί η μεταποίηση παλιών ρούχων. Πολλοί από εμάς έχουμε ρούχα στην ντουλάπα τα οποία έχουμε βαρεθεί και πλέον δεν τα φοράμε. Ένα παλιό τζιν, για παράδειγμα, μπορεί να μετατραπεί πολύ εύκολα σε σορτς. Ας γίνουμε δημιουργικοί κι ας πειραματιστούμε… στην τελική, ένα ύφασμα είναι!

Επιπλέον, καλό θα ήταν να κάνουμε μια μίνι έρευνα για άλλες εταιρίες ρούχων. Θα χρειαστούν λίγα μόλις λεπτά για να αναζητήσουμε στο διαδίκτυο άλλες εταιρίες ρούχων που ταιριάζουν στα γούστα μας και ταυτόχρονα σέβονται το περιβάλλον. Βέβαια, η έρευνά μας, για να είναι ουσιαστική, θα πρέπει να περιλαμβάνει και πληροφορίες όπως τι υφάσματα χρησιμοποιεί η εταιρία κ.ά.

Μπορούμε εύκολα να κάνουμε καλές, οικονομικές και κυρίως ευσυνείδητες επιλογές όσον αφορά στον κόσμο της μόδας. Αρκεί λίγη προσοχή προκειμένου να βοηθήσουμε με τον τρόπο μας τόσο το περιβάλλον, όσο και την τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων!

Δείτε το βίντεο :

Ο κύκλος ζωής μιας μακό μπλούζας!

 

 

 

Σχολιάστε

Top