Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ

images (2)

Η Αλεξανδρούπολη είναι μια σύγχρονη πόλη της Θράκης και πρωτεύουσα του Νομού Έβρου. Βρίσκεται στο βορειανατολικό άκρο της Ελλάδας και απέχει μόλις 43 χλμ. από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και 300 χλμ. από την Κωνσταντινούπολη. Αποτελεί σημαντικό λιμάνι και εμπορικό κέντρο και κατέχει στρατηγική γεωγραφική θέση συνδέοντας την Ευρώπη με την Ασία.

Η σημερινή πόλη βρίσκεται στη θέση της αρχαίας Σάλης, πόλης με έντονη παρουσία κατά τον 5ο π.Χ. αιώνα, σύμφωνα με τον ιστορικό

αρχείο λήψης (7) Ηρόδοτο. Η Σάλη αποτελούσε μία εκ των πόλεων της Σαμοθρακικής Περαίας(Μεσημβρία, Ζώνη, Σάλη, Δρυς, Τέμπυρα και Χαράκωμα)

images (3)

Το 1850 περίπου δημιουργείται ο πρώτος οικισμός από Αινίτες, Μακρινούς και Μαρωνίτες ψαράδες με την ονομασία Δεδέ-Αγάτς . Κατά την επικρατέστερη εκδοχή, η συγκεκριμένη ονομασία στα τουρκικά σημαίνει ”δέντρο του παππού” και βασιζόταν σε τοπική παράδοση σχετικά με ένα σοφό δερβίση, που πέρασε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του στη σκιά ενός τοπικού δέντρου και, τελικά, τάφηκε δίπλα σε αυτό. Υπάρχει ωστόσο και η άλλη άποψη, ότι σημαίνει το «Δάσος της Δρυός», από το αναμφισβήτητο γεγονός ότι όλη η ευρύτερη περιοχή όπου κτίσθηκε η νέα πόλη καλύπτεται από μεγάλα και πυκνοφυτευμένα δέντρα δρυός.

 photo_4 (1)Το 1871 έφτασε, στο μικρό αρχικά ψαροχώρι, ο σιδηρόδρομος, ένα γεγονός που θα σημαδέψει την ιστορία και το μέλλον του. Ο Οθωμανικός έλεγχος της πόλης διήρκεσε μέχρι και τους Βαλκανικούς πολέμους . Στις 8 Νοεμβρίου του 1912 το Δεδέαγατς και ο σταθμός του καταλήφθηκαν από τις βουλγαρικές δυνάμεις . Στις 11 Ιουλίου 1913 θα περάσει στα χέρια των Ελλήνων. Ωστόσο, με τη συνθήκη του Βουκουρεστίου, 10 Αυγούστου 1913, το Δεδέαγατς θα ξαναπεράσει στα χέρια της Βουλγαρίας μαζί με την υπόλοιπη Δυτική Θράκη για να απελευθερωθεί τελικά και να ενσωματωθεί στον εθνικό κορμό στις 14 Μαΐου του 1920.

Από τις πρώτες ημέρες της απελευθέρωσης της πόλης στις, αποφασίστηκε να μετονονομαστεί η πόλη από Δεδέαγατς σε Νεάπολη,images (5) καθώς αποτελούσε ως τότε την νεότερη Ελληνική πόλη. Αργότερα όμως, την ίδια χρονιά, ο βασιλιάς Αλέξανδρος Α΄, επισκέφθηκε την πόλη και οι τοπικές αρχές αποφάσισαν να μετονομάσουν την πόλη σε Αλεξανδρούπολη, προς τιμήν του. Η επισημοποίηση της ονομασίας «Αλεξανδρούπολη» θα πραγματοποιηθεί το Φθινόπωρο του 1921.

images (4)

Πηγές: https://ordoumpozanis-teo.blogspot.com

              http://alepakos.blogspot.com/2010/05/dedeagatch.html

              https://www.ola-sa.gr/