Το αρχαίο θέατρο του Διονύσου

Ο Πεισίστρατος

Ο Πεισίστρατος

Το θέατρο του Διόνυσου στην Ακρόπολη των Αθηνών ως αρχιτεκτονικό κτίσμα οφείλει την δημιουργία του στην λατρεία του Διονύσου και στη γένεση της αττικής Τραγωδίας.

Η  λατρεία του Διονύσου ήρθε στην Αθήνα τον 6ο π.Χ αιώνα  από τον Πεισίστρατο και κτίστηκε μικρός ναός προς τιμήν του θεού στη νότια κλίτυ της Ακρόπολης.  Στα τέλη του ίδιου αιώνα άρχισαν να διοργανώνονται οι πρώτες γιορτές προς τιμήν του Διονύσου μουσικές και θεατρικές παραστάσεις.

Ο Πεισίστρατος ήταν αυτός που ενέταξε τους αγώνες των Τραγικών ποιητών στα Μεγάλα Διονύσια τον 5ο αι. π.Χ  προς τιμήν του Διονύσου Ελευθερέα και τελούνταν μέσα  Μαρτίου  με μέσα Απριλίου τότε που ο καιρός ήταν καλός.

Αρχικά υπήρχε μόνον η ορχήστρα στην αρχαία αγορά. Η  λέξη προέρχεται από το ρήμα «ορχούμαι» που σημαίνει  «χορεύω» και η κυκλική σκηνή  όπου «χόρευε» ο χορός ονομάστηκε  Ορχήστρα . Ο  χώρος ήταν υπαίθριος,  κυκλικός και ισοπεδωμένος με διάμετρο 2,50μ.

 

 

59166_160981903914794_2717789_n

Το πρώτο μόνιμο θέατρο οικοδομήθηκε στην Αθήνα στις αρχές του 5ου αι. πΧ  μέσα στο Τέμενος του Διονύσου και πολύ κοντά  στον αρχαϊκό ναό του θεού. Στο κέντρο υψωνόταν ο Βωμός του θεού  που ονομαζόταν Θυμέλη. Μπροστά από τον Βωμό κάθονταν οι μουσικοί που έπαιζαν αυλό. Οι πολίτες μαζεύονταν γύρω από την ορχήστρα και παρακολουθούσαν την παράσταση.

 

αρχείο λήψης (4)

 

 

ΜΠΑΚΑΤΙΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑ, Α’2

Πηγή : https://www.academia.edu