Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας

Ιερό Διονύσου

Ιερό Διονύσου

Το Αρχαίο Θέατρο της Μαρώνειας είναι το σημαντικότερο από τα ανασκαμμένα μνημεία της Ελληνιστικής Θράκης, εντεταγμένο στον οργανωμένο πολεοδομικό ιστό της Αρχαίας Μαρώνειας με προσανατολισμό προς τα ΝΔ.  Οικοδομήθηκε την πρώιμη Ελληνιστική Περίοδο (τέλος 4ου – αρχές 3ου αι. π.Χ.) και βρίσκεται  στις πλαγιές μίας ρεματιάς στους πρόποδες του Ισμάρου, σε μικρή απόσταση από το Ιερό του Διονύσου.

99Στην Ελληνιστική φάση του θεάτρου ανάγονται το λίθινο κοίλο, ο κεντρικός αγωγός και ο περιμετρικός αγωγός της ορχήστρας, οι μαρμάρινοι θρόνοι της Προεδρίας και οι ημικίονες του Ελληνιστικού προσκηνίου. Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι χαράξεις στην επιφάνεια του αγωγού της ορχήστρας που φανερώνουν τον προσεκτικό σχεδιασμό του μνημείου.

DSC_0011
Η χωρητικότητα του θεάτρου εκτιμάται πως ήταν μέχρι και 3.000 θεατές.
Το κοίλο διαιρείται σε 8 (αρχικά 10) ακτινωτές κλίμακες σε 9 κερκίδες. Μόνο τρεις σειρές εδωλίων (καθισμάτων) έχουν διασωθεί., ωστόσο υπολογίζεται ότι υπήρχαν τουλάχιστον 20.
IMG_2737
Κατά την Ρωμαϊκή εποχή το θέατρο από κέντρο ψυχαγωγίας και πολιτισμού μετατρέπεται σε αρένα για μονομαχίες και κυνηγέσια (θηριομαχίες), έγιναν μετασκευές στον χώρο της ορχήστρας και της πρώτης σειράς καθισμάτων, αφαιρέθηκαν τα αρχικά καλύμματα του πεταλοειδούς αγωγού της ορχήστρας και οι τιμητικές θέσεις της Προεδρίας. Τα καλύμματα τοποθετήθηκαν περιμετρικά μπροστά στην πρώτη σειρά εδωλίων για τη δημιουργία του προστατευτικού  θωρακίου με κιγκλιδώματα για τους θεατές, ενώ εντοπίστηκαν και δύο μικρές θύρες επικοινωνίας της ορχήστρας με το κοίλο.
ΚΙΝΑΛΟΠΟΥΛΟΥ ΛΥΔΙΑ, Α’2
Πηγή : http://www.arxeion-politismou.gr/2019/11/apoxeteftiko-arxaiou-theatrou-Maroneias.html