Διάσημα πρόσωπα με αναπηρία!

ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΛΟΣΚΟΦΗΣ 

Κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ να τιμούμε τα Άτομα με Αναπηρία. Όλοι οι άνθρωποι οφείλουμε να σεβόμαστε τα άτομα που βιώνουν μια αναπηρία (νοητική, αναπτυξιακή σωματική, κινητική, αισθητηριακή, ή και συνδυασμός των προηγουμένων) και να εξασφαλίζουμε ότι έχουν ισότιμη μεταχείριση και τα ίδια δικαιώματα με τα υγιή άτομα. Η 3η Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία είναι η μέρα που όλοι οφείλουμε να θυμίζουμε στους εαυτούς μας και τους άλλους ότι  κανένας δεν περισσεύει ούτε πρέπει να αποκλείεται από την κοινωνία. Εξάλλου, εκτός από τους εκ γενετής ανάπηρους, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο οποιοσδήποτε από εμάς μπορεί εξαιτίας ενός ατυχήματος ή μιας ασθένειας να βρεθεί από τη μια στιγμή στην άλλη στη θέση του ανάπηρου. Η αναπηρία όμως δεν πρέπει να είναι εμπόδιο στο δικαίωμα μιας φυσιολογικής ζωής . Απόδειξη αυτού είναι τα παρακάτω πρόσωπα που διέπρεψαν χωρίς να αφήσουν την αναπηρία τους να σταθεί εμπόδιο.

Ένας από αυτούς ήταν ο Στίβεν Χόκινγκ. Ο Στίβεν Χόκινγκ γεννήθηκε στην Οξφόρδη του Ηνωμένου Βασιλείου στις 8 Ιανουαρίου του 1942. Ο Χόκινγκ ήταν Βρετανός θεωρητικός φυσικός, κοσμολόγος, συγγραφέας και Διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Θεωρητικής Κοσμολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Δυστυχώς, έπασχε από τη νόσο του κινητικού νευρώνα (αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση), κατάσταση που είχε εξελιχθεί κατά τη διάρκεια των ετών. Ήταν σχεδόν εξ’ ολοκλήρου παράλυτος και επικοινωνούσε μέσω μιας συσκευής παραγωγής ομιλίας. Όπως όλοι γνωρίζουμε, η αναπηρία του αυτή δεν τον εμπόδισε να πραγματοποιήσει τους στόχους του και πλέον να θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους επιστήμονες όλων των εποχών.

Ένας άλλος γνωστός ανάπηρος είναι και ο Στίβι Γουόντερ (Στέβλαντ Χάρνταγουεϊ Τζάντκινς), ο οποίος γεννήθηκε στις 13 Μαΐου του 1950 στο Σάγκινο του Μίσιγκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Είναι Αμερικανός τραγουδιστής, τραγουδοποιός, μουσικός, παραγωγός δίσκων και ακτιβιστής. Ο Γουόντερ είναι τυφλός σχεδόν από τη μέρα που γεννήθηκε. Ο Στίβι Γουόντερ, μπορεί να μην μπορεί να αντικρίσει τους θεατές του όμως μπορεί να καταλάβει τα χαμόγελα τους από την μουσική και τα τραγούδια του.

Από την λίστα των γνωστών αυτών προσώπων δεν θα μπορούσε να λείπει ο πασίγνωστος Σούπερμαν, δηλαδή ο Κρίστοφερ Ριβ, ο οποίος ανήκει στην περίπτωση των ανθρώπων που έγινε ανάπηρος εξαιτίας ενός ατυχήματος. Ήταν γεννημένος στην Νέα Υόρκη των Η.Π.Α., αλλά δυστυχώς απεβίωσε στις 10 Οκτωβρίου του 2004. Ο Κρίστοφερ Ριβ ήταν Αμερικανός ηθοποιός, παραγωγός, σκηνοθέτης κινηματογραφικών ταινιών, ακτιβιστής και συγγραφέας. Συγκεκριμένα, έγινε διάσημος από την ιδιότητα του ως ηθοποιός και κυρίως για τον προαναφερόμενο ρόλο του. Δυστυχώς στις 27 Μαΐου 1995, είχε σοβαρό ατύχημα όταν έπεσε από ένα άλογο κατά τη διάρκεια ιππασίας στην Βιρτζίνια και έμεινε τετραπληγικός. Σε αυτή την κατάσταση έμεινε μέχρι και τον θάνατό του.

Στο τέλος της λίστας μας, αφήσαμε τον μοναδικό μουσικό του 17ου αιώνα, το “παιδί θαύμα” όπως αποκαλούνταν, τον Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν.Ο Λούντβιχ βαν Μπετόβεν ήταν Γερμανός συνθέτης και πιανίστας της κλασικής μουσικής, που μέχρι και σήμερα θεωρείται ως ένας από τους σπουδαιότερους συνθέτες όλων των εποχών. Γεννήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου του 1770 στην Βόννη της Γερμανίας και απεβίωσε στις 26 Μαρτίου του 1827, στην πολη της Βιέννης, την πρωτεύουσα της Αυστρίας. Ένα από τα σημαντικότερα και το πιο τραγικό γεγονός της ζωής του Μπετόβεν αποτέλεσε η κώφωσή του. Άρχισε να χάνει την ακοή του σταδιακά από την ηλικία των 26 ετών το 1796 (κατά άλλους άρχισε λίγα χρόνια αργότερα) και περίπου το 1820 θεωρείται πως ήταν ολοκληρωτικά κωφός. Βέβαια αυτό δεν τον εμπόδισε να γράφει τραγούδια που μας γοητεύουν μέχρι και σήμερα, ακόμα και 250 χρόνια μετά!

Κλείνοντας θα ήθελα να δώσω ένα μήνυμα προς όλους όσους διαβάζουν αυτό το άρθρο. Μην διστάζετε να κάνετε τα όνειρα σας πραγματικότητα και να βάζετε στόχους για το αύριο, για το μέλλον όσο δύσκολοι και να σας φαίνονται! Παραδειγματιστείτε από αυτούς τους ανθρώπους που αξίζουν να γίνουν πηγή έμπνευσης για όλους μας!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης